• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Schoenen duurder door BSE-crisis

Schoenen duurder door BSE-crisis

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Allerhande leerproducten zoals schoenen, portemonnees, kleding en meubilair worden de komende tijd flink duurder als gevolg van de BSE-crisis. Consumenten moeten daarbij zelfs rekening houden met langdurige prijsstijgingen van tien procent en meer. De onverwachte 'BSE-toeslag' komt nog eens extra op de toch al hoge leerprijs van dit moment.

Deze voorspelling is afkomstig van de Federatie van Nederlandse Lederfabrikanten (FNL) in Tilburg. De FNL rekent voor, dat een consument binnen enkele weken voor bijvoorbeeld een lederen fauteuil minstens honderd gulden meer zal moeten neertellen.  "Door de BSE-crisis is de vleesconsumptie vooral in de ons omringende landen enorm gedaald. In Duitsland bijvoorbeeld worden veel minder koeien en stieren geslacht dan voor de crisis, omdat de consument daar grote angst heeft voor besmetting. Het gevolg daarvan is, dat er veel minder aanbod is van huiden. En bij minder aanbod en een grote vraag gaat de prijs omhoog", aldus FNL-bestuurslid H.M. Hulshof.

Volgens de FNL-zegsman, directeur van leerfabriek Koninklijke Hulshof en tevens voorzitter van het verbond van Europese leerlooiers (Cotance), werd de prijs van het leer al opgedreven door de sterk gestegen vraag. "De leerprijs was al hoger doordat er meer vraag was naar kwalitatief goede huiden voor kleding, tassen en autobekleding. Maar ook de schoenenindustrie vraagt meer. Daar komt nu dus het BSE-probleem bij, waardoor de prijs naar verwachting explosief omhoog zal gaan. Wie dus toch al van plan was een bepaalde leren stoel te kopen, kan dat beter nu doen dan wachten tot volgend jaar", raadt Hulshof aan.

Volgens de FNL is het niet zo, dat er bij een grotere vraag en een gering aanbod van huiden extra wordt geslacht. Leerlooiers zijn puur afhankelijk van de vleesproductie. Als deze laag is, zoals nu bij de BSE-crisis, zijn er minder huiden beschikbaar om te bewerken.

Ook de Federatie van Nederlandse Schoenfabrikanten (FNS) voorziet een fikse prijsstijging. "Twee maanden geleden al kondigden wij aan dat de consument rekening moest houden met duurdere schoenen. De BSE-kwestie komt daar klaarblijkelijk nog eens overheen", aldus FNS-secretaris C.H. Dassen.

Leer