• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Waardevol overschaduwt winststijging McGregor

Waardevol overschaduwt winststijging McGregor

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Modehuis McGregor heeft een goed jaar achter de rug. Toch worden deze resultaten de laatste weken overschaduwd door een aandelenconstructie, onder de naam Waardevol CV, die McGregor nog altijd hanteert. Volgens algemeen directeur J. Schothorst is er geen vuiltje aan de lucht, maar voor de Autoriteit Financiële Markten (voorheen STE) is er voldoende reden voor een onderzoek.

McGregor zag de nettowinst voor afschrijving van bijzondere posten het afgelopen jaar met 23% stijgen. De winst kwam uit op 4,1 miljoen euro. De omzet steeg met 22% naar 78,1 miljoen euro. De helft kwam uit autonome groei. De rest haalde McGregor uit acquisities, waar zij ook de komende tijd open voor staat.

Bijna alle merken droegen bij aan het betere resultaat. Alleen Lapagayo blijft een moeilijk geval en wordt nog steeds afgeslankt en zal zich concentreren op damesmode voor de Nederlandse markt. De overgenomen merken Elmior, Royal Cotton en La Kerko werden succesvol opgenomen binnen de organisatie. Suit Supply, waarin McGregor een belang van een derde heeft, droeg voor het eerst bij aan het resultaat.

Voor dit jaar voorziet McGregor een belangrijke groei van het resultaat en een duidelijke omzetgroei, onder meer door de introductie van een geurlijn. "De eerder uitgesproken doelstelling van een gemiddelde groei van de winst per aandeel eenvijfde voor de drie jaren vanaf 2002/2003 blijft onverminderd gehandhaafd", aldus Schothorst.

Ondanks de goede resultaten kwam McGregor de afgelopen week uitgebreid negatief in beeld onder grote media belangstelling. Onlangs werd bekend dat kort na de beursgang van McGregor twee directeuren (onder wie Schothorst) en een commissaris zich hebben verenigd in Waardevol CV en - via de Rabobank - een pakket niet-verkochte aandelen liet terugleveren. Schothorst gaf toe dat dit was gebeurd om een eventuele scherpe koersdaling te vermijden.

Volgens Schothorst is er juridisch niets mis met deze constructie en hoefde hiervan formeel geen melding te worden gemaakt bij de AFM. Maar er zijn twijfels gerezen over deze handelwijze, vooral omdat McGregor de constructie nimmer openbaar maakte en volgens ingewijden op deze manier handel met voorkennis mogelijk zou zijn. Schothorst ziet nog steeds geen enkel probleem, en voelt zich niet schuldig, maar gaf desondanks toe de Waardevol-constructie te heroverwegen. "Vanwege de publieke opinie." Hij wil ook niet van een onderzoek van de AFM spreken (waarvan de uitkomsten binnen enkele weken worden verwacht), maar geeft wel toe dat er dossiers zijn ingeleverd.

McGregor