Wegvallen quota zet wereldhandel op zijn kop
bezig met laden...
Door het vervallen van importquota voor kleding en andere textielproducten binnen nu en een halfjaar zal de wereldmarkt ingrijpend veranderen.
Met name China en India zullen veel meer kleding exporteren dan tot op heden. Voor landen die grenzen aan belangrijke afzetmarkten zou de schade wel eens mee kunnen vallen.
Dit zijn de conclusies van het rapport dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) afgelopen week presenteerde. Het rapport gaat in op de vraag wat er gaat gebeuren als de importquota voor textiel en kleding op 1 januari volgend jaar wegvallen. Vaststaat dat China en India daarvan sterk zullen profiteren. Deze twee grote landen kennen lage lonen en kunnen daardoor hun producten goedkoop kwijt. De WTO verwacht dat het aandeel van kleding van Chinese makelij op de Amerikaanse markt zal verdrievoudigen naar 50 procent. Dat van India neemt ook fors toe van 4 naar 15 procent. Binnen de EU zullen beide landen er ook op vooruit gaan.
Verscheidene textielproducerende landen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de afschafing van de quota. Een groep van 47 landen vroeg de WTO in juni de handelsliberalisatie voor textiel en kleding tot eind 2007 uit stellen. Volgens deze partijen zullen over de hele wereld miljoenen banen op het spel komen te staan.
Voor een beperkte groep landen zal de verandering volgens de WTO erg meevallen. Het gaat daarbij om 'buurlanden' van grote economieen als Mexico, dat aan de Verenigde Staten grenst, en Oost-Europese landen die dichtbij de Europese Unie zitten. Deze landen hebben volgens de WTO het voordeel dat ze lage lonen hebben en snel hun producten kunnen leveren. De onderzoekers denken dat zij beter kunnen inspelen op de snelle veranderingen in de modewereld.
Verder verwacht de WTO dat het wegvallen van importquota minder vergaande gevolgen zal hebben voor de handel in textiel. China daar weliswaar ook profiteren, maar niet zoveel als bij kleding.