Yves Saint Laurent keert terug naar haute couture

Meer dan een decennium geleden presenteerde ontwerper Yves Saint Laurent zijn laatste haute couture collectie, vlak voor zijn pensioen en zes jaar voor zijn overlijden. Een half jaar na zijn vertrek werd de couturelijn opgeheven. Maar nu komt haute couture terug bij het gelijknamige Franse modehuis. Dat meldt de Britse Vogue.

Het is nog niet bekend of modehuis Yves Saint Laurent ook collecties gaat showen tijdens Fashion Week of dat het alleen op aanvraag gemaakte creaties voor beroemdheden en andere klanten gaat produceren, zoals Givenchy dat doet. Maar dat haute couture terug komt bij het modehuis is zeker. De beelden van de nieuwe haute couture campagne zijn inmiddels vrijgegeven.

Yves Saint Laurent keert terug naar haute couture

Onder leiding van hoofdontwerper Hedi Slimane, die sinds 2012 met de creatieve scepter zwaait bij Yves Saint Laurent, zullen de nieuwe haute couturestukken geproduceerd worden in het nieuwe atelier van het modehuis. De atelier is drie jaar lang gerenoveerd en betreft het zeventiende-eeuwse herenhuis Hôtel de Sénecterre, waar drie afdelingen zich zullen vestigen. In de Salon Couture zullen klanten de stukken passen, in Atelier Flou worden de stukken vervaardigd en in Atelier Tailleur worden de stukken op maat gemaakt. Het nieuwe atelier beschikt tevens over een geometrische tuin die is aangelegd door Slimane zelf. Ook is het atelier voorzien van meubels en kunst uit de privé collecties van het modehuis, evenals de collectie van Slimane zelf.

Hedi Slimane laat haute couture terugkeren bij Yves Saint Laurent

Opvallend genoeg zat de herlancering van de couturelijn al jarenlang in de pijplijn. “Hedi begon de traditionele couture-ateliers al in 2012 samen te stellen,” onthult het modehuis, doelend op zijn aanstelling in dat jaar. “De ateliers zijn nu de centrale factor van het Saint Laurent-project van Hedi Slimane.” De creatief directeur houdt zelf streng in de gaten welke stukken er voor haute couture van de toonbank mogen gaan. “De ateliers produceren ook in opdracht met de hand gemaakte stukken, voor filmsterren en muzikanten. Hedi bepaalt welke van deze stukken het speciale met de hand genaaide label ‘Yves Saint Laurent’ krijgen.”

Yves Saint Laurent keert terug naar haute couture

“De couture stukken kunnen zowel voor mannen als vrouwen zijn; een smoking of avondjurk, daywear of avondkleding. Het private atelier label ‘Yves Saint Laurent’ is gemaakt van ivoorkleurige zijde en satijn en is per stuk genummerd. Het atelier houdt het aantal gekochte couturestukken strikt bij in een gouden monogramboek.”

Onlangs publiceerde Saint Laurent positieve cijfers voor het eerste halfjaar van 2015. De omzet steeg met 38 procent en de omzet in eigen winkels steeg meer dan 25 procent. Kering, het moederbedrijf van merken als Saint Laurent, Balenciaga en Christopher Kane, zag de totale omzet in het eerste half jaar van 2015 stijgen naar 5,5 miljard euro. Dat was 17 procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Beelden: Saint Laurent Couture

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN