• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Zara kan fikse boete krijgen voor moderne slavernij in Brazilië

Zara kan fikse boete krijgen voor moderne slavernij in Brazilië

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Na een schandaal in 2011 waar Braziliaanse inspecteurs moderne slavernij in de productieketen aantroffen, beloofde Zara beterschap. Maar volgens Somo, een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie, en onderzoeksorganisatie Repórter Brasil, is daar nog niets van terecht gekomen. Nieuwe inspecties wijzen volgens de organisaties uit dat de Spaanse modeketen, onderdeel van Inditex, zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Om de nieuwste mode zo snel mogelijk in de winkels te kunnen hangen, werkt Inditex behalve met een aantal eigen fabrieken, met een grote groep toeleveranciers in verschillende landen die snel en flexibel moeten kunnen leveren. Om orders op tijd bij hun klanten te krijgen, schakelen deze toeleveranciers met regelmaat onderaannemers in. Volgens Somo en Repórter Brasil ontstaat zo een ondoorzichtige keten. Orders kwamen terecht bij illegale naaiateliers waar ongedocumenteerde Boliviaanse en Peruaanse migranten onder mensonwaardige omstandigheden werkten en woonden. Een situatie die aan het licht kwam na controles van een arbeidsinspectieteam in 2011.

Nadat het modebedrijf werd beschuldigd van slavernij in Brazilië, beloofde Zara beter en vaker te controleren bij toeleveranciers, om misstanden tegen te gaan. Maar Somo en Repórter Brasil schrijven in het rapport From moral responsibility to legal liability? dat de modeketen nog steeds te weinig inspecteert. De organisaties hebben namelijk onderzoeksgegevens van de Braziliaanse arbeidsinspectie in handen.

Negen maanden lang werd onderzoek gedaan naar de productieketen van Zara in Brazilië. In verschillende naaiateliers bleek sprake van extreem lange werkdagen zonder pauzes, onverantwoord gebruik van gevaarlijke machines en chemicaliën en betalingsachterstanden van salarissen. Ook waren er minderjarigen aan het werk.

De Volkskrant schrijft dat Zara een boete kan krijgen, die kan oplopen tot 7,5 miljoen euro. Het modebedrijf laat aan het dagblad weten het oneens te zijn met de bevindingen en juridische stappen te nemen. FashionUnited heeft Zara ook gevraagd hun kant van het verhaal te vertellen, maar het modebedrijf heeft nog geen reactie gegeven op het nieuws.

Zara schendt arbeidsrechten in Brazilië

Somo en Repórter Brasil vinden ook dat Zara in Brazilië een onverantwoordelijke strategie voert. Zara zou namelijk worden toegevoegd aan een openbare 'zwarte lijst' van het Braziliaanse Ministerie van Arbeid en Werkgelegenheid, waar bedrijven die zijn betrapt op slavernijpraktijken worden genoteerd. Maar Zara spande een rechtszaak aan, dat de lijst ongrondwettelijk zou zijn.

"De Braziliaanse overheid heeft met haar unieke aanpak, een combinatie van inspecties, vervolgingen en het bekend maken van de daders, in de afgelopen jaren al meer dan 45.000 mensen bevrijd uit situaties die als moderne slavernij getypeerd kunnen worden," aldus Somo in een persbericht.

Arbeidsinspectie
arbeidsomstandigheden
Audit
Inditex
kinderarbeid
moderneslavernij
Productie
productieketen
repórterbrasil
slavernij
SOMO
Zara