(advertentie)
(advertentie)
Hugo Boss stapt over op digitale showroom

Hugo Boss zal in de toekomst zijn collecties alleen nog maar digitaal aanbieden. De eerste digitale showroom werd in een pop-upwinkel in Berlijn aan inkopers en pers gepresenteerd.

Hugo Boss wil in de inkoopfase de fysieke samples vervangen en volledig overstappen op de digitale vorm van presenteren. Op deze manier vergemakkelijkt het Duitse merk de inkoop en biedt het meer flexibiliteit voor klanten. Op dit moment gaat het nog om een testfase in Duitsland. Of de digitale showroom in de toekomst ook in andere landen wordt uitgerold, is niet bekendgemaakt.

Via innovatieve software was op een scherm van 1.65 meter de gehele pre-fallcollectie van 2018 te zien. De software werd in een zeer korte tijd volgens de scrum-methode ontwikkeld. Scrum is een flexibele manier om (software)producten te maken die inspelen op veranderende omstandigheden. Deze software biedt de klant een volledig overzicht van de collectie met daarbij verschillende kleur- en combinatiemogelijkheden, waarna de order direct geplaatst kan worden.

Er zijn steeds meer merken die experimenteren met nieuwe manieren om hun collecties aan inkopers te presenteren. In een virtuele B2B-showroom liet Tommy Hilfiger tijdens Pitti Uomo 91 zijn klanten al op digitale wijze inkopen.

Beeld: Hugo Boss

Jeanologia over hoe we de denimwereld kunnen verduurzamenINTERVIEW

De textielindustrie is de op één na meest vervuilende ter wereld. De productie van jeans is hier in het bijzonder schuldig aan, vooral wat betreft het verbruik van water en chemicaliën. Carmen Silla, Directeur Marketing en Communicatie bij het Spaanse Jeanologia, spreekt zich uit over dit dilemma: “Momenteel worden per jaar vijf miljard spijkerbroeken geproduceerd. Hiervoor is ongeveer 420 miljoen kubieke meter water en 900.000 ton chemicaliën gebruikt. Meer dan 2 miljoen mensen worden blootgesteld aan productietechnieken die schadelijk zijn voor hun gezondheid”.

Jeanologia over hoe we de denimwereld kunnen verduurzamen

In het licht hiervan zijn er steeds meer bedrijven die dit willen verbeteren. Een van de pioniers is Jeanologia. Dit bedrijf, waarvan het hoofdkantoor zich in Paterna (Valencia) bevindt, heeft als hoofddoelstelling een textielindustrie tot stand te brengen die ethisch, duurzaam en CO2-arm is. Het bedrijf is opgericht, zo legt Carmen Silla uit, om “de textielverwerkende industrie te transformeren met behulp van technologie en knowhow, en een combinatie van wetenschap, mode, creativiteit en marktvraag”.

Jeanologia over hoe we de denimwereld kunnen verduurzamen

Een van de belangrijkste doelstellingen is het bereiken van “een wezenlijke verandering van de productiemodellen, met de nadruk op automatisering, productiviteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid”, voegt Silla toe. Hoewel aantonen dat met technologie authentieke producten kunnen worden ontwikkeld en O&O&I kan worden toegepast in een ambachtelijke en traditionele wereld, zijn er enkele hindernissen geweest in de 24 jaar dat het bedrijf bestaat.

De transformatie van de jeansindustrie

“Jeanologia is zich ervan bewust dat deze situatie niet duurzaam is, en we willen de industrie transformeren door het verbruik van water en chemicaliën te minimaliseren, evenals het afval”, stelt Carmen Silla. Daarom is de doelstelling om “het milieueffect van de wereldwijde denimproductie met 50 procent te verminderen, gemeten aan de hand van het verbruik van water, energie en chemicaliën per geproduceerde spijkerbroek”. Hoe we dit kunnen bereiken? Met behulp van de technologie “Jeanologia Laser, G2 Ozono en de nanoluchtbellen eFlow kan het verbruik bijvoorbeeld worden verminderd tot gemiddeld 20 liter water, 5 gram chemicaliën en 1kw/u”, vertelt Silla. Daarnaast is het met een van de laatste lanceringen van Jeanologia genaamd “One Glass One Garment” mogelijk om kledingstukken te ontwikkelen waarbij tijdens de productie slechts één glas water wordt verbruikt.

Jeanologia over hoe we de denimwereld kunnen verduurzamen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de grote wereldmerken met Jeanologia willen samenwerken. Op dit moment werkt zelfs “20 procent van de wereldproductie met technologie van Jeanologia”, legt de Directeur Marketing en Communicatie uit. In Spanje werken ze samen met de grootste denim productiefabrieken, evenals de groep Inditex en El Corte Inglés. Op internationaal gebied maken ook merken als Levi’s, Polo Jeans, Abercrombie & Fitch, Edwin Japan, Pepe Jeans, Diesel, Hilfiger Denim, CK, Jack & Jones, Lee, Replay en andere grote retailers als M&S, GAP, Uniqlo en H&M deel uit van hun klantenbestand. Bovendien wordt de Jeanologia technologie nu toegepast in vijf continenten, en in zestig landen waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Colombia, Brazilië, Duitsland, Italië, Portugal, India, China, Rusland, Japan, Marokko, Bangladesh, Pakistan, Turkije, Tunesië en Vietnam.

Jeanologia over hoe we de denimwereld kunnen verduurzamen

India, op één na grootste fabrikant van textiel ter wereld

Momenteel halen de grote Europese en Amerikaanse merken de grondstoffen voor hun collecties uit India of laten daar hun product afwerken. Hierdoor is India het op één na grootste textielproductieland ter wereld geworden, na China. Zonder twijfel is het een belangrijke markt voor het bedrijf. Jeanologia is zelfs de uitdaging aangegaan om de denim fabrieken van het land te transformeren. Zoals Carmen Silla verklaart: “de technologie van Jeanologia is al 13 jaar aanwezig in India en momenteel zijn we technologisch partner van de grote merken en wasserijen”. We willen de concurrentiepositie verbeteren door “de productie te verhogen en alle processen uit de weg te ruimen die schadelijk zijn voor de arbeider en het milieu”.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.es.

Jeanologia over hoe we de denimwereld kunnen verduurzamen In Oktober besteedt FashionUnited aandacht aan Denim. Voor alle artikelen over denim, klikt u hier.

De Jack & Jones jeans, sinds afgelopen weekend te koop bij de Media Markt, blijkt een mogelijke namaak te zijn. Via een parallelle partij zijn deze broeken bij de elektronische retailgigant terechtgekomen en hebben inmiddels hun weg gevonden naar een onbekend aantal klanten. Op basis van eigen onderzoek weet Jack & Jones vrijwel zeker dat het om een namaak gaat.

Jack en Jones en de Media Markt vinden het belangrijk dit nieuws onder aandacht te brengen. Via verschillende (social media)kanalen raden zij klanten, die deze week via Media Markt een Jack & Jones-jeans hebben aangeschaft, aan om deze tegen het volledige aankoopbedrag te retourneren bij Media Markt.

Frank Beckman, Country Sales Manager bij Jack & Jones, laat aan FashionUnited weten dat het voor het modemerk de hoogste prioriteit heeft dat alle Jack & Jones-goederen die op de markt worden gebracht merkecht zijn.

Er loopt op dit moment een onderzoek.

Binnenkijken: de vernieuwde flagship-winkel van Paul Smith

De flagshipstore van Paul Smith in Antwerpen heeft een grote transformatie ondergaan. De afdeling voor vrouwen is uitgebreid en de PS Paul Smith-ruimte is vernieuwd. De nieuwe uitgebreide womenswear-ruimte werd van ruimere paskamers voorzien.

Binnenkijken: de vernieuwde flagship-winkel van Paul Smith

Op de twee verdiepingen van het winkelpand worden zowel de Paul Smith- als de PS Paul Smith-collecties voor vrouwen en mannen aangeboden. Daarnaast worden er de Paul Smith Junior-collectie en geselecteerde samenwerkingen getoond.

Binnenkijken: de vernieuwde flagship-winkel van Paul Smith

PS Paul Smith, de jongere kledinglijn van het merk en de mannenlijn zijn op de tweede verdieping te vinden. De PS Paul Smith-ruimte is geheel volgens de laatste richtlijnen van het modemerk ingericht en voorzien van de nieuwe kleuren. Alle meubels in de winkel zijn opnieuw gestoffeerd met de stof uit de Paul Smith voor Maharam-collectie. Binnenkijken: de vernieuwde flagship-winkel van Paul SmithBinnenkijken: de vernieuwde flagship-winkel van Paul SmithBinnenkijken: de vernieuwde flagship-winkel van Paul SmithBinnenkijken: de vernieuwde flagship-winkel van Paul Smith

Photos: Paul Smith

Acht hogescholen starten in samenwerking met TKI CLICK NL, de landelijke Retail Innovatie Agenda en praktijkpartners het Retail Innovation Platform. Het platform heeft zichzelf als doel gesteld de kennisfunctie van de Retailagenda met praktijkgericht onderzoek in te vullen.

Retailinnovatie is binnen veel hogescholen een belangrijk onderzoeksthema. Het platform wil deze kennis en expertise bundelen en toegankelijk maken voor de sector. Binnen het platform zal onder andere onderzoek worden gedaan naar de vitaliteit van winkelgebieden, instore technologie, e-commerce en duurzaamheid.

De initiatiefnemers van het platform zijn de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, De Haagse Hogeschool, Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen, Saxion, NHTV Breda, TMO Fashion Business School en de Technische Universiteit Eindhoven. Het platform wordt ondersteund door praktijkpartners als Shopping Tomorrow, Thuiswinkel.org, INretail, Platform de Nieuwe Winkelstraat en de E-commerce foundation.

Van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft Retail Innovation Platform een subsidie gekregen om zich de komende twee jaar te ontwikkelen. Tijdens die twee jaar belooft het platform het netwerk van deelnemende kennisinstellingen uit te breiden, een online kennisportal en een gezamenlijk onderzoeksprogramma te ontwikkelen - dat aansluit op de Retail Innovatie Agenda en het landelijke onderzoeksprogramma Shopping Tomorrow.

Paul Rutten, lector creative business aan de Hogeschool van Rotterdam laat op de website over het platform weten: “Via dit platform willen wij een duurzame samenwerking realiseren op het gebied van praktijkgericht onderzoek naar retailinnovatie tussen kennisinstellingen en het werkveld die de looptijd van de subsidie overstijgt.”

De eerste editie van de Retail Pitchwedstrijd, een initiatief van het Haags Retailpunt, is met vijf winnende concepten een groot succes. Negen creatieve bureaus uit Den Haag stuurden in totaal vijftien voorstellen in voor zes deelnemende winkelgebieden.

De pitchwedstrijd werd dit jaar voor het eerst door het Haags Retailpunt georganiseerd. Met dit initiatief wil de organisatie Haagse winkelgebieden verbinden met de creatieve sector in de stad.

De vijf winnende bureaus

1. De Frederik Hendriklaan koos voor het Halloweenvoorstel van Kreativ Events waarbij de nadruk ligt op beleving voor jong en oud.

2. De Theresiastraat gaat samen met PR en marketingbureau Smith Communicatie een running x-mas dinner organiseren om het kerstshoppen te stimuleren.

3. Winkelcentrum Loosduinen wil met communicatiebureau iXin het winkelgebied letterlijk en ludiek in beweging brengen met een Rolling Tinder Race.

4. Makerskwartier de Boekhorststraat kiest voor Anceaux. Zo bedachten een strategische outdoorcampagne en een Funky Friday-programmering om gedurende het hele jaar ondernemers en winkelaars te inspireren.

5. De Keizerstraat laat designbureau Create 108 de historische parel van Scheveningen een nieuw gezicht te geven.

Het Zeeheldenkwartier maakt op een later moment de keuze bekend.

Hester Bunnik, programmamanager Haags Retailpunt. “Winkelgebieden organiseren steeds vaker leuke activiteiten en evenementen. Denk bijvoorbeeld aan Kerstmarkten, Halloween- en Sinterklaasactiviteiten en food festivals. Om dit te organiseren is creativiteit, tijd en geld nodig. Hier kunnen winkelgebieden wel wat hulp bij gebruiken. Onze pitchwedstrijd zorgt voor een flinke dosis inspiratie,kruisbestuiving en nog meer leuke activiteiten in de stad: een win-winsituatie voor alle betrokken partijen én het winkelend publiek”.

De deelnemende bureaus presenteerden afgelopen week hun pitch in conceptstore Collectiv in Den Haag. Het doel: het Zeeheldenkwartier, de Keizerstraat, de Boekhorststraat, het winkelcentrum Loosduinen, de Frederik Hendriklaan en de Theresiastraat als winkelgebied sterker op de kaart te zetten.

De winnaars ontvangen voor de ontwikkeling van de campagnes een stimuleringsbijdrage van 2.500 euro per project. De winkelgebieden en bureaus gaan direct met elkaar aan de slag om de verschillende activiteiten vorm te geven.

Het aantal leegstaande winkelpanden neemt toe

Leegstand. Hoewel de economie stijgende is, vervuilen leegstaande winkelpanden steeds vaker het straatbeeld. Uit de analyse van Detailhandel Nederland blijkt dat in 45 procent van de onderzochte gemeenten de leegstand van buurtwinkelcentra is toegenomen. In 33 procent van de gemeenten is die stijging er ook in de centrumgebieden en overige winkellocaties.

Behalve dat het een doorn in het oog is voor omliggende winkeliers, wordt leegstand door veel inwoners geassocieerd met onveiligheid. Daarom moet de aanpak ervan prioriteit worden, stelt Detailhandel Nederland. Op hun website roepen zij gemeenten op om in de naderende gemeenteraadsverkiezingen te benoemen hoe zij leegstand van winkelpanden in binnensteden en winkelcentra aan gaan pakken.

Platform De Nieuwe Winkelstraat

Het CBS meldde afgelopen april al dat het aantal winkelvestigingen met ruim vier procent is gedaald. Het is interessant om na te denken over wat buurtbewoners, ondernemers en eigenaren van de winkelpanden kunnen doen om die leegstand tegen te gaan. Met deze vraag houdt het platform De Nieuwe Winkelstraat zich bezig. Het platform is een (onafhankelijk) kennis- en netwerkcentrum dat zich richt op de toekomstbestendigheid van Nederlandse winkelgebieden. Het is hun missie om winkelgebieden te helpen het tij te keren. Bijvoorbeeld: het aantal webwinkels in Nederland is de afgelopen tien jaar meer dan vervijfvoudigd, met name de online kledingswinkels doen het goed. De leegstaande panden zouden als omnichannel kunnen dienen.

Gemeente Zuid-Holland roept haar inwonens op om alle ideeen over de bestemming van de lege panden en terreinen in te sturen. Op deze manier wil de provincie onder meer gemeenten, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars inspireren bij de aanpak van leegstand en het gesprek aangaan over de mogelijkheden van de beschikbare ruimte. Via de website van de provincie kan een zogeheten SLIM! Idee worden ingediend.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra vertelt aan BNR: “We geloven in de kracht van onze inwoners. Zij kennen hun omgeving best. Er staan zoveel panden en terreinen leeg en tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar woningen. Hoe zorg je ervoor dat er op een goede en slimme manier wordt omgegaan met de ruimte? In Zuid-Holland staat 10 procent van de winkelpanden leeg. De afgelopen jaren zijn er veel winkels bijgekomen, maar door de komst van internet en doordat bedrijven failliet zijn gegaan, zijn deze ook weer verdwenen. En dat is geen leuk gezicht. Leegstand is kapitaalvernietiging, pure verspilling van de ruimte.”

Beeld: FashionUnited

Lees ook: Winkelleegstand in Amsterdam het laagst

Kijken: Van Tilburg opent Van Tilburg Kids

Het familiebedrijf Van Tilburg opende recent Van Tilburg Kids in Nistelrode, een uitbreiding van de al bestaande mode- en sportwinkel voor volwassenen. Aan de overkant van de straat opent het bedrijf de Kids only winkel.

De winkel, die 1250 vierkante meter groot is, richt zich volledig op kinderen, inclusief ruimte om te spelen, gamen en knutselen en een heus kindercafe. “Met Van Tilburg Kids bieden we nu ook voor kinderen van alle leeftijden – van baby tot tiener – een totaalconcept: de nieuwste mode, schoenen en accessoires in een te gek interieur, speciaal voor kids. Ik ben ongelofelijk trots en helemaal blij als ik al die vrolijke gezichten zie.” zegt Angelien Van Tilburg in een persbericht.

Kijken: Van Tilburg opent Van Tilburg KidsKijken: Van Tilburg opent Van Tilburg KidsKijken: Van Tilburg opent Van Tilburg KidsKijken: Van Tilburg opent Van Tilburg Kids

Van Tilburg wordt opgericht in 1950 door Jan en Bets van Tilburg en is met 12500 vierkante meter nu de grootste winkel in Nederland. De winkel verkoopt kleding, sportkleding, schoenen en accessoires van meer dan 600 merken voor heren, dames en nu ook kinderen.

Beeld: Van Tilburg

Openingsdatum Saks OFF 5th Amsterdam onthuld

Na Rotterdam opent het Canadese Saks OFF 5th binnenkort ook haar deuren in Amsterdam. 23 november is de tweede Nederlandse winkel van de keten geopend.

Saks OFF 5th, dat onderdeel is van moederbedrijf Hudson’s Bay Company, vestigt zich in de Amsterdamse Kalverpassage (de voormalige Kalvertoren) en heeft 3.000 vierkante meter tot zijn beschikking. "Het onderkomen van Saks OFF 5th bestaat uit twee verdiepingen, verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping,” aldus bedrijf in het persbericht. Daarmee wordt de winkel iets groter dan de vestiging in Rotterdam.

Openingsdatum Saks OFF 5th Amsterdam onthuld

Saks OFF 5th biedt ‘off-price’ dames- heren en kindermode, schoenen, accessoires, sportkleding en woonspullen aan van zo'n 750 merken. Kortingen kunnen oplopen tot 60 procent.

De New Yorkse winkelformule maakte in september zijn debuut in de Nederlandse winkelstraat. De Saks OFF 5th winkel in Rotterdam bevindt zich op Hoogstraat 185, bovenaan de Koopgoot, waar voorheen V&D was gevestigd. In hetzelfde pand zijn warenhuis Hudson’s Bay en Topshop en Topman gevestigd.

Openingsdatum Saks OFF 5th Amsterdam onthuld

Saks OFF 5th opent 23 november in de Kalverpassage

Een woordvoerder van retailmakelaar KroesePaternotte van de Kalverpassage laat aan FashionUnited weten 'enorm uit te kijken naar de opening van Saks OFF 5th'. "Het gaat goed in Rotterdam, we zijn heel benieuwd wat Saks OFF 5th in Amsterdam gaat doen," vertelt Reinier Floris van KroesePaternotte.

Hoewel er al meerdere winkels open zijn in de verbouwde Kalverpassage, zijn de renovaties nog niet ten einde. Op de officiële openingsdatum is het nog even wachten. De Costes, Hema en Northface winkels en horeca concept Calf & Bloom op de begane grond zijn al open in de Kalverpassage.

Zo moet de Kalverpassage eruit gaat zien:

De Kalverpassage is eigendom van De Kroonenberg Groep. Het ontwerp van de winkelpassage is van Pi de Bruijn.

Video: Binnenkijken bij Saks OFF 5th Rotterdam

Hanneke van Meeteren, directeur Saks OFF 5TH Nederland, geeft een toelichting in de video.

Deze video werd eerder gepubliceerd in september.

Werken bij Saks? Bekijk hier de vacatures bij Saks OFF 5th in Amsterdam >>

Foto's en video: Saks OFF 5TH Rotterdam. Credit: Inge Beekmans voor FashionUnited.

Hudson’s Bay heeft het Lord & Taylor-pand in New York verkocht aan WeWork Cos voor 850 miljoen dollar (719 miljoen euro), zo meldt Reuters. Enkele tijd geleden riep een investeerder van de Canadese keten nog op tot het verkopen van vastgoed. Wanneer dit niet zou gebeuren zou de investeerder in kwestie, Jonathan Litt, juridische stappen ondernemen.

“Zoals we al eerder in het verleden hebben gezegd en gedaan, als er een kans is dat iemand ons een hoge waarde biedt voor een van onze activa, dan zijn we bereid om het te verkopen,” aldus directielid en interim CEO Richard Baker van Hudson’s Bay Company. Het pand wordt na de feestdagen omgebouwd tot het hoofdkantoor van WeWork. Het bedrijf heeft ook een overeenkomst met Hudson’s Bay gesloten om zich te vestigen op verdiepingen van de panden in onder andere Vancouver en Toronto. Naast verkoop van het pand maakt Hudson’s Bay ook bekend dat private equity bedrijf Rhone Capital 500 miljoen dollar (423 miljoen euro) in de keten investeert.

Vorige week werd bekend dat CEO Jerry Storch per 1 november opstapt bij het bedrijf. De zakenman keert terug naar zijn oude rol bij zijn eigen adviesbureau.