(advertentie)
(advertentie)
Susan Bijl lanceert Leftover-collectie: ‘'Weggooien past niet bij onze bedrijfsvisie”

INTERVIEW Susan Bijl en Vincent van Duin zaten samen op de fiets, keken naar hun sturen, zagen al die Susan Bijl-tassen hangen die ze de afgelopen jaren hadden gemaakt en dachten: wat kleurt dat eigenlijk mooi bij elkaar.

En zo ontstond het idee voor de Leftover-collectie die vanaf 24 november verkrijgbaar is. Mede-eigenaar en ‘man van’ Vincent van Duin vertelt aan FashionUnited: “We produceren het hele jaar door in een kleine oplage. Ieder jaar hebben we een heel nieuw kleurbeeld. Er blijven dan altijd stoffen over die we niet gebruiken. Dat is zonde en gaat tegen ons principe in. We willen de afvalberg verkleinen, niet vergroten. Op deze manier kunnen we de reststoffen hergebruiken én iets moois maken. November is daarvoor een goed moment. Vorig jaar lanceerden we de Black & White-collectie, twee tassen tas geheel in het wit of zwart en nu dus de Leftover-collectie. November is toch de maand dat mensen op zoek gaan naar speciale cadeaus voor de feestdagen.”

Susan Bijl lanceert Leftover-collectie: ‘'Weggooien past niet bij onze bedrijfsvisie”

Groei en zichtbaarheid

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat de Susan Bijl-winkel aan de Mauritsweg 45a in Rotterdam open ging. En sindsdien is er veel veranderd. Vincent van Duin: “We zijn veel zichtbaarder geworden. We zaten eerst weggestopt in een oud schoolgebouw buiten het centrum van de stad. Deze winkel zit op een centrale plek. We kunnen nu veel beter ons verhaal communiceren. De winkel is tegelijkertijd onze studio en distributiepunt. We zijn sinds we hier zitten ontzettend gegroeid.”

Er moest gegroeid worden, maar wel met de kernwaarde van het bedrijf in gedachte: een esthetisch en functioneel product neerzetten dat zo verantwoord mogelijk is geproduceerd.

Vincent van Duin - mede-eigenaar Susan Bijl

2012 was een belangrijk jaar voor de eigenaren. Al sinds 2002 produceren ze The New Shoppingbag, de tas die Susan Bijl tijdens haar studie bedacht als tegenhanger van de milieuonvriendelijke plastic tas. Wat gaan we doen, hoe gaan we verder, vroegen zij zich af. Ze hadden inmiddels drie kinderen en besloten zich volledig te focussen op kleurrijke producten voor dagelijks gebruik. Er moest gegroeid worden, maar wel met de kernwaarde van het bedrijf in gedachte: een esthetisch en functioneel product neerzetten dat zo verantwoord mogelijk is geproduceerd.

Susan Bijl lanceert Leftover-collectie: ‘'Weggooien past niet bij onze bedrijfsvisie”

Care, repair & wear

Dat de Susan Bijl-tassen zo gretig aftrek vinden heeft volgens Vincent twee redenen: ‘We hadden vanaf het begin al een trouwe following. Klanten die echt uitkijken naar de nieuwe kleuren en deze aanschaffen. De kinderen van die klanten kopen inmiddels ook graag bij ons. Mensen die onze producten eerst te duur vonden, zien in onze The New Shoppingbag een goede vervanger voor de plastic tas, nu deze niet meer gratis wordt meegegeven in winkels. Tuurlijk kun je een ander alternatief kopen, maar onze tassen gaan niet stuk.”

Die belofte zet het merk kracht bij. Van Duin: “Vorig jaar zijn we begonnen met een care & repair-service. Vier keer per jaar is het mogelijk om gratis onderhoud in onze winkel te laten verrichten. We willen mensen op die manier motiveren om hun tassen een tweede leven te geven. We krijgen mensen binnen die de tas al tien jaar hebben, maar dat deze toch een beetje is versleten. Weggooien past niet bij onze bedrijfsvisie en we merken dat klanten de tassen ook graag blijven gebruiken omdat ze zo gehecht zijn aan die ene kleurcombinatie. Het is dan mooi dat deze service er is.”

Susan Bijl lanceert Leftover-collectie: ‘'Weggooien past niet bij onze bedrijfsvisie”

Toekomstplannen: nieuwe tas, jas én winkel

Wat er nog meer op de planning staat? “De nieuwe kleurcollectie voor februari komt eraan, helemaal in het teken van het jaar 1975, het geboortejaar van Susan. Een seventies- thema met de kleuren bruin, oranje en geel. Februari is altijd een belangrijk moment voor ons. Niet alleen vanwege de nieuwe kleuren, maar ook voor de lancering van nieuwe producten. Vorig jaar introduceerden we de Foldable Backpack. Nu gaan we een stevige waterdichte rugtas toevoegen, voorzien van een speciaal laptopvak en de pouches krijgen allemaal lusjes waardoor je ze ook als tas kunt dragen. We zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van een regenjas, die gaat er ook een keer aankomen.”

We bestaan nu bijna twintig jaar en willen nog minstens net zo lang doorgaan met het maken van producten die hun belofte nakomen en bijdragen aan een duurzame samenleving.

Vincent van Duin - mede-eigenaar Susan Bijl

‘We zijn altijd bezig met hoe we onze verkoop beter kunnen maken. Hoewel we in tachtig winkels in Nederland liggen, en over de hele wereld verkopen, zijn er nog genoeg plekken waar we nog niet bekend zijn. Sinds kort hebben we ook een Japanse distributeur en binnenkort gaat daar de webshop ook online. In 2004 zijn we met de verkoop in Japan begonnen, de tassen zijn daar erg populair. Japanners zijn zo stijlvol, ze houden van functionele producten die tegelijkertijd aantrekkelijk zijn. Ze zijn niet groot behuisd, misschien komt daar het bewuste kopen ook vandaan. We zijn ook voorzichtig aan het kijken naar winkelruimtes in Amsterdam. Daar zouden we een tweede Nederlandse winkel willen openen. We bestaan nu bijna twintig jaar en willen nog minstens net zo lang doorgaan met het maken van producten die hun belofte nakomen en bijdragen aan een duurzame samenleving.”

De Leftover-collectie is vanaf 24 november verkrijgbaar via de webshop, de fysieke winkel aan de Mauritsweg 45a in Rotterdam en via verschillende verkooppunten.

Susan Bijl studeerde in 2000 af aan de Willem de Kooning Academie met een boodschappentas die alle andere tassen overbodig moest maken: The New Shopping Bag. De missie van Susan Bijl bestaat uit het verminderen van afval op een kleurrijke manier. Susan Bijl verkoopt haar tassen in meer dan tachtig Nederlandse winkels. In het buitenland heeft ze verkooppunten in onder andere in Japan, Taiwan, Singapore, Engeland en Hong Kong.

Beeld: Susan Bijl

De detailhandel heeft in september 5,8 procent meer omgezet dan het jaar ervoor, meldt het CBS. Er werd 4,4 procent meer verkocht en zowel de omzet voor de foodsector en de non-foodsector steeg. Voor webwinkels was het ook een goede tijd van het jaar: er werd ruim 23 procent meer omgezet.

De omzet van de winkels in non-food groeide in september met ruim 7 procent. Dit is de negende maand op rij waarin zowel de omzet als het volume van de non-foodsector groeide.

De winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in kleding lieten de grootste omzetstijging zien. Volgens het CBS heeft dit met het weer te maken; september was nat en koel, waardoor de consument zijn aankopen voor schoenen en kleding al in september deed.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen.

Lees ook: Detailhandel: 3 aandachtspunten voor 2018 onder de loep

Singles Day? Het is niet vreemd als er niet meteen bellen gaan rinkelen. De internationale feestdag gehouden op 11 november is de tegenhanger van Valentijnsdag en vindt zijn oorsprong in China. Inmiddels is de feestdag ook overgewaaid naar andere landen, waaronder Nederland.

Hoe deze dag gevierd wordt? Met dubbeldikke kortingen. Het is de grootste online-shop-dag van het jaar. Oorspronkelijk draait de Chinese feestdag om het vrijgezel zijn en wordt het jaarlijks op 11-11 gevierd omdat deze datum vier keer het symbool één bevat. Maar sinds 2009 is het door toedoen van webgigant Alibaba een commercieel evenement geworden waarmee recordomzetten worden gehaald.

Ter indicatie: de omzet uit Singles Day bedroeg vorig jaar zo’n 18 miljard dollar en wordt dit jaar door Chinese analisten geschat op 23 miljard dollar. Veel meer dan de 3 miljard die de Amerikanen op Black Friday online realiseren.

Dankzij de populariteit van Singles Day waagt ook Nederland zich sinds een paar jaar aan de dag die draait om zelfverwennerij. Slimme webwinkels zoals Singles Day Discount, Bol.com, Bcc, Easytoys en Pandora doen duizenden producten in de aanbieding om de dag van de single te vieren.

Nederland kent ongeveer drie miljoen singles en dat aantal neemt alleen maar toe. E-commercedeskundige Cor Molenaar voorspelt in het Algemeen Dagblad dat de viering de potentie heeft net zo'n kaskraker voor Nederlandse ondernemers te worden als Valentijnsdag. Cor Molenaar: “Waarom zou je daar op Singles Day geen feesten voor organiseren, waar mensen vlak voor de feestdagen een nieuwe partner kunnen ontmoeten?''

Consumenten die bestellen via webshops, hebben te weinig controle over het bezorgmoment van de bestelling, blijkt uit een rapport van platform Paazl. En daar laten e-tailers kansen liggen.

Paazl, ontwikkelaar van Delivery Management Software voor e-commerce, analyseerde 26 webshops in de Benelux en toetste hen op 34 criteria, verdeeld over 4 onderwerpen van bezorging. Uit de analyse kwam naar voren dat bezorging op dezelfde dag en op zondag nog niet breed wordt aangeboden. 12 procent van de online webwinkels leveren ’s avonds en maar 8 procent levert op zondag. In 15 procent van de gevallen is het mogelijk om zelf je bezorgdag aan te wijzen.

Veel consumenten geven de voorkeur aan bezorging op het huisadres. Paazl denkt dat voor klanten die overdag aan het werk zijn, afhaalpunten in de buurt een goed alternatief zijn. Slechts een derde biedt deze mogelijkheid echter aan. De mogelijkheid om de bestelling in de fysieke winkel op te halen wordt volgens hen ook onvoldoende benut. Slechts 38 procent van de verkopers met offline winkels biedt hun eigen winkeladres aan als afhaallocatie van online bestellingen.

Wat bezorgkosten betreft, komen de webshops de wensen van hun klanten goed tegemoet. 95 procent van de winkels bezorgen gratis. 58 procent van de winkels bezorgt gratis boven een bepaald bedrag en 35 procent bezorgt gratis ongeacht bestedingsbedrag. Gratis retourneren is bij 58 procent van de webshops mogelijk.

De webshop van Miss Etam komt op bezorggebied als beste uit de analyse, gevolgd door Zalando en Van den Assem. Vooral jongere modemerken, voor wie hun eigen webshop wellicht nog bijzaak is, kunnen grote stappen maken. Bernard Schreiner, CEO van Paazl: “Wat de koplopers goed begrijpen is dat bezorging in de eerste plaats thuishoort onder marketing. Duik als afdeling logistiek en e-commerce dus eens vaker samen in een brainstorm om te bedenken hoe je bezorging beter laat aansluiten op de merkbeleving die je wil creëren.”

Moderetailer Topshop gaat een genderneutraal pashokjesbeleid invoeren. De moderetailer reageert hiermee op een Twitterbericht van performance artist en transgender Travis Alabanza dat begin deze week voor ophef zorgde.

De artiest werd door het Topshop-personeel in Manchester geweigerd bij de paskamers voor vrouwen, waarna hij werd verzocht gebruik te maken van de pashokjes voor mannen. Alabanza vertelde aan de Telegraph dat hij zich door dit verzoek beperkt en gediscrimineerd voelde, iets waar hij als transgender sowieso al mee te maken heeft, maar wat hij niet verwacht van winkelpersoneel.

Aan Mailonline liet Topshop weten dat bij zowel Topshop en Topman iedereen – dus ongeacht geslacht - gebruik mag maken van de paskamers. Topshop hanteerde voor zijn winkels al wel een genderneutraal paskamer beleid, maar dit beleid wordt na het voorval met Alabanza aangescherpt.

Er is veel te doen rondom genderbepalende kleding. Want onderscheid maken tussen jongens- of meisjeskleding, is niet meer van deze tijd is de gedachte. Meerdere kledingmerken spelen hierop in. Hema kondigde afgelopen september aan dat de aanduiding ‘jongen’ en ‘meisje’ zal verdwijnen op alle Hema-labels. De kinderkleding van de winkelketen zal eind dit jaar nog genderneutraal worden. In dezelfde maand liet warenhuis John Lewis weten al zijn jongens- en meisjesetiketten van de producten te halen en de afdelingen samen te voegen.

Ook ontwerpers kiezen er ook steeds vaker voor om hun vrouwen- en mannencollectie samen te presenteren. Zo showt Gucci onder leiding van Alessandro Michele vanaf herfst/winter 2017 zijn collecties niet meer gescheiden.

In de zeventiende eeuw liepen alle kinderen ongeacht geslacht er hetzelfde bij, dat was handiger voor hergebruik in de gezinnen. Tot aan de jaren dertig hadden we een andere kleurassociatie dan nu. Roze werd gezien als krachtige kleur, geschikt voor jongetjes. De blauwe kleur was delicaat, geschikt voor meisjes. Een slim staaltje marketing voor kledingfabrikanten zorgde ervoor dat deze kleurassociaties werden opgedraaid. Roze werd de kleur voor meisjes en blauw de kleur voor jongens. In de jaren zestig werd door toedoen van de feministische golf unisekskleding geherintroduceerd. In de jaren tachtig lieten we dit massaal los en maakten we weer liever onderscheid tussen jongens- en meisjeskledij. Sinds de discussie over het beperkende karakter van een genderbepalende opvoeding weer oplaait is er veel kritiek op geslachtsonderscheidende kleding.

Lees ook: Kinderafdeling Hema wordt genderneutraal

Fashion for Good opent pop-up store in Amsterdam

Fashion for Good, een duurzaam initiatief opgericht door de C&A Foundation, opent volgende maand voor het eerst een pop-up store in Amsterdam. De tijdelijke winkel zal onder andere in het teken staan van workshops voor de feestdagen.

De pop-up store is van 1 tot en met 24 december gevestigd in de al bestaande Fashion for Good Hub aan het Rokin in Amsterdam. De winkel biedt ruimte aan onder meer een limited edition collectie van T-shirts die zijn ontworpen door AMFI-studenten en ontwikkeld door C&A. Deze shirts zullen voor 12,90 verkrijgbaar zijn.

Daarnaast biedt de pop-up verschillende feestelijke workshops aan waarbij deelnemers cadeaus voor de feestdagen kunnen maken. Ook zijn er DIY-cursussen voor het maken van een sleutelhanger of kaarthouder van hergebruikt leerafval en het creëren van gepersonaliseerde prints voor op een T-shirt. Prijzen voor de workshops variëren van 20 tot 45 euro.

Opgericht door de C&A Foundation, verbindt Fashion for Good merken, retailers, leveranciers en non-profit organisaties met een gezamenlijke ambitie op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast ondersteunt het initiatief het opschalen van technologieën, processen en bedrijfsmodellen die de potentie hebben om de industrie te transformeren. Het hoofdkantoor van Fashion for Good is gevestigd aan het Rokin in Amsterdam.

Beeld: Fashion for Good Facebook

RENAISSANCE VAN RETAIL; wilt u erbij zijn?

Wij nodigen u uit om live kennis te maken met ons nieuwe service. Op maandag 13 november as. Met onze intuïtieve kijk op de tijdsgeest, expertise in retail en creativiteit, popelen we om onze concrete uitwerkingen te presenteren.

SERVICE: THE LANGUAGE OF BLENDING

Een service die staat voor het ontwikkelen van creatief denken vanuit verschillende invalshoeken en disciplines. Maar vooral ook om te leren implementeren d.m.v. frequente interactie, informatie-uitwisseling en inspiratie.

HOE?

Aan de hand van heldere en pakkende methodes komen we samen tot een nieuwe “taal” die relevant is voor het veranderende retail landschap. Waar kennis en kunde samengaan met gebruik van intuïtie en creativiteit.

Geen overkill aan algemene info maar geselecteerd en toegespitst op nieuwe waarden zoals:
-“From fast to value”
-“Meaning before matter” -“Simplify you business; make it better not bigger”
-“Practice what you preach”
-“Working together to stand apart”
-“Rethinking value in a changing retail landscape”

Wij geloven in “de Renaissance of Retail” We zijn op zoek naar ondernemers die samen met Studio Art of Blending deze reis van 1 jaar willen gaan maken. We beginnen 1 januari 2018.

Kom, ervaar en beslis 13 november in Cothen bij Utrecht. Dat kan gratis en doorlopend van 10.00 – 16.00 uur Inclusief trend presentatie door Ellen Haeser om 11.00 en 14.00 uur Laat u verrassen en trakteren.

Graag inschrijving via Eventbrite of via Studio Haeser

Tot in Cothen!

Amazon Prime voortaan ook in Nederland beschikbaar

Amazon biedt vanaf vandaag een nieuwe dienst aan in de Benelux: Amazon Prime. Het premium-abonnement bevat onder andere gratis verzending en exclusieve aanbiedingen voor leden. Met de lancering van Prime hoopt Amazon de concurrentie aan te gaan met Nederlandse webshops als Coolblue en Bol.com.

Nederlandse consumenten kunnen terecht op de Duitse website van Amazon. Vorig jaar al werd de Duitse site grotendeels vertaald voor de Nederlandse consument. Sinds een week is het ook mogelijk om met iDEAL te betalen. Inmiddels draait Amazon een jaaromzet van zo'n 250 miljoen euro in Nederland. De Prime-dienst zal eerst tegen een gereduceerd tarief van 3,99 euro worden aangeboden. Vanaf april 2018 wordt dat bedrag verhoogd naar 5,99 euro. Het zal in eerste instantie gaan om een light-versie van de dienst, die in andere landen onder meer een optie bevat die het mogelijk maakt om pakketten twee uur later al in huis te hebben.

Het abonnement, dat in 2005 werd geïntroduceerd, bleek in andere landen een succes. Wereldwijd telt het tientallen miljoenen gebruikers verspreid over dertien landen, al worden exacte cijfers niet bekend gemaakt. Volgens Amerikaanse media is inmiddels bijna de helft van de Amerikaanse huishoudens lid. Dit jaar werd de dienst al gelanceerd in onder andere Mexico, China en India.

Beeld: Amazon

Totale oppervlak winkelcentra in Europa stijgt, Nederland bij top-10 grootste groeiers

Het aantal winkelmeters in Europa is het afgelopen jaar gegroeid. In totaal kwam er zo’n 1,17 miljoen vierkante meter aan winkelcentra bij, waarmee het totaal uitkomt op 160,8 miljoen vierkante meter. Dat blijkt uit cijfers van het laatste European Shopping Centre Development rapport van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Nederland hoort bij de tien grootste stijgers, met 30.800 extra vierkante meters over de periode juni 2016 tot juni 2017. Een groot deel van deze meters komt op het conto van winkelcentrum Leidsche Rijn in Utrecht, waar 22.400 vierkante meter bijkwam. Als de lijn zich doorzet, komt de totale groei in Nederland tot en met 2018 uit op 105.260 vierkante meter. De totale stijging in Europa bedraagt zo’n 2,9 procent. Centraal-en Oost-Europa heeft er de meeste vierkante meters bijgekregen: 825.000. Turkije had hier met 566.000 meter het grootste aandeel in. West-Europa groeit minder snel, maar bezit nog altijd 68 procent van het totale oppervlak.

Arjen Boesveldt, head of retail Cushman & Wakefield Nederland in het rapport: “De ontwikkeling van winkelcentra wordt beïnvloed door de enorme transitie in de hele retail sector. De focus is nu veel meer op het ontwikkelen van aantrekkelijke, inspirerende en experimentele omgevingen voor consumenten als tegenhanger voor online shoppen. Eigenaren kijken vooral naar uitbreidingen en herontwikkelingen met daarin een goede mix van retailers. Dat leidt tot een sterke toename van concepten die gericht zijn op ontmoeten en samenkomen in relatie tot nieuwe technologieën en retailers die vooral bezig zijn met continue vernieuwing en het uittesten van nieuwe concepten en formats.”

In het eerste halfjaar van 2017 is er 11 procent minder vloeroppervlak bijgekomen dan over dezelfde periode een jaar eerder. Dit heeft volgens het onderzoek te maken met veranderend consumentengedrag en de groei van online winkelen.

Beeld: WE Fashion

The Sting’s Distrikt Nørrebro opent eerste brandstore in Den Haag

Distrikt Nørrebro opent deze maand haar eerste eigen winkel. De formule, onderdeel van The Sting House of Brands, zal een pand betrekken op de Venestraat in de binnenstad van Den Haag. Dat maakt het moederbedrijf vandaag bekend via een persbericht.

Nog geen jaar geleden werd de nieuwe formule gelanceerd door The Sting. Distrikt Nørrebro kenmerkt zich door minimalistische, Scandinavische invloeden. De naam is een verwijzing naar het Nørrebro-district in Kopenhagen, één van de hipste buurten van de stad en tevens bakermat van vele grote Scandinavische brands. De winkel zal zowel een mannen-als vrouwen-collectie verkopen.

In de winkel is de distrikt Norrebro heren- en damescollectie verkrijgbaar. Op 30 november vindt de officiële opening plaats. Het plan is om in de loop van 2018 verspreid over Nederland meerdere vestigingen te openen. In februari liet Sting-eigenaar Herman Franzen aan het FD weten ruimte te zien voor zo’n twintig Distrikt-winkels. Afgelopen september nog maakte een andere Sting-formule haar debuut in de winkelstraat. Toen opende aan het Gelderlandplein Cotton Club, de eerste brandstore van het gelijknamige damesmodelabel.

Beeld: The Sting