(advertentie)
(advertentie)

De Parijse concepstore Colette gaat na 20 jaar de deuren sluiten. De drie verdiepingen tellende winkel, waar streetwear en luxemode wordt aangeboden op 750 vierkante meter verdeeld over drie verdiepingen, blijft open tot december 2017. Lees hieronder alles over de geschiedenis en ontwikkeling van de winkel: de belangrijkste momenten van 1997 tot 2017.

Voor een optimale ervaring bekijkt u deze content in FashionUnited's interactieve tijdlijn met foto's en video's: Tijdlijn – Het einde van een tijdperk: Colette sluit deuren.

1997

Het begin van Colette Het begin: betaalbare luxe boven de snelweg

Colette opent haar deuren als eerste conceptstore in Parijs op 213 rue Saint-Honoré. Het warenhuis wordt opgericht door Colette Rousseau, een voormalige medewerker bij Sentier, en haar dochter Sarah Andelman, een afgestudeerde aan de l'Ecole du Louvre en stagiare bij Purple Magazine. De winkel verzamelt kunst, mode, design, muziek en streetstyle items onder één dak. Ze worden geholpen door Milan Vukmirovic en Guillaume Wolf ontwerpt het bekende logo met de inmiddels kenmerkende Colette-blauwe letters.

2001

De eerste muziekcompilatie van Colette

Colette lanceert hun eerste muziek compilatie, er zullen nog vele edities volgen. De eerste Collete N°1 is samengesteld met Michael Gaubert, die daarna de compilaties steeds op zich neemt, en wordt in maart 2001 uitgebracht samen met Red Leather van Peaches & Gonzales.

2002

Vertrek van Milan Vukmirovic

Milan Vukmirovic verlaat het bedrijf in 2002 en waardoor moeder en dochter zelf de winkel moeten leiden. De winkel vreest dat het vertrek van Vukmirovic slecht is voor het bedrijf, maar Colette blijft ondertussen groeien en naamsbekendheid verwerven.

2008

Renovatie van Colette

Conceptstore Colette, geopend in maart 1997, is toe aan een make-over. Ze sluit haar deuren van 7 juli tot 25 augustus zodat architect Masamichi Katayama van Japans architectenbureau Wonderwall zijn plannen uit kan voeren. In het ontwerp is meer plaats gemaakt voor streetwear items en de expositieruimte en de afdeling voor mode en beauty, evenals de water-bar hebben een update gekregen.

2010

Hermès x Colette

Hermès en Colette geven een nieuwe invullen aan de 'carré' van Hermès en de bekende zijde sjaals van het modehuis. De samenwerking wordt geleid door Bali Barret, creatief directeur op het gebied van zijde bij Hermès en de collectie krijgt de naam "J'aime ma carré". Op de sjaals zijn grafische en kleurrijke prints te zien. Fotograaf Matt Irwin reist naar New York, Londen, Parijs en Tokyo om de sjaals te fotograferen en bundelt de foto's uiteindelijk in een tijdschrift.

2012

Festival ter ere van 15 jaar Colette

Colette houdt een gratis festival in Parijs, in een tent van 4000 vierkante meter in de Jardins des Tuileries. Tijdens het festival worden parfumworkshops, een wedstrijd voor patissiers, polaroid trainingen, skateboard sessies en ping-pong wedstrijden gehouden. Ook kunnen bezoekers T-shirts laten personaliseren door graffiti-kunstenaars en zijn er goochel- en poppenshows voor kinderen.

2013

Hedi Slimane keert zich tegen Colette

Hedi Slimane, artistiek directeur van Saint Laurent, beschuldigt de winkel ervan dat ze Saint Laurant belachelijk maakt. Colette verkoopt namelijk op dat moment T-shirts met daarop de tekst: "Het is geen Laurent zonder Yves" als een verwijzing naar de naamsverandering van modehuis Yves Saint Laurent. Saint Laurent weigerde vervolgens collecties te leveren aan de winkel. Toen het Saint Laurent een nieuwe creatief directeur aanstelde, Anthony Vaccarello, werd de ruzie beëindigd.

2014

Gewapende overval

Twee gemaskerde personen weten de Colette-winkel aan de Rue Saint-Honoré binnen te komen nog voordat de winkel open gaat om 10 uur. De twee mannen gebieden zes medewerkers en een beveiliger die binnen zijn naar de grond, voordat ze hun slag slaan. Het duo vlucht op een scooter met een vals nummerbord. De overval duurt maar enkele minuten en niemand raakt gewond.

2014

Colette gaat het zwembad Molitor in

De luxe conceptstore lanceert de samenwerking met Speedo tijdens een evenement in het zwembad Molitor, een van de mooiste zwembaden in Parijs. Tijdens het evenement worden cursussen aquajumping gegeven.

2014

Stan Smith samenwerking

In 2011 kondigt Stan Smith aan te stoppen met de productie van zijn schoenen. Echter maken de schoenen een comeback bij Colette in 2014. Adidas wil de schoenen gaan verkopen in conceptstores in Londen, New York en natuurlijk Colette. Adidas maakt daarom ook speciale Stan Smith-schoenen met het logo van de winkel en de kenmerkende donkerblauwe kleur.

2014

Apple horloge

Colette heeft een wereldwijde primeur. Apple lanceert exclusief het horloge Apple Watch in de winkel. Voor Apple en zijn ontwerper Jonatha Ive is dit een nieuwe maneir om de modewereld binnen te stappen, mede omdat de lancering tijdens Paris Fashion Week plaatsvindt.

Februari 2017

Relatie Saint Laurent en Colette hersteld "

Saint Laurent en Colette zijn weer op goede voet met elkaar. De Franse conceptstore heeft de vrouwencollectie van het modehuis ingekocht en deze is te koop vanaf maart.

De band tussen het modehuis en de conceptstore werd in 2013 definitief verbroken toen Colette een T-shirt met daarop de tekst ‘Ain’t Laurent Without Yves’ verkocht. De quote verwees naar de naamsverandering van het modehuis onder leiding van Hedi Slimane. De T-shirts vielen in verkeerde aard en de conceptstore werd van de distributielijst geschrapt.

Sindsdien is er bij het modehuis een wisseling van de wacht geweest. Anthony Vaccarello, waarvan het eigen merk al te koop was bij Colette, staat nu aan het roer. “We hebben met Athony samengewerkt sinds de lancering van zijn eerste collectie. Het was duidelijk dat we weer samen konden werken,” vertelt Sarah Andelman, creatief directeur bij Colette, tegen WWD. “Op het moment dat de aanstelling van Anthony bekend werd, hebben we elkaar weer gezien en zijn meteen gaan plannen voor de prachtige etalages die we nu hebben”.

"

3 Maart 2017

Colette viert 20e verjaardag met een ballenbak

Het Franse retailbedrijf vier zijn 20ste verjaardag op ludieke wijze: Colette haalt de interactieve kunstinstallatie 'The Beach' en de bijbehorende ballenbak van de Amerikaanse kunst- en designstudio Snarkitecture voor vijf dagen naar het Museum des Arts Décoratifs in Parijs.

Daarnaast brengt Colette ter ere van het 20-jarig bestaan 20 exclusieve en gelimiteerde producten op de markt. Zo is er de Nike Air Woven in exclusief 'Colette-blauw' waarvan slechts 213 paar verkrijgbaar zijn. Ook Dr Martens en Converse komen met speciale sneaker edities voor Colette.

"

23 maart 2017

Samenwerking Ikea

Ikea is een speciale samenwerking gestart met het Franse warenhuis Colette. De interieurgigant en het warenhuis lanceren een samenwerkingscollectie met geselecteerde producten ‘die draaien om speelsheid en de eigenzinnige benadering van design’. Voor de samenwerking heeft Ikea zich geinstalleerd in de vitrines, de galerie en de waterbar van Colette.

6 juli 2017

Colette x H&M Studio

H&M onthult de handen ineengeslagen te hebben met Colette. De Parijse conceptstore heeft een exclusieve collectie voor de H&M Studio collectie ontwerpen.

De capsule collectie bevat negen items waaronder verschillende jurken met korte en lange mouwen, een shirt, een trui en een parka in blauw, wit en zwart. Het kleurenpalet is gebaseerd op die van Colette. De H&M Studio x Colette collectie is vanaf 21 augustus verkrijgbaar bij de Parijse conceptstore en via de Colette website. Prijzen liggen tussen de 30 en 200 euro.

12 juli 2017

Colette kondigt aan deuren te sluiten

Colette maakt 12 juli middels een persbericht bekend dat de concepstore zijn deuren in december zal sluiten.

“Alle goede dingen komen tot een einde en na 20 fantastische jaren, sluit Colette haar deuren op 20 december van dit jaar,” aldus de winkel in een statement. Volgens Sarah Andelman, het gezicht van de winkel en dochter van oprichtster Colette Roussaux, zijn de medewerkers op woensdagochtend ingelicht, aldus WWD.

Een van de redenen om de winkel te sluiten is dat Roussaux met pensioen gaat. “En Colette kan niet bestaan zonder Colette”, aldus het persbericht. “Tot de laatste dag zal niks veranderen. De winkel vernieuwd elke week opnieuw met exclusieve samenwerkingen en producten die ook beschikbaar zijn op onze website.”

Deze tekst werd eerder gepubliceerd in de Het einde van een tijdperk: Colette sluit deuren .
Het einde van een tijdperk: Colette sluit deuren

TIJDLIJN Colette opende in maart 1997 haar deuren aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré in Parijs. Als eerste conceptstore in de Franse stad groeide Colette uit tot een bezienswaardigheid en een echt begrip. Na 20 jaar komt echter een einde aan het tijdperk, de concept store heeft bekendgemaakt de deuren te sluiten in december 2017.

Navigeer door de tijdlijn voor belangrijke momenten uit het 20-jarige bestaan van Colette. Klik op de pijlen of op een specifiek moment in de grijze tijdsbalk.

Foto's: Colette

De Colette tijdlijn werd inmaart 2017 gepubliceerd op FashionUnited.fr voor de 20e verjaardag van de conceptstore. Auteur: Aurore Hennion. De tijdlijn is vertaald, bewerkt en aangevuld door Caitlyn Terra

Colette sluit in december haar deuren

De bekende Franse concept store sluit na 20 jaar haar deuren. In december zal de winkel dicht gaan, meldt Colette in een persbericht.

“Alle goede dingen komen tot een einde en na 20 fantastische jaren, sluit Colette haar deuren op 20 december van dit jaar,” aldus de winkel in een statement. Volgens Sarah Andelman, het gezicht van de winkel en dochter van oprichtster Colette Roussaux, zijn de medewerkers op woensdagochtend ingelicht, aldus WWD. Een van de redenen om de winkel te sluiten is dat Roussaux met pensioen gaat. “En Colette kan niet bestaan zonder Colette”, aldus het persbericht. “Tot de laatste dag zal niks veranderen. De winkel vernieuwd elke week opnieuw met exclusieve samenwerkingen en producten die ook beschikbaar zijn op onze website.”

De winkel is in gesprek met Saint Laurent die interesse heeft in de locatie.

Begin deze week maakte H&M nog bekend samen te werken met Colette voor een capsule collectie. Het Zweedse bedrijf en de concept store ontwikkelden een collectie van negen items die eind dit jaar in de winkel ligt.

Beeld: Colette Website

Na de sluiting van de pop-up in Los Angeles, meldt website Hypebeast nu dat de andere pop-ups van Louis Vuitton x Supreme in de Verenigde Staten nu van de baan zijn.

Afgelopen vrijdag werd de tijdelijke winkel in Los Angeles vervroegd gesloten vanwege de grote drukte. De deuren gingen permanent dicht omdat de winkel simpelweg te veel mensen trok.

Een vertegenwoordiger van Louis Vuitton meldt aan Hypebeast dat de Supreme-collectie niet meer in winkels of online verkocht wordt. Dat zou betekenen dat de verwachte verkoop in een pop-up locatie in New York aankomende vrijdag ook niet door gaat. Daarbij meldt het mediaplatform dat de andere lanceringen in Noord-Amerika, zoals in Houston en Vancouver eveneens gecanceld zijn.

Rond de pop-ups in andere steden zoals Parijs, Tokyo en Londen verliep het wel soepel.

Volgens een onderzoek van Winkelstraat.nl worden de meeste online luxe aankopen gedaan door vrouwen met een iPhone. Zo’n 76,4 procent van de online consumenten gebruikt een iPhone volgens de analyse. Winkelstraat.nl deed onderzoek naar het koopgedrag van online consumenten van mode.

Een opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is eveneens dat de waarde van de bestelling van iOs-gebruikers gemiddeld 42 procent hoger ligt dan de orderwaarde van Android-gebruikers.

Daarnaast bleek uit het onderzoek van Winkelstraat.nl dat vrouwen voornamelijk via hun telefoon op zoek gaan naar items uit de nieuwe collecties en een grote interesse hebben in schoenen. Mannen gaan daarentegen op zoek naar accessoires zoals riemen, zonnebrillen en petten.

Pop-up Louis Vuitton x Supreme gesloten vanwege drukte

Een pop-up shop voor de Louis Vuitton x Supreme capsule collectie in Los Angeles heeft na minder dan een week de deuren gesloten omdat de tijdelijke winkel veel teveel mensen trok. Dat meldt Apparelnews.net. Vrijdagochtend vroeg, om half vijf 's ochtends, moest de politie er aan te pas komen om de mensenmassa voor de deur van de shop naar huis te sturen. Hoeveel mensen op dat moment al in de rij stonden, wil de politie niet zeggen, noch wie de drukte heeft gemeld. Een woordvoerder van LAPD liet weten dat iedereen braaf is vertrokken en dat niemand is gearresteerd. "Het was simpelweg een kwestie van teveel mensen op een plek," aldus de woordvoerder.

Pop-up Louis Vuitton x Supreme gesloten vanwege drukte

De pop-up winkel in het populaire Arts District in Los Angeles opende de deuren op 30 juni. De locaties van de pop-ups zijn geheim en worden pas op het laatste moment bekendgemaakt via Instagram. De tijdelijke winkel is alleen herkenbaar aan het logo op de pui en de rij voor de deur, de ramen zijn geblindeerd zodat het aanbod van buitenaf onzichtbaar is. Andere pop-up locaties zijn onder meer Londen, Parijs, Miami, Tokio, Peking, Seoul en Sydney.

Pop-up Louis Vuitton x Supreme gesloten vanwege drukte

Alle foto's: FashionUnited

Interactieve grafiek - Maastricht heeft meeste winkels per hoofd van de bevolking

Van de vijfentwintig grote gemeenten in Nederland, heeft Maastricht het meeste winkels per hoofd van de bevolking, te weten zeven per duizend inwoners. Dat blijkt uit cijfers een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Supergroup opent Superdry Sport winkels

Supergroup, het Britse moederbedrijf van modemerk Superdry, heeft bekendgemaakt zelfstandige winkels van de Superdry Sport collectie te openen. Hiermee wil het bedrijf de positie van Superdry als ‘internationaal lifestyle merk’ vergroten.

De eerste Superdry Sport vestiging moet haar deuren in oktober openen in Grenoble. Tegen Kerstmis zouden er nog eens vier winkels bij moeten komen. Met de stap is Supergroup de zoveelste retailer die inspeelt op de groeiende athleisure markt. “De voorspelde groei in de sportmarkt is naar verwachting hoger dan die van de modemarkt,” stelt directeur Euan Sutherland. “We zijn al actief in athleisure met onze sweatshirts, T-shirt en joggingbroeken, maar we gaan nu richting meer technische sportkleding.”

Met de lancering van Superdry Sport filialen wil het bedrijf Superdry verder ontwikkelen als ‘internationaal lifestyle merk’. “Investeringen in infrastructuur ondersteunen onze globale groeiplannen en creëren toekomstige mogelijkheden, terwijl doorlopende productinnovatie en nieuwe sociale en digitale marketingcampagnes nieuwe klanten introduceren aan het Superdry merk,” aldus Sutherland.

Superdry heeft momenteel bijna 900 winkels in 60 verschillende landen. In het afgelopen boekjaar realiseerde de retailer een omzetstijging van 18,4 procent naar 77 miljoen euro. Minder dan de helft van de omzet werd behaald in thuisland Groot-Brittannië, nadat het merk flink uitbreidde in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Beeld: Superdry Facebook

Drukte in Nederlandse winkelstraat groeit, Maastricht is winkelhoofdstad

Voor het eerst in negen jaar is de drukte in de Nederlandse winkelstraten weer toegenomen. De hoeveelheid bezoekers steeg in de eerste helft van dit jaar met 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit recente cijfers van adviesbureau RMC.

Met name middelgrote steden als Tilburg, Middelburg, Heerenveen en Zeist zagen het aantal bezoekers groeien, namelijk met 35 procent. Bergen op Zoom was hierbij de grootste groeier. In grotere winkelsteden als Den Bosch, Breda en Maastricht daalde het aantal shoppers in de eerste zes maanden juist licht. Steden als Spijkenisse, Purmerend en Helmond, die het de afgelopen jaren wat moeilijker hadden, lieten in het eerste halfjaar wel weer groei zien.

Drukte in Nederlandse winkelstraat groeit, Maastricht is winkelhoofdstad

Middelgrote steden zien aantal bezoekers toenemen in het eerste halfjaar

“Middelgrote steden hebben de afgelopen jaren tijdens de economische crisis enorme klappen gehad. Die hebben nu dus weer veel terrein te winnen,” zegt Huib Lubbers, directeur van RMC, tegenover NOS. RMC voerde het onderzoek uit met behulp van apparatuur die het aantal passanten in winkelstraten meet. Steden die onder het landelijke gemiddelde scoren zijn onder andere Sneek, Emmen, Zwolle, Hoofddorp en Dordrecht.

De groei is met name te danken aan behaalde resultaten in het tweede kwartaal, stelt het RMC. Nadat het aantal shoppers in het eerste kwartaal daalde met 0,72 procent, werden april, mei en juni juist drukke maanden.

Maastricht telt meeste winkels per hoofd bevolking

Van de 25 grootste Nederlandse gemeenten heeft Maastricht de hoogste dichtheid aan winkels, namelijk 7,0 winkels per duizend inwoners. De Limburgse stad wordt gevolgd door Amsterdam, die 6,4 winkels per duizend inwoners telt. In absolute termen is Amsterdam wel de winkelhoofdstad van Nederland, met ruim 5.400 winkels. Maastricht beschikt in totaal over 854 winkels, blijkt uit recente cijfers van het CBS.

In absolute termen tellen de vijf grootste steden van Nederland ook de grootste hoeveelheid winkels. Amsterdam staat bovenaan met 5.432 winkels, gevolgd door Rotterdam (3.616), Den Haag (2.785), Utrecht (1.584) en Eindhoven (1.125). Den Haag heeft dan weer meer winkels per vierkante meter, namelijk 34. Haarlem (33), Amsterdam (33) en Leiden (31) volgen.

Van alle Nederlandse gemeenten hebben de Waddeneilanden relatief gezien het grootste aantal winkels. Vlieland voert de lijst aan met 20,3 winkels per duizend inwoners, gevolgd door Schiermonnikoog (13,8), Terschelling (13,2) en Texel (13,1). Reden is het aantal toeristen dat de eilanden bezoekt.

In totaal telt Nederland 88.000 fysieke winkels volgens het CBS. Bijna 20 procent daarvan betreft kledingwinkels, terwijl schoenenwinkels 3 procent van het totaal vertegenwoordigen. Het absolute aantal winkels daalde wel, in Maastricht het hardst met 14 procent. Dit is met name te wijten aan de opkomst van e-commerce, stelt het statistiekbureau.

Beeld: FashionUnited

Na drie verschillende pop-up outlets in Nederland, introduceert H&M het concept nu ook in andere landen. Het pop-up vestigt zich vlakbij Wenen in Oostenrijk, meldt TextilWirtschaft.

Het concept heeft een plek gekregen in de Parndorf Fashion Outlet. Hier kunnen klanten de kleding van de retailer van vorig seizoen tegen reducties tot 70 procent kopen. Mannen, vrouwen en kinderen bij de outlet terecht.

H&M opende in Nederland al een pop-up in onder andere Rotterdam in Helmond in 2015. Destijds kwamen in Rotterdam zo’n 11.000 mensen op de opening af. Volgens Textilwirtshaft wil H&M nu in Amerika ook een outlet openen in Spokane, in de staat Washington.