(advertentie)
(advertentie)
Dit zijn de 15 nieuwe gezichten in de winkelstraat van 2017

Het beeld in de winkelstraten van Nederland is constant aan verandering onderhevig. Niet alleen het komen en gaan van consumenten, maar ook de onthulling van nieuwe winkels en ketens spelen mee. In 2017 waren er vele nieuwe gezichten in de winkelstraten van buitenlandse grootheden zoals Hudson’s Bay, Saks OFF 5TH en Under Armour, maar ook Nederlandse glorie van Suistudio, Miller & Monroe en Goosecraft. FashionUnited zet de nieuwelingen van afgelopen jaar op een rij.

Januari - Scalpers

Het Spaanse herenmodemerk Scalpers maakte dit jaar hun eerste uitstap naar Nederland. Winkels in Parijs, Porto, Lissabon en Londen behoren al tot het winkel portfolio van het merk. In Amsterdam aan de Leidsestraat vond het label het eerste Nederlandse ‘thuis’ in de vorm van een monobrandstore.

Dit zijn de 15 nieuwe gezichten in de winkelstraat van 2017

Februari - Dsquared2

Het modemerk van tweeling Dean en Dan Caten opent niet één maar twee vestigingen in 2017. Amsterdam en Rotterdam worden door het duo geroemd vanwege de innovatieve en creatieve aard van de steden.

April - Eureka Shoes

In Amstelveen verschijnt in april de eerste permanente winkel van Eureka Shoes. De opening van de eerste vestiging is onderdeel van de strategie van het Portugese schoenenmerk om meer naamsbekendheid te verwerven in Nederland.

Juni - My Suit

My Suit maakt in juni de eerste stap overzees door een winkel te openen in Nederland. Het Amerikaanse concept zat voorheen met vier winkels in New York en met een filiaal in Philadelphia. Waarom Amsterdam? Volgens het merk staat Nederland in de top drie van Europese landen waarin de meeste pakken worden verkocht. My Suit biedt pakken aan made to measure waarbij consumenten kunnen kiezen uit een veelvoud van stoffen, knopen en afwerkingen.

Juni - Envii

Deens merk Envii verkiest Nederland als het eerste land voor een buitenlandse uitstap. Het damesmerk vestigt zich in de Negen Straatjes in Amsterdam. Voor de komst naar Nederland, kreeg het merk al verzoeken uit de hoofdstad, aldus CEO Anne Munk. Volgens Munk komt de doelgroep, jonge vrouwen, overeen in Kopenhagen en Amsterdam: “In mode en stijl zien we veel overeenkomsten.”

Dit zijn de 15 nieuwe gezichten in de winkelstraat van 2017

Augustus - Edited

Edited the Label, van Duitse e-tailer Edited, vindt in augustus aan de Hartenstraat in Amsterdam het eerste Nederlandse ‘thuis’. Naast het eigen merk, met daarin verschillende stijlen, van zakelijk tot casual en zelfs ‘rocker’, biedt de winkel ook producten aan van Le Specs, Redfries en Klimbim Barcelona.

Dit zijn de 15 nieuwe gezichten in de winkelstraat van 2017

September - Miller & Monroe

Deze nieuwkomer in de winkelstraten sprong in een groot gat dat Charles Vögele achterliet na het faillissement van de Zwitserse keten. Miller & Monroe, de nieuwe keten van Vidrea Retail die zich focust op mannen en vrouwen in het middensegment, heeft binnen enkele maanden 71 vestigingen geopend, naast enkele outlets. De keten richt zich vooral op de kleine gebieden waar de winkel voornamelijk een regionale functie heeft.

September - Hudson’s Bay

Na maanden wachten opende in september de eerste Nederlandse Hudson’s Bay in Amsterdam. In de aanloop naar de opening bouwde de spanning verder op, mede door een activistische aandeelhouder die vlak voor de openingsdatum eiste dat Hudson’s Bay Company zich terugtrok uit Europa. Destijds vertelde de CEO van Europa zich vast te houden aan de Europese expansie. Kort na de de opening van het Amsterdamse filiaal volgde de opening van negen andere filialen in de rest van Nederland.

September - Saks OFF 5th

In Nederland is het geen veelvoorkomend fenomeen: een off-price concept in het centrum van de stad. Saks OFF 5th, van moederbedrijf Hudson’s Bay Company doet het wel. In september opende de eerste vestiging in Rotterdam en in november volgt de vestiging in de vernieuwde Kalverpassage in Amsterdam. De basis van het concept is het aanbieden van kleding, schoenen, accessoires en home-artikelen tegen sterk gereduceerde prijzen. Onder deze items vallen ook vele designer items.

September - Volcom

Skatemerk Volcom strijkt neer aan de Damstraat in Amsterdam. Volgens het merk past Amsterdam ‘perfect bij de stijl van Volcom lifestyle’. De winkel moet onder andere een eerste stap zijn voor uitbreiding en betere naamsbekendheid in Nederland.

September - Goosecraft

Oer Hollands merk Goosecraft opende in 2017 haar eerste monobrandstore. Tot nu toe was het merk alleen verkrijgbaar bij retailpartners van het merk, maar dit jaar heeft Amsterdam de eer van de eerste Goosecraft winkel.

Oktober - Nudie Jeans

Nederland was de eerste markt waar Nudie Jeans echt aansloeg naast het thuisland en blijft tot op de dag van vandaag een belangrijke markt voor het merk. De vestiging in de winkelstraat stond al geruime tijd op de planning, maar werd realiteit toen ‘het juiste pand’ gevonden was, aldus CEO …

December - Distrikt Norrebro

Begin dit jaar maakte The Sting bekend een nieuwe formule te lanceren: Distrikt Norrebro. De formule richt zich op mannen en opende voor het eerst haar fysieke deuren in Den Haag aan het einde van 2017.

Dit zijn de 15 nieuwe gezichten in de winkelstraat van 2017

December - Suistudio

Halverwege 2017 lanceerde Suitsupply een equivalent voor vrouwen: Suistudio. Het damesmerk focust zich geheel op het vrouwenpak. Na een pop-up in Amsterdam opende het merk permanent haar deuren in december. Het merk vestigde zich eveneens met het concept in Shanghai en New York. CEO Fokke de Jong ziet het merk als ‘de bevrijding van het vrouwenpak’. “We hebben tailoring uit een hoekje gehaald en het weer van nu gemaakt.”

December - Under Armour

Sportmerk Under Armour koos in 2017 voor Amsterdam als de Europese uitvalsbasis van het merk. Niet alleen vestigde het merk haar kantoor daar, maar opende ook het eerste Brand House.

Hoofdbeeld; Miller & Monroe, Beeld: Dsquared2, Edited, Miller & Monroe, Suistudio

Slowfashion bedrijf Yunit stopt

Het Nederlandse duurzame modebedrijf Yunit stopt. De eigenaren gaan zich op hun andere ondernemingen richten. Dit heeft het bedrijf via een persbericht laten weten.

De reden om het merk niet meer voort te zetten komt niet door tegenvallende resultaten of omdat het merk zich niet goed ontwikkelt, maar heeft een medische grondslag. Joeri Borst, mede-eigenaar van het merk, strijdt tegen lymfeklierkanker en wil zich richten op zijn herstel en de andere ondernemingen; mode- en interieuraccessoirebedrijf Yaco en De PakkettenFabriek.

Slowfashion-merk Yunit werd in 2013 door geliefden Josine Castelein en Joeri Borst opgericht met als kerndoel duurzame shirts en sweaters voor zowel man als vrouw aan te bieden. Vanwege het duurzame productieproces lag de verkoopprijs iets hoger dan reguliere T-shirts en sweaters (prijzen varieerden tussen de 69,95 euro en 49,95 euro) en pakten ondernemers een iets kleinere marge.De verkoop verliep via de eigen webwinkel. Yunit lag in meer dan veertig winkels; van conceptstores tot high-end boetiek.

PR-bureau W.Green laat aan FashionUnited weten dat de eigenaren hebben besloten de zomercollectie 2018 niet in te kopen. De huidige online-collectie wordt tegen vijftig procent korting verkocht zolang de voorraad strekt.’

Beeld: Yunit

Primark opent Antwerpse winkel en begint aan expansieplannen 2018

‘Hallo Antwerpen! Jullie nieuwe Primark-winkel opent in de de lente van 2018’, staat geschreven op het paneel van het Antwerpse winkelpand aan de Meir 24-28. De Ierse retailketen vroeg eerder dit jaar al een vergunning aan. Naast Antwerpen wordt er in het komende jaar nog eens 130.000 vierkante meter toegevoegd aan het portfolio.

De modeketen Primark, onderdeel van Associated British Foods PLC, zag zijn omzet afgelopen boekjaar met 19 procent stijgen - het modemerk rapporteerde een omzet van 7 miljard Britse pond (7,9 miljard euro). Deze groei werd onder andere bewerkstelligd door de uitbreiding van het winkeloppervlak, waardoor de verkoop in Europa zo’n 16 procent steeg.

Aan het einde van het boekjaar had Primark 345 winkels in het portfolio met een totaal winkeloppervlak van 1,2 miljoen vierkante meter. Het afgelopen jaar opende de modeketen 30 nieuwe winkels in negen landen waardoor het meer dan 139.000 vierkante meter winkeloppervlak toevoegde. Primark opende in de Benelux winkels in Amsterdam, Zwolle, Hilversum en Charleroi.

Beeld: Primark

Lees ook:Primark sluit boekjaar af met 19 porcent omzetgroei

2018 wordt voor de s.Oliver-Group Nederland ‘het jaar dat nieuwe winkels worden geopend’, zo meldt de groep. Zo worden Breda en Nijmegen in maart en april het podium voor winkelopeningen van s.Oliver en comma, merken uit het portfolio van de groep.

In het afgelopen jaar heeft de groep onder andere gereorganiseerd en een ‘sterke strategische visie voor de toekomst van de Nederlandse tak van het familiebedrijf’ opgesteld. Onder andere samenwerkingen met Wehkamp en verbetering van de naamsbekendheid van de eigen webshop vonden afgelopen jaar plaats. Strategisch gezien heeft het merk zich gefocust op de verticalisering van de samenwerkingsvormen met franchise- en wholesale partners. Dit leidde volgens de voorlopige resultaten van de groep tot tweecijferige procentuele groei ten opzichte van 2016, meldt s.Oliver-Group Nederland.

“We geloven sterk in de kracht van ons merk, onze bedrijfsvoering en uiteraard onze collecties, welke zeer goed aansluiten op de wensen vanuit de Nederlandse markt. Daarom is het hele s.Oliver Team er vol vertrouwen voor gegaan en mogen we trots zijn op behaalde resultaten. Dit geeft ons de energie om er in 2018 nog een extra schepje bovenop te doen,” aldus country manager Christian Stolte. Voor 2018 verwacht het bedrijf dan ook opnieuw een groeipercentage van twee cijfers.

Naast de winkelopeningen in Breda en Nijmegen, wordt ‘momenteel nog onderhandeld met andere steden voor retail stores voor s.Oliver en comma’. De flagshipstore in Maastricht zal in 2018 een make-over ondergaan naar het nieuwe s.Oliver store concept. De nieuwe winkels in onder andere dus Breda en Nijmegen zullen volgens hetzelfde concept worden ingericht. Liebeskind Berlin, ook onderdeel van het merkenportfolio zal zich in maart aankomend jaar vestigen in Batavia Stad Fashion Outlet.

Volgens een groeivoorspelling van InRetail zien de mode- en schoenenbranche hun omzetten volgend jaar met gemiddeld 2 procent stijgen. De omzet in sportretail zal met 1 procent stijgen, zo voorspelt de brancheorganisatie.

De brancheorganisatie ziet dat de omzetgroei en het perspectief binnen verschillende retail-takken erg verschilt. De online omzet groeit sneller dan de offline omzet. INretail voorspelt een groeiende dominantie van grote spelers, die een steeds groter deel van de totale omzet opeisen. "Met name kleinere spelers zonder niche-expertise in de sport- en mode-retail en andere branches zullen hier hinder van ondervinden," aldus de brancheorganisatie.

Volgens INretail kunnen er kansen liggen in nieuwe multichannel retailvormen, zoals service-, lease- en recycleconcepten. INretail trekt in 2018 het land in met het programma Retail richting 2030, retail rules!. De branchevereniging organiseert onder meer bijeenkomsten in de regio.

Wereldwijde luxe: Westerse retailers kunnen leren van China’s jongere shoppers

Westerse retailers en luxemerken die de next generation shoppers proberen aan te trekken, hoeven alleen maar naar China te kijken. Daar kopen jonge consumenten en millenials luxeproducten nog sneller dan men het woord ‘Gucci’ kan uitspreken.

Volgens een rapport van Deloitte in samenwerking met de Chinese bedrijven Secoo en Tencent, zullen Generation Z en millenials in 2025 verantwoordelijk zijn voor 50 procent van de luxeverkoop. Dit zal grotendeels worden aangedreven door de liefde voor het online winkelen bij jonge Chinese consumenten, iets wat Westerse merken ook zullen moeten omarmen om deze doelgroep te kunnen bereiken.

Verschillende redenen voor de stijgende luxe-consumerende klasse in China

“De eerste reden kan economisch zijn, waar de Chinese overheid beleid voert om de binnenlandse vraag naar luxeproducten te stimuleren, door invoerrechten op categorieën als cosmetica, bagage en kleding te verlagen,” zegt Eric Chan, CEO van Secoo Luxe in Beijing. “De tweede reden is dat jonge consumenten, hoewel hun totale rijkdom veel lager ligt dan dat van hun ouders, meer beschikbaar inkomen hebben en meer bereid zijn om geld uit te geven.”

“De derde reden is dat de jonge consument de ware betekenis van luxe begrijpt,” aldus Chan. “De aankoop van een luxeproduct is niet langer een manier om te pronken, maar om zichzelf eens goed te behandelen.”

Westerse merken moeten leren de ‘Millial-taal’ te spreken

“Een belangrijke suggestie voor Westerse luxemerken is om het online winkelen te omarmen,” zegt Chan. “Dat betekent niet dat ze nu snel hun producten online moeten gaan verkopen, maar dat ze de taal die de jonge generatie spreekt, moeten begrijpen.”

Volgens Luxury Daily is 48 procent van de luxe shoppers in China jonger dan 30 jaar. De jonge consumenten zijn volledig ingebed in de digitale omgeving en doen een grote meerderheid van hun aankopen online.

Gegevens voor de ‘Chinese Luxury Ecommerce Whitebook’ werden verzameld tussen 1 oktober 2016 en 30 september 2017 en betreffen een combinatie van de winkeldata van de Chinese luxe winkelketen Secoo en Tencent’s digitale en social media data van consumenten, inclusief video’s die werden gekeken. Tencent is het moederbedrijf van het Chinese WeChat, een populaire applicatie voor sociale berichten.

Hoewel China de grootste opeenvolgende groei in luxeverkoop vertoont, blijft de Verenigde Staten de grootste luxemarkt ter wereld, goed voor 22 procent van de totale omzet. China komt op een goede tweede plaats met 21 procent.

Wereldwijde luxe: Westerse retailers kunnen leren van China’s jongere shoppers

Hoe verschillen jonge Chinese consumenten met andere landen?

Chinese millenials ontdekken nieuwe trends via de websites van luxemerken, niet via social media. Wanneer millenials op zoek gaan naar de nieuwste trends, zijn social media de meest geraadpleegde kanalen, maar verrassend genoeg niet in China. Dat stelt Jing Daily. Voor Chinese millenials zijn modetijdschriften en websites van merken het belangrijkst. Het laat zien dat, hoewel Chinese consumenten social media leven en ademen, merken en media nog steeds met de scepter zwaaien als het gaat om autoriteit op het gebied van mode.

Kwaliteit boven kwantiteit

Kwaliteit is de nummer één genoteerde factor die millenials over de grens trekt bij luxemerken. Volgens Deloitte is kwaliteit het “attribuut dat de consument waarschijnlijk zal dwingen luxe te kopen wanneer men bruikbaarheid kan kopen” en ‘uitgebreide gegevens’ op social media stellen hen in staat de kwaliteit van een product te beoordelen.

Chinese millenials scoren in vergelijking met Westerse millenials hoger als het gaan om belang hechten aan uniekheid bij het kopen van een product. Ze houden ook van ongrijpbare factoren als ‘het verhaal dat een product vertelt’.

Industrieobservatie

Uit de conclusie van het rapport blijkt dat het bestedingsniveau aan luxeproducten van jonge Chinese consumenten misschien niet zo divers is als verwacht. Omdat hun keuzes en invloeden nog steeds zeer gezaghebbend zijn, hebben merken voldoende ruimte om uit te zoeken hoe ze herkend, beloond en geëngageerd zouden willen worden. Ruim 50 procent van de ondervraagden zei dat ze loyaliteitsprogramma-apps gebruiken, een gebied dat verder moet worden onderzocht.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Tessa Guntlisbergen

Beeld: Tiffany, Resonance China, Deloitte "Bling it on" rapport; Bron artikel: Jing Daily, “5 Surprising Facts About the Luxury Shopping Habits of Chinese Millennials;” Luxury Daily, “Almost half of all Chinese luxury buyers are under 30: rapport”

Dit zijn de mooiste kerstetalages ter wereld

Van Selfridges in Londen tot Macy’s in New York en Printemps in Parijs, FashionUnited heeft een aantal van de mooist gedecoreerde kerstetalages verzameld, afkomstig van warenhuizen van over de hele wereld.

Bijenkorf, Den Haag

De Bijenkorf maakt dit jaar gebruik van interactieve etalages. Door een druk op de knop maakt men een foto van zichzelf of kan men iets laten bewegen in de etalage. Zo is er een grote transparante sneeuwbal te zien met daarboven een mistletoe. Voorbijgangers kunnen hier een kus vereeuwigen.

Het Visual team op het hoofdkantoor van de Bijenkorf heeft ruim 338 dagen gewerkt aan het kerstconcept. Van de tekentafel tot de onthulling. In Den Haag heeft het team van 17 Visual medewerkers van de winkel twee weken aan de etalages gewerkt. Dit jaar zijn er 1120 nieuwe kerstbomen in de Bijenkorf winkels met in totaal 947.200 led-lampjes. Er is 1735 meter aan nieuwe kerstguirlandes. 420 witte kerstbomen komen ondersteboven te hangen in de lichthal van Amsterdam, ontworpen door architect Snarkitecture.

Dit zijn de mooiste kerstetalages ter wereldDit zijn de mooiste kerstetalages ter wereld

Selfridges, Londen

Selfridges claimde in oktober wereldwijd de eerste te zijn met een kerstetalage, met het ‘With love from…’-thema als ode aan Londen, Manchester en Birmingham, de drie steden met een Selfridges-filiaal.

De etalages van de locatie in Oxford Street in Londen zijn onder andere gevuld met een marktkraam met daarop 5.000 handgeschilderde spruiten, een wandelende brass-band, gouden fietsen versierd met kransen en een enorm roodborstje. De grote, drieledige etalage op de hoek van Oxford Street telt tien kerstmannen waarvan het rode pak versierd is met parelknopen, geïnspireerd op de Pearly Kings and Queens van Londen.

Bijna 1000 vierkante meter zacht rood fluweel bedekt nu de vloeren en muren. Verder is er 15.000 meter aan LED-verlichting, 85000 kerstballen en 200 kerstbomen nodig geweest voor de versiering van de winkel.

Harrods, Londen

Luxe warenhuis Harrods werkte samen met Dolce & Gabbana voor de viering van de kerstdagen. De etalages laten aspecten van een traditioneel Italiaanse kerstviering zien. Hierbij is gebruik gemaakt van de eigen ervaringen en tradities uit de jeugd van Domenico Dolce en Stefano Gabbana. Ook de laatste collectie van het modehuis staat centraal.

Helen David, hoofd verkoop bij Harrods, legt uit: “Domenico en Stefano nemen ons mee in hun eigen Italiaanse kerstverhaal middels de etalages die zij voor Harrods ontworpen hebben. Onze ramen zullen gevuld zijn met tradities, de liefde voor familie, en een gezonde dosis humor en Italiaans temperament.”

Dit zijn de mooiste kerstetalages ter wereld

De Dolce & Gabbana x Harrods-samenwerking bestaat onder meer uit een Dolce & Gabbana Italiaanse markt op de vierde verdieping van het warenhuis, als ook een sieraden-en horloge pop-up.

Liberty, Londen

Liberty brengt een ode aan haar eigen stad in de etalages tijdens de kerstdagen, die geïnspireerd zijn op het gedicht ‘Twas the Night Before Christmas’ van Clement Clarke Moore. De etalages zijn gebaseerd op het zicht vanaf de daken van het warenhuis, met twinkelende lichten, een pak sneeuw en een volle maan.

De setting is tot leven gebracht met moderne draadverlichting tegen een achtergrond van bladeren, waaronder varens en eucalyptus, terwijl bewegende elementen verspreid door de etalage verschillende, wisselende producten tonen.

In de centrale hal van het warenhuis hangt ook een enorme verlichte kandelaar aan het dak, welke zichtbaar is vanaf alle balkons in de winkel.

Harvey Nichols, Londen

De Knightsbridge Harvey Nichols heeft een levendige make-over gekregen voor Kerstmis, met regenboogkleuren, gewaagde texturen en grafische patronen in de ramen, samen met glitter, sterren en heel veel lichten en 5.370 meter LED-stripverlichting, even lang als 478 bussen.

Janet Wardley, hoofd van de visual merchandise van het warenhuis: “Positiviteit was het thema in veel modeshows de afgelopen tijd, een oproep om niet teveel stil te staan bij de onzekerheid van onze tijd.

“Dit inspireerde ons om gebruik te maken van veel oogverblindende kleuren, lichten en vormen om onze klanten te vermaken - sommige van de lichtgevende platen waren zo fel dat het team zonnebrillen moest dragen tijdens de installatie.”

Harvey Nichols kerst-etalage bevatte 5.100 kerstballen, neon ballen en sterren, 3.555 plastic sterren, 382 glazen ballen, 62 pruiken en 620 mannequins met manicures.

Bloomingdales, New York

Het warenhuis in New York heeft samengewerkt met Swarovski en laat The Greatest Showman zien in haar etalages, waarbij de muziek uit de film tot leven wordt gebracht met 7.6 miljoen Swarovski-kristallen.

“We kijken ieder jaar weer uit naar het moment dat we onze etalages voor Kerst kunnen onthullen. We kijken uit naar het moment dat we New Yorkers en bezoekers van buitenaf kunnen verwelkomen om ons spectaculaire design en animaties te komen ervaren,” aldus Tony Spring, CEO bij Bloomingdale.

“De magie van P.T. Barnum voel je door onze hele winkel, geïnspireerd door onze samenwerking met The Great Showman en tot leven gebracht met 7.6 miljoen Swarovski-kristallen in onze Lexington Avenue-etalage. Het zijn dit soort projecten en samenwerkingen die Bloomingdale onderscheiden van alle andere winkels.”

Macy’s Herald Square, New York

Dit seizoen viert Macy’s de liefde voor familie en vrienden met haar ‘The Perfect Gift Brings People Together’-etalage, ontworpen door prijswinnend ontwerper Roya Sullivan, Macy’s hoofd van de raampresentatie.

De etalages beelden het plezier en geluk uit van feestdagen vieren samen met geliefden, compleet met kerstboom, schaatsen en een kerstman.

“Terwijl we bezig waren met het samenstellen van de etalages, dachten we na over de magie van de feestdagen en het belang van familie en vrienden tijdens deze periode,” aldus Sullivan. “Er komen mensen van over de hele wereld om onze etalages te bekijken, sommige voor het eerst, anderen komen ieder jaar weer terug. We wilden die energie van New York tijdens de feestdagen vatten, gevuld met speciale momenten met familie en vrienden.”

Het duurt zeker 21 dagen en nachten voordat een team van meer dan 200 mensen klaar is met het inrichten van de etalages. Tijdens piekuren passeren er zo’n 10.000 mensen per uur.

Printemps, Parijs

Dit jaar zullen we ramen van Printemps in Parijs het verhaal vertellen van twee kinderen die over de wereld reizen tijdens de trip van hun leven. Printemps werkt samen met zes bedrijven, waaronder Fendi, MCM en Citroen om het verhaal tot leven te brengen. Zeker 160 kerstbomen en 30.000 kerstballen versieren de winkel.

Beeld: Selfridges, Harrods, Liberty, Harvey Nichols, Macy’s - Diane Bondareff for AP, Bloomingdales, Printemps Facebook, Bijenkorf

Welke kerstetalage vindt u het mooist? Breng hier uw stem uit.

Dit artikel werd gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Arjan Ranjbar

Infographic - Colette 1997 - 2017

De iconische Parijse winkel Colette sluit vandaag, 20 december 2017, definitief haar deuren. In het twintigjarige bestaan groeide Colette uit tot een uniek icoon in de wereld van luxe modewinkels. Colette positioneerde gelimiteeerde samenwerkingen tussen luxe mdoehuizen en streetwear-ontwerpers, bood klanten unieke gadgets, design en muziek-gerelateerde producten naast mode en organiseerde in-store events. Met de sluiting, onder meer vanwege het pensioen van oprichter Colette Rousseaux, is Colette vandaag voor de allerlaatste keer geopend tot 19 uur. Bestellingen via de online shop worden verwerkt tot 23:59 uur.

De twintig belangrijkste feiten en cijfers van twintig jaar Colette:

Infographic - Colette 1997 - 2017
Silvercreek opent 3FM Serious Request pop-up store in Apeldoorn

Silvercreek opent een pop-up store in het centrum van Apeldoorn. De winkel staat in het teken van de Serious Request-actie van 3FM, die dit jaar in de stad wordt gehouden. Het assortiment bestaat uit Silvercreek lifestyle accessoires, waaronder gelimiteerde sokken en een inpakservice. Ook worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Serious Request 2017 is maandag van start gegaan. De zaak staat grotendeels in het teken van de inpakservice: cadeaus worden op een speciale manier ingepakt. De volledige opbrengst van deze service gaat naar Serious Request. Daarnaast heeft Silvercreek gelimiteerde sokken ontwikkeld, speciaal voor het evenement. Deze zijn te koop in de speciale pop-up, in de flagshipstore in Breda en online via de website van Silvercreek. Ook de opbrengst van dit initiatief gaat naar de actie van de DJ’s in het glazen huis.

De pop-up winkel blijft tien dagen open.

Beeld: Silvercreek

Hoe Filippa K ‘het meest relevante Scandinavische merk’ wil worden

INTERVIEW Filippa K is een van de modemerken dat aan de wieg stond van de inmiddels geliefde Scandinavische minimalistische look. Het Zweedse merk staat bekend om zijn goed zittende duurzame kleding van hoge kwaliteit. Filippa K heeft de afgelopen 25 jaar flink uitgebreid in Noord-Europa met winkels in Stockholm, Amsterdam en Berlijn. Met de terugkeer van de oprichter, Filippa Knutsson, als creatief directeur, richt het merk zich nu op het voortzetten van hun succesverhaal door ‘het meest relevante Scandinavische merk te worden wereldwijd’.

FashionUnited UK spreekt met CEO Kristofer Tonström en merkdirecteur Karl-Johan Bogefors tijdens de opening van de nieuwste flagshipstore van het merk in de Amsterdamse Utrechtsestraat, om meer te weten te komen over de toekomstplannen van Filippa K.

Hoe Filippa K ‘het meest relevante Scandinavische merk’ wil worden

“Filippa was afwezig bij het merk de laatste vijf jaar en we hebben veel geïnternationaliseerd in die tijd,” vertelt Tonström. “Nu zien we de kans om op de voorgrond van de digitale wereld te treden en internationaal verder te groeien.” Een jaar geleden sloot Knutsson zich weer aan bij het merk, nadat tot haar doordrong dat het merk van haar bedoelde koers en visie afdreef. Ze hielp het bedrijf met de interne reorganisatie door eerst Tonström aan te nemen als CEO waarna ze Bogefors afgelopen herfst overtuigde om terug te komen als merkdirecteur.

Kristofer Tonström: 'De belangrijkste focus is een relevant, klantgericht Scandinavisch merk te zijn op wereldwijde schaal'

“Ik vind het fantastisch om Filippa weer terug te hebben in een leidinggevende rol - Ik heb het gevoel dat het merk altijd op zijn best was toen zij (Filippa, red.) er een aandeel in had, dus ik ben enthousiast over de toekomst,” aldus Bogefors terwijl hij een rondleiding geeft door de nieuwste flagshipstore waar dames-, herenmode en de soft sport collecties verkrijgbaar is. Knutsson vroeg Bogefors na tien jaar terug te komen bij het bedrijf en sinds zijn terugkomst heeft Bogefors gemerkt dat het merk nog ondernemender is geworden dan het al was. “De potentie voor verder groei is er, zoals voor de soft sport collectie.” De opkomst van athleisure en een toenemende interesse in gezondheid en fitness hebben geleid tot een grotere vraag naar het sublabel dat functionele en comfortabele yoga en loungewear aanbiedt.

In de nieuwe winkel van Filippa K aan de Utrechtstestraat is de bovenste verdieping gewijd aan de sportcollectie, wat laat zien hoe belangrijk deze lijn is geworden in de Filippa K wereld. “Er liggen kansen. We kijken nu hoe we het merk en het bedrijf op een creatieve manier kunnen laten groeien,” aldus Tonström. Zijn visie om Filippa ‘het meest relevante Scandinavische merk’ te maken komt voort uit de overtuiging dat Fillipa K uniek is. “Filippa K is anders van het gros van modemerken op de markt omdat het mindful consumeren promoot dankzij de minimalistische ontwerpvisie waardoor producten jaren meekunnen.” De sterke en kenmerkende stijl van het merk heeft fans opgeleverd in Zweden, Denemarken, België en Nederland. De nieuwe CEO wil nu een strategie opzetten om verdere expansie van het merk te verzekeren.”

“We denken na we nu en de komende 25 jaar moeten doen. Ook proberen we blanco te beginnen; als we het bedrijf opnieuw zouden oprichten hoe zouden we dan nadenken over de toekomst.” Tonström ziet mogelijkheden voor groei in Noord-Europa, terwijl hij erkent dat traditionele retail voor verschillende uitdagingen staat. “We willen veel sneller kunnen reageren, dus hebben we enkele veranderingen doorgevoerd.”

Hoe Filippa K ‘het meest relevante Scandinavische merk’ wil worden

Filippa K breidt digitale aanwezigheid uit in Noord-Europa

Naast de herstructurering van het managementteam heeft Filippa K ook in de ‘middelste lagen’ van het bedrijf opgefrist en verschillende veranderingen doorgevoerd betreft de operationele activiteiten in Europa. Het merk is wereldwijd actief, maar Tonström wil het bedrijf niet uitrekken door overal tegelijk te willen zijn. Daarom focust het merk nu op het versterken van de aanwezigheid in grote steden. "Voor ons, is dit het historische hart in Stockholm. Filippa heeft zelf haar basis in Londen en Amsterdam is de derde grote stad waar we grote potentie zien. Daarom hebben we geïnvesteerd in de vierde winkel in Amsterdam,” aldus Tonström.

"De algemene ambitie is om het meest relevante Scandinavische merk op globale schaal te worden. Maar om deze doelstelling te bereiken moet Filippa K het opnemen tegen andere grootheden uit Zweden en Denemarken. Voor Tonström is het meest relevant zijn echter meer dan alleen de strijd aangaan met anderen. “Het gaat om relevant zijn voor consumenten - het is niet genoeg om twee campagnes per jaar te doen. We willen dichterbij de klant staan minstens één keer per week in gesprek gaan.” Het merk investeert in technische ontwikkelingen. "We proberen een bedrijf te bouwen dat online kan winnen.”

Tonström ziet potentie in het ontwikkelen van Filippa K naar een merk waarbij digitaal leidend is, naast een sterke fysieke aanwezigheid. “Het gaat om het hebben van de juiste winkels op de juiste locaties samen met de juiste manier van een online aanwezigheid,” benadrukt hij. Filippa K werkt nu samen met een digitaal marketingbedrijf. Daarnaast heeft het modemerk hun aanwezigheid in de afgelopen zes maanden verdubbeld, van 30 naar 65 online markten. "We doen veel op het gebied van expansie, betaalde marketing zoekopdrachten, betaald social onderzoek en werken veel meer met affiliates en influencers. We moeten waken niet verleid te worden door zaken die mogelijk de intergriteit van Filippa K aantasten. Daarom gebruiken we de tactieken van pure-play e-commerce bedrijven maar letten daarbij op het frame van het Filippa K merk.

Hoe Filippa K ‘het meest relevante Scandinavische merk’ wil worden

Filippa K investeert in online kanaal en fysieke retaillocaties

Het Scandinavische label gaat volgend jaar de investeringen in online en marketingkanalen verdriedubbelen, om de aanwezigheid in nieuwe markten te consolideren. Dit was ook een reden van de herstructurering van het bedrijf eerder dit jaar, om meer middelen vrij te maken voor toekomstige investering. "Het was niet om geld te besparen, maar om te herinvesteren in groei. We gaan ons online compleet anders prsenteren - niet alleen via onze eigen website maar ook daar waar onze klanten zijn - dat is wat het voor ons betekent een relevant merk te zijn." Tonström streeft ernaar dat de online winkel net zo sterk is als zijn flagshipstores, daarom investeert Filippa K ook in het verbeteren van het e-commerce platform door fulfillment-mogelijkheden, leverings logistiek, klantenservice en algehele online-klantervaring. "Het is een ander gebied waar we net zo goed moeten zijn als wereldwijde online multi-players. We moeten cunsumenten een reden geven onze producten bij ons te kopen."

De focus op het versterken van de digitale tak, betekent volgens Tonström niet dat Filippa K minder gaat investeren in zijn fysieke retailkanalen. "E-commerce hebben we nu een paar jaar, maar onze focus lag tot nu toe voornamelijk op het ontwikkelingen van de fysieke retailkant. In het laatste jaar hebben we de focus wat verleged, wat we terug zien in een online omzet verdubbeling in 2018. Onze ambitie is vier of vijf keer zoveel omzet te genereren in de aankomende jaren." De online shop moet even efficient zijn als de brick en mortar locaties. "Het komt toch neer op zijn waar de consument is, en waar de consument wil winkelen."

Hoe Filippa K ‘het meest relevante Scandinavische merk’ wil worden

Waar die Filippa K klanten zich bevinden? "Als je naar Europa kijkt zijn de twee grootste markten Londen en Parijs," vertelt de CEO. "Filippa woont in Londen ,daar is ze opgegroeid, dus ze heeft een sterke band met de stad en Britse markt." Groeien in Parijs, waar nu een damesmode en mannenmode shop-in-shop te vinden is in warenhuis Galeria Lafeyette, is ook een doel van het Scandinavische modemerk. "We zijn al een hele tijd actief in Parijs, maar nu hebben we mogelijkheden onze activiteiten uit te breiden." Op dit moment heeft Filippa K geen concrete plannen voor een eigen winkel in Londen of Parijs, maar het merk houdt beschikbare fysieke retaillocaties in de steden in de gaten.

Filippa K en het team zijn op dit moment druk met de voorbereiden van de eerste modeshow sinds Knutsson terug is bij het merk. "Filippa werkt in Londen aan de herfst/winter 2018 collecties, die gecombineerd zullen worden gepresenteerd in Stockhom volgende maand," vertelt Bogefors. "Ze streeft naar het creëren van producten die nooit uit de mode gaan en de test der tijd doorstaan. De collecties moeten beter worden dan ooit tevoren."

Nederland is een belangrijke afzetmarktvoor Filippa K. Filippa K heeft nu vier brandstores in Amsterdam, een in Rotterdam en Den Haag. Daarnaast wordt het merk verkocht bij onder andere De Bijenkorf en Haarlemse webwinkel Perfectly Basics.

In buurland Belgie heeft Filippa K vijf eigen winkels: twee filialen in Antwerpen, een in Brussel, Hasselt en Leuven.

Dit artikel werd gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra

Foto's: Filippa K, Facebook