CBS: Uitgaven stijgen, vertrouwen daalt

Bereikte het consumentenvertrouwen vorige maand nog het hoogste niveau in ruim zestien jaar, waren consumenten in mei het minst positief in bijna een jaar tijd. Het vertrouwen daalde met 3 punten naar 23, maakte het CBS vandaag bekend.

Daarmee ligt het consumentenvertrouwen echter nog ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat min 3 bedraagt. In januari 2000 bereikte het vertrouwen het hoogste niveau ooit en kwam uit op 36 punten. Het grootste dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41 punten.

Het oordeel van consumenten verslechterde zowel op het gebied van het economisch klimaat als de koopbereidheid. Het vertrouwen in het economisch klimaat kwam uit op 45 punten, ten opzichte van 50 in april. De koopbereidheid kwam 2 punten lager uit op 8. “Consumenten zijn minder positief over hun eigen financiële situatie en vinden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen,” stelt het CBS.

Uit cijfers van het statistiekbureau blijkt wel dat consumenten in maart 1,6 procent meer uitgaven dan in dezelfde maand vorig jaar. Ze gaven vooral meer uit aan kleding, schoenen en verschillende diensten.

Beeld: FashionUnited