• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Detailhandel Nederland: blijven investeren in gezamenlijke aanpak winkelgeweld

Detailhandel Nederland: blijven investeren in gezamenlijke aanpak winkelgeweld

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Contant geld blijkt nog altijd een belangrijke oorzaak van zwaar geweld in de winkelstraat. Detailhandel Nederland waarschuwt dat nieuwe vormen van geweld en een gebrek aan politiecapaciteiten kunnen zorgen voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen, aldus de brancheorganisatie in een persbericht.

Detailhandel Nederland baseert haar uitspraken op de jaarcijfers High Impact Crime 2017. Volgens de koepel werd in 2014 nog verondersteld dat bepaalde vormen van geweld, zoals plofkraken, tot het verleden zouden behoren. Pinautomaten en locaties worden veiliger, en ook het aantal automaten neemt al geruime tijd af door de opkomst van het pinnen. De jaren die volgden lieten echter een stijging van het aantal incidenten zien, wat in 2017 resulteerde in 87 aanvallen op geldautomaten, acht meer dan een jaar eerder.

Het aantal incidenten piekte in de maanden mei, juni en juli. Het aantal winkelovervallen, in 2017 262 in totaal, liet wel een lichte daling zien ten opzichte van een jaar eerder. Detailhandel Nederland vermeldt echter dat het aantal overvallen in de grote steden inmiddels weer in de lift zit.

Detailhandel Nederland spreekt vooral haar zorgen uit over het zware geschut dat gebruikt wordt bij de kraken, als gevolg van de verbeterde beveiliging. Bert van Steeg, Secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “In meer dan 70% van de gevallen werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels.”

In het verlengde hiervan noemt de brancheorganisatie de capaciteitsproblemen bij de politie een mogelijke zorg. “We weten uit onderzoeken dat we weer meer plofkraken en winkelovervallen zullen zien op het moment dat de aandacht verslapt,” aldus van Steeg in het persbericht. “We roepen politie en alle andere partners daarom op, om te blijven investeren in de gezamenlijke aanpak van de groepen die deze zware vorm van criminaliteit plegen.”

Beeld: FashionUnited

contant geld
Detailhandel Nederland
High Impact Crime
plofkraken
winkelovervallen
zware criminaliteit