• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Michel Donkers start nieuwe zaak: 'Schoenen zitten in mijn bloed'

Michel Donkers start nieuwe zaak: 'Schoenen zitten in mijn bloed'

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail

Hij is opgegroeid tussen de schoenen. Ab Donkers was het familiebedrijf, opgezet door zijn ouders in de jaren zeventig. Maar na decennialang een begrip te zijn geweest in de winkelstraat, ging het bedrijf eind 2014 failliet. Een slechte economie en hoge kosten waren de oorzaak. Maar zich losmaken van de schoenen kan eigenaar Michel Donkers en zoon van niet. Daarom start hij nu een nieuwe schoenenzaak in Haarlem: Miesh. FashionUnited sprak met hem over zijn nieuwe plannen.

Hoe ontstond het idee om weer opnieuw te beginnen?
“In januari begon het bij mij te kriebelen. Ab Donkers Schoenen had in november een doorstart gemaakt met een derde partij, maar in december waren echter alle Ab Donkers-filialen al gesloten. Naar mijn mening ging de doorstart eerder om het verkopen van de voorraad; een toekomst had het bedrijf niet meer. Daarom heb ik begin dit jaar zelf opnieuw de stap gezet. Schoenen zitten in mijn bloed.”

Hoe ga je het aanpakken?
“Ik heb nog steeds een sterke band met de fabrikanten in Italië, die graag weer met mij willen samenwerken. En zij hebben nog steeds vertrouwen in mij en ik in hen. Ik kies voor kleine fabrieken, waar oog is voor kwaliteit: mooie leerstoffen en goede afwerking.”

Maar Ab Donkers had dezelfde leveranciers en is failliet gegaan. Wat ga je nu anders doen bij Miesh?
“Allereerst: aan de collectie die in het verleden door Ab Donkers is uitgebracht heeft het niet gelegen. Dit merk ik aan de vele reacties die ik nog steeds mag ontvangen. Ab Donkers Modeschoenen was niet meer winstgevend door de combinatie van hoge kosten, achterblijvende omzet en de economische crisis. Wat ik nu anders ga doen? De organisatie klein en persoonlijk houden. De tijden zijn veranderd. Om optimaal te kunnen inspelen op de trends van nu is het voor mij belangrijk om weer fulltime op de winkelvloer aanwezig te zijn en om direct te kunnen reageren op de wensen van de klant. Ik positioneer me in het midden-hoog segment; de schoenen zijn van zeer goede kwaliteit, maar wel voor een onderscheidende prijs.”

Hoe kwam je op de naam Miesh?
“Het is afgeleid van mijn eigen naam Michel. Veel van mijn vrienden noemen me altijd ‘Mies’. Ik heb er een ‘h’ achter geplakt, want zo verwijst de ‘sh’ ook naar shoes.”

Wanneer gaat Miesh open?
“De doelstelling is dat zowel de winkel als de webwinkel medio april open gaan. Vanaf 1 april krijg ik de sleutel van het pand in Haarlem en dan kan ik de winkel gaan inrichten naar mijn nieuwe concept. Het wordt een winkel met een frisse, lichte en modieuze uitstraling; dezelfde uitstraling die ik graag in mijn collectie zie. Mijn doel is om in het Paasweekend te openen, maar dat kan alleen als de gehele collectie op tijd klaar is. Anders zal ik de opening tot een week later uitstellen.”

Waarom start je een fysieke en online winkel tegelijkertijd?
“Het ene kan simpelweg niet zonder het andere in deze tijd. Ik geloof in de wisselwerking tussen de fysieke winkel en online. Schoenen kopen is een emotie; het zien, het voelen en het passen zijn elementen die daar bij horen. Online is het moeilijk deze emotie over te brengen. Daarom heb ik ervoor gekozen om in een fysieke winkel mijn collectie te presenteren en daar mijn klanten te kunnen adviseren. Mocht je in de winkel nog twijfelen, dan kan je altijd online je bestelling doen.”

Komt er nog personeel van Ab Donkers terug bij Miesh?
“Ik zou het graag willen, maar momenteel zijn daar geen concrete plannen voor. Het zit in mijn gedachten, maar de toekomst is nog onbekend.”

Je begint de winkel in Haarlem. Heb je plannen om weer uit te breiden naar Amsterdam, Laren en Den Haag, zoals bij Ab Donkers?
“Laren staat zeker op mijn wensenlijstje. De P.C. Hooftstraat is voor mij geen plek om terug te keren, gezien de hoge huren die vandaag de dag gevraagd worden. Maar Amsterdam vind ik zeker interessant; een locatie in de Negen Straatjes heeft dan eerder mijn voorkeur. Vooral de aanwezigheid van de kleine lokale ondernemers maakt de Negen straatjes tot een goede locatie voor een bijzondere winkelbeleving. Maar we gaan eerst een jaar Haarlem doen en dan kijken waar we op uitkomen.”

ab donkers
miesh