• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Omzet detailhandel neemt toe in april

Omzet detailhandel neemt toe in april

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De omzet in de detailhandel is in april met 1,5 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De verkopen groeiden voor de vijfde maand op rij, en in april met 2,6 procent. De prijzen daalden minder sterk, meldt het CBS.

De maand april had een dinsdag en donderdag meer dan vorig jaar. Dat pakte positief uit, want op donderdag wordt er doorgaans meer omzet behaald dan op een dinsdag. Na correctie voor dit positieve koopdageffect komt de omzet in april ongeveer net zo hoog uit als een jaar eerder. De verkopen groeiden nog wel met ruim een procent.

De winkels in non-foodartikelen noteerden een omzetgroei van bijna 2 procent, waarbij grote verschillen zijn in de onderliggende branches. De verkoop steeg met ruim 3 procent bij dalende prijzen. De onderliggende branches rapporteerden een ongeveer gelijk beeld als in maart van dit jaar.

Bij winkels in bovenkleding nam de omzet met 2 procent toe, terwijl de omzet in maart nog met 5 procent toenam. De omzetgroei van kledingwinkels kan van maand tot maand variëren, mede doordat consumenten hun koopgedrag laten beïnvloeden door het weer, verklaart het CBS. De omzet bij textielsupermarkten liep echter terug, net als bij winkels in consumentenelektronica, huishoudelijke artikelen en doe-het-zelfartikelen. Winkels in wooninrichtingen en drogisterijen zagen de omzet wel stijgen.

De online omzet steeg in april met 16,2 procent. De omzetontwikkeling was zowel bij internetverkopers als bij ‘multi-channelers’ gelijk.

CBS