• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Onderzoek: Een kwart van de retailmedewerkers voelt zich onveilig op de werkvloer

Onderzoek: Een kwart van de retailmedewerkers voelt zich onveilig op de werkvloer

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Winkelbeeld ter illustratie - Beeld via Pexels

Seksuele intimidatie, dreiging van diefstal en kans op ernstige ongelukken; bijna een kwart (24 procent) van de retailmedewerkers voelt zich weleens onveilig op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek van Quinyx, aanbieder van een softwareoplossing voor personeelsplanning.

De helft van de retailersmedewerkers geeft aan zich onveilig te voelen door een kans op ernstige ongelukken. Het betreffen ongelukken die worden veroorzaakt door verouderde apparatuur of door veiligheidsvoorschriften die niet worden nageleefd, schrijft Quinyx.

Als tweede wordt een onveilig gevoel toegekend aan seksuele intimidatie. In totaal ervaart 36 procent van de retailmedewerkers wel eens ongepast gedrag. Hierbij hebben vrouwen een groter aandeel dan mannen. Opvallend is dat voor de oudere retailmedewerker (54 jaar en ouder) seksuele intimidatie op nummer één staat. Vijftig procent van de oudere retailmedewerkers geeft dit aan als oorzaak van een onveilig gevoel.

De dreiging van diefstal zorgt voor 36 procent van de retailmedewerkers voor een onaangenaam gevoel. Daarnaast zorgen dreiging van agressie of geweld (34 procent), pestgedrag (31 procent) en discriminatie/racisme (15 procent) ook voor een onveilig gevoel.

Hoewel een groot deel van het winkelpersoneel zich weleens onprettig voelt, geeft 39 procent aan dit niet te melden aan hun manager. Werknemers voelen zich niet gehoord en hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd, aldus het onderzoek. Bovendien spreken de medewerkers van een oncomfortabele situatie bij het melden van een incident.

quinyx
Winkelstraat