• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Shoppen met een selfie bij Amazon

Shoppen met een selfie bij Amazon

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Wie wil kopen bij Amazon hoeft binnenkort geen wachtwoord meer te onthouden noch een credit card op zak te hebben; een selfie volstaat. Althans als we de patentaanvraag van 10 maart jl. van de e-commercegigant uit Seattle mogen geloven. 'Bij de meeste online registraties moeten gebruikers een wachtwoord invullen, maar wachtwoorden worden gestolen en misbruikt,' zo staat te lezen in de aanvraag die door het Amerikaanse technologieblog Recode werd opgedoken. Amazon heeft een fail-safe inlogmethode ontwikkeld met het eigen gezicht als uitgangspunt.

Een gezicht kan niet gestolen worden, zo is de gedachte. Maar gezichtsherkenningssoftware kan volgens kenners wel worden gefopt door een foto van de gebruiker voor de camera te houden. Om dat misbruik tegen te gaan heeft Amazon een nieuwe twee-stappen methode ontwikkeld: bij registratie worden twee foto's gemaakt in plaats van een. De eerste stelt de identiteit vast en de tweede is om misbruik tegen te gaan. Bij de tweede stap vraagt de computer of de gebruiker zijn hoofd kan draaien, lachen of bijvoorbeeld een oog dichtdoen. Het klinkt als een grap, maar het zijn wel acties waarvoor geen foto kan worden gebruikt.

De 'selfie' inlog wordt al door meerdere bedrijven als veilige mogelijkheid aangeboden. Sinds kort accepteert credit card maatschappij Mastercard selfies en vingerafdrukken als alternatief voor wachtwoorden in Groot Brittannië. Microsoft Windows 10 en telefoons met een Android-besturingssysteem bieden eveneens de mogelijkheid voor gebruikers om het apparaat door middel van gezichtsherkenning te ontgrendelen. Bij Apple Pay, Samsung Pay en Android Pay kunnen consumenten betalen met hun vingerafdruk.

Amazon