Utrechtse gemeenteraad ongerust om komst Primark en Hudson’s Bay

Het nieuws dat Primark en Hudson’s Bay zich in het voormalige V&D-pand in Utrecht zullen gaan vestigen, wordt niet door iedereen even positief ontvangen. Een deel van de Utrechtse gemeenteraad maakt zich zorgen over de milieubelasting en mensenrechtenschendingen die de ketens met zich meebrengen, zo laat deze weten in een open brief aan het AD.

In de brief roept GroenLinks-raadslid Thijs Weistra zowel Primark als Hudson’s Bay op om de mensenrechten te respecteren en zich aan de regels voor duurzaamheid te houden. De brief is ondertekend door alle fracties, op de VVD en Stadsbelang Utrecht na. De partijen reageren daarmee op het recente nieuws dat beide winkelketens hun intrek nemen in het voormalige V&D-pand in Hoog Catharijne.

De fracties zeggen in de brief de komst van Primark en Hudson’s Bay niet te willen en te kunnen tegenhouden. “Daarmee zou sprake zijn van een ongelijke behandeling: ook andere winkelketens als Zara, C&A en H&M met filialen in Utrecht zijn regelmatig in het nieuws vanwege schendingen van mensenrechten bij de productie van de kleding.”

Beide retailers worden opgeroepen om het voortouw te nemen om de mensenrechten en duurzaam ondernemen te bevorderen. Zo zouden ze volgens de fracties de milieubelasting van productieprocessen kunnen verlagen en vaker kleding gemaakt van biologische en hergebruikte stoffen moeten aanbieden. “En u kunt ook transparanter zijn over uw productielocaties, loonberekeningen en prijsopbouw,” zo legt Weistra uit.

Het raadslid geeft in de brief verder aan dat de gemeente Primark en Hudson’s Bay kan ondersteunen, “bijvoorbeeld door een gelijk speelveld te creëren met regelgeving”. De fracties nodigen beide bedrijven uit voor een gesprek.

Beeld: Hudson’s Bay Nederland Facebook

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN