• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Verse breekt gesprek over duurzame mode open

Verse breekt gesprek over duurzame mode open

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail|INTERVIEW

Een retail- en groothandelsplatform in één: dat is wat Verse is. Belangrijker nog, Verse wil de consument bewust maken van de keuze die ze hebben als het aankomt op duurzame producten. En dat vanuit één winkel aan de Prinsengracht in Amsterdam. “Als 20 procent van de mensen maar een klein beetje duurzamer om gaat met wat ze kopen, dan is dat al veel beter dan dat een klein percentage 100 procent duurzaam is,” aldus oprichter Ciara Shah.

De Ierse Ciara komt uit een mode-gezin. Haar vader heeft zelf een netwerk aan winkels opgebouwd en Ciara kwam als vanzelf de groothandel binnen. Jaren werkte ze voor grote merken zoals Tommy Hilfiger, maar het fast fashion modesysteem ging haar meer en meer tegenstaan. “Ik dacht bij mijzelf: ‘Hoe kan ik mensen anders laten denken over dingen die ze kopen?’” Uiteindelijk vertaalde zich dat vorig jaar in Verse, een winkel en groothandel platform aan de Prinsengracht met producten met allemaal een duurzaam element. “De naam heeft meerdere betekenissen. Het lijkt op het Engelse converse, een gesprek aangaan, maar ook op het Nederlandse vers, fris. Het is een frisse wind als het ware.”

Verse vecht voor duurzaamheid aan twee kanten van de markt

“Of het nu gaat om het materiaal dat geheel duurzaam is, of dat een kledingstuk gemaakt is van overschotten of de wash die is gebruikt, alle producten zijn op een of meer manier duurzaam.” Denk bijvoorbeeld aan pinatex, vegan leer van ananas bladeren, maar binnenkort ook leer van paddestoelen en kant van melk. Shah gaat er spontaan van glunderen wanneer ze vertelt over wat bezoekers van de winkel nog te wachten staat.

In de winkel aan de Prinsengracht is zo’n 60 procent van alle producten kleding. “Maar dat zal op den duur meer naar 80 procent gaan,” voegt Shah toe. De accessoire- en beautyproducten zijn voornamelijk om de klanten een volledige ervaring te kunnen geven en om te laten zien dat je op meerdere manier duurzaam kunt zijn. Merken zoals Friday’s Project, Kings of Indigo en Noumenon hebben een plek gevonden binnen het portfolio. Van jurken en broeken van Lyocell-stof tot truien gemaakt van overschotten, van tassen met plantaardige kleuring tot regenjassen gemaakt van gerecycled plastic.

Maar Verse is meer dan alleen een winkel. “De helft van alle merken die we in de winkel verkopen, vertegenwoordigen we ook als groothandel.” De keuze om ook als groothandel te fungeren was voor Shah een simpele: “Zo weten we zeker dat de merken op een goede plek terechtkomen, dat de consument de items op de juiste plek ziet en dat het verhaal over het product goed verteld wordt.” Dit doet Shah allemaal vanuit het oogpunt van de educatie van de consument, de stuwende kracht achter het bedrijf. “Daarnaast zorgt het er ook voor dat we grotere volumes kunnen afnemen, waardoor de prijzen lager worden, wat voor ons ook weer goed is.” Ze heeft hierdoor invloed op haar eigen winstmarge. Een win-win en een dubbel businessmodel.

Wanneer gevraagd naar de doelgroep van Verse, wordt duidelijk dat deze niet in een leeftijdscategorie of inkomenscategorie gestopt kan worden. “Het is geen demografie, maar een psychografie,” vertelt Shah. ze bedoelt hiermee dat het vooral gaat om de mindset van haar klanten. “Iedereen die hier komt is geïnteresseerd in duurzaamheid en ook 7 uit de 10 van de mensen die de winkel binnenstapt, stapt met een of meerdere aankopen weer naar buiten.” En dan gemiddeld met een tas met een totale waarde van 150 euro. Van toeristen tot social influencers, allemaal loopt het binnen bij Verse vertelt Shah.

Verse lanceert eigen kledingcollectie

Het houdt echter nog niet op bij de verkoop van andere merken. Verse wil ook zelf kleding produceren. Het eerste van de stapel collecties? Een knitwear-collectie. Hiervoor is Shah afgereisd naar Spanje en Griekenland om fabrieken te bezoeken die met de hand nog de breisels maken om inspiratie op te doen. Ze denkt op dit moment aan een knit collectie met vrolijke kleuren en patronen, 'iets dat in de duurzame wereld nog niet voorkomt'. Tegelijkertijd droomt ze over een eigen denim-collectie, maar eerst ligt de volledige focus op de knit-collectie en twee nieuwe vestigingen in Amsterdam.

Het is duidelijk dat Shah nog lang niet klaar is en nog veel te vertellen heeft. In het oog springt een van de verzen achterin de winkel: “Biologische materialen zijn goed voor je dating leven, mensen willen je de hele tijd aanraken!” Het laat zien dat Shah met een goede dosis humor en gewapend met kwalitatieve producten de modewereld een stukje duurzamer wil maken. “Het is eigenlijk hetzelfde als een flexitariër zijn, door af en toe te kiezen voor een duurzaam mode item, verander je de wereld al.”

In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

Beeld: Verse

Duurzaam
verse
Workinfashion