Bont en leer op etiket
bezig met laden...
Op kleding waar dierlijke producten in is verwerkt, moet voortaan een duidelijk etiket worden geplaatst.
De EU-wetgeving over etikettering is aangepast. Op kleding met bont, leer of veren moet in het vervolg te lezen zijn dat het product ‘niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’ bevat. De nieuwe regels moeten er ook voor zorgen dat nieuwe vezels en innovatieve producten sneller op de markt kunnen worden gebracht, laat het Europees Parlement op haar website weten.HSI, de Humane Society International/ Europe, een international dierenbeschermingsorganisatie, laat weten verheugd te zijn met de aangepaste wetgeving. “Veel consumenten zien namelijk niet het verschil tussen nep en echt bont en denken bij goedkope kledingstukken dat het namaakbont is, omdat het artikel anders wel duurder zou zijn geweest,” zegt Joanna Swabe van HSI. “Het is eigenlijk goed te begrijpen dat veel mensen er al van uit gingen dat vacht van dieren op het etiket van het kledingstuk vermeld zou zijn. Nu de informatie wel op het etiket komt te staan, kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken of ze het product kopen.”
Na de goedkeuring die het Europees Parlement nu heeft gegeven, moeten de nieuwe regels nog formeel door de lidstaten worden aangenomen. De nieuwe verordening treedt in werking, twintig dagen na de bekendmaking ervan in het publicatieblad van de Europese Unie. Voor de nieuwe etiketteringsvereisten geldt echter een overgangsperiode van 2,5 jaar, om de industirie de tijd te geven zich aan te passen.
Voor zelfstandige kleermakers geldt er overigens een uitzondering op de nieuwe regel. Voor op maat gemaakte textielproducten is er een vrijstelling.