Benin, Mali, Chad en Burkina Faso, de vier belangrijkste Afrikaanse landen die katoen

produceren, hebben onlangs een overeenkomst gesloten met China voor de productie van katoen. China gaat machines, expertise en materialen aanleveren om de lokale productie in de landen te verhogen en de kwaliteit te verbeteren. Op langer termijn wil het land mogelijk een gedeelte van de textiel- en kledingindustrie verplaatsen naar Afrika.

“Hopelijk kunnen katoenboeren in deze vier landen binnen drie jaar hun voordeel uit deze overeenkomst halen,” zei Chen Deming, de Chinese minister van commercie, bij de ondertekening van de overeenkomst in Geneva. Maar experts betwijfelen of de Chinees-Afrikaanse katoendeal op korte termijn een nieuw tijdperk voor de Afrikaanse katoenindustrie betekent. ”Chinese bedrijven kopen liever katoen van Amerika, omdat het van goede kwaliteit en goedkoper is, vooral in vergelijking met de sterke Chinese yuan,” zegt Wang Qianjin, analist bij de Shanghai World Dimension Information, een consultancyfirma voor de binnenlandse textielindustrie.

Afrikaans katoen is invergelijking met Indiase concurrenten duurder en biedt geen enkele garantie voor kwaliteit. “Daar zijn Chinese textielbedrijven totaal niet naar op zoek zijn,” aldus Qianjin.

China kocht in november 32.000 ton katoen van Amerika, meer dan 376,7 procent ten opzichte van oktober. In totaal importeerde China in de periode januari-november 2011 2,57 miljoen ton aan katoen, meer dan 8,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het overgrote deel was afkomstig uit Amerika en India.

Op lange termijn ziet de analist wel meer mogelijkheden voor de Afrikaanse landen. ”De Afrikaanse landen hebben goedkope arbeid en met de hulp van China een enorme potentie om de productie en de kwaliteit van katoen te verbeteren, waardoor ik denk dat Afrikaanse katoen op lange termijn zou kunnen concurreren,” aldus Qianjin. Bovendien beschikken Afrikaanse landen over een aantal voordelen om te bouwen en daarom hebben inmiddels een aantal Chinese textielfabrikanten plantages geopend in Afrika. Maar Qianjin wijst er op dat het eerst nog wachten is op de beloofde steun van de Chinese overheid, want behalve het persbericht, is er nog geen informatie over de overeenkomst beschikbaar.

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN