• Home
  • V1
  • Columns
  • Gemeenten mogen zelf koopzondagen bepalen

Gemeenten mogen zelf koopzondagen bepalen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Columns

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het plan om gemeenten

zelf te laten bepalen of ze heil zien in koopzondagen. De initiatiefwet van D66 en GroenLinks kreeg steun van VVD en PvdA.

CDA, SP, ChristenUnie en SGP zijn tegen de verruiming van het aantal koopzondagen. De partijen hebben verschillende redenen. Zo maken de christelijke partijen zich druk over de zondagsrust, terwijl de SP zich vooral zorgen maakt om de winkeliers en het verkooppersoneel. De partij denkt dat kleine winkeliers niet meer tegen de grote ketens kunnen opboksen, en zich verplicht voelen op zondag de deuren te openen.

Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en RMU lieten vandaag in een persbericht weten dat ze willen dat gemeenten bij wet verplicht blijven de werknemersbelangen mee te wegen in hun besluit tot eventuele verruiming. Volgens de vakbonden is de meerderheid van de detaillisten tegen de verruiming van de winkeltijdenwet.

De vakbonden vrezen dat winkeliers hun personeel steeds meer gaan vervangen door werknemers met korte, tijdelijke contracten met een laag loon. Onder de toeslag voor werken op zondag proberen ook steeds meer winkeliers uit te komen.

Als de Eerste Kamer instemt met de initiatiefwet, kan de nieuwe wetgeving al per 1 juli volgend jaar van kracht worden. Momenteel mogen winkels twaalf zondagen per jaar hun deuren openen. Gemeenten mogen zelf bepalen welke zondagen dat zijn. In gemeenten waar sprake is van substantieel toerisme mogen winkels meer dan twaalf zondagen open zijn.

Koopzondag
Koopzondagen
winkeltijdenwet