• Home
  • V1
  • Columns
  • 'Hoofdoorzaak faillissement: te laat rekeningen betalen'

'Hoofdoorzaak faillissement: te laat rekeningen betalen'

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het afgelopen jaar zijn zo'n duizend Nederlandse retailers

failliet gegaan. Uit cijfers van Graydon blijkt dat 940 winkeliers hun faillissement moesten aanvragen. Maar er kwamen ook 23.683 retailers bij. In totaal werden er 185.487 nieuwe ondernemingen gestart. Ruim 9.401 bedrijven gingen bankroet. Iets minder dan vorig jaar: toen redden 9.453 bedrijven het niet.

Graydon waarschuwt retailers vooral voor facturen. De hoofdoorzaak van veel faillissementen ligt volgens het bedrijf bij het niet op tijd betalen van rekeningen. Retailers wachten gemiddeld 45,4 dagen tot ze een rekening betalen. Het gemiddelde betaalgedrag van alle Nederlandse bedrijven is 44,3 dagen. "De hele handelsketen van bedrijven komt onder druk te staan wanneer zij hun betalingstermijn eenzijdig oprekken of helemaal niet nakomen. Een ondernemer wacht op geld wat zij normaal gesproken zou investeren of waarvoor hij rente ontvangt," zegt het bedrijf in een persbericht. Volgens Graydon wordt één op de vier faillissementen veroorzaakt door late betalers en wanbetalers.

Graydon is niet positief over 2012. Volgens het bedrijf zullen dan zeker 1100 bedrijven wegens een faillissement stoppen.

Dun & Bradstreet, een leverancier van wereldwijde zakelijke informatie en inzicht in kredietwaardigheid van bedrijven, heeft andere cijfers: 6.866 bedrijven in Nederland gingen failliet. Volgens Dun & Bradstreet gaat het vooral in de provincie Noord-Brabant slecht. Ook Flevoland en Noord-Holland scoren niet goed. In Groningen, Gelderland en Overijssel ging het juist beter dan vorig jaar.

Failliet
Faillissement