• Home
  • V1
  • Columns
  • 'Huurbescherming hindert renovatie winkelcentra'

'Huurbescherming hindert renovatie winkelcentra'

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed

(IVBN) noemt het wetsvoorstel dat SP, PvdA, CDA en GroenLinks gisteren hebben ingediend om winkeliers beter te beschermen ‘onbegrijpelijk’. De partijen, die gezamenlijk een meerderheid in de Tweede Kamer vormen, willen dat winkeliers niet zomaar op straat gezet kunnen worden, als de verhuurder besluit het pand te renoveren. Maar volgens Frank van Blokland, woordvoerder van de IVBN, staat de wet renovatie van winkelcentra in de weg.

“Een individuele winkelier zou door de wet renovatie kunnen tegenhouden”, zegt Van Blokland in het Financieele Dagblad. “De wet kiest het individueel belang in plaats van het collectieve belang van verhuurder en huurder om een winkelcentrum op te knappen.” Bovendien schetsen de initiatiefnemers volgens de woordvoerder een verkeerd beeld de praktijk. “Als een winkelier bij renovatie zijn pand kwijtraakt, krijgt hij doorgaans een ander pand aangeboden in hetzelfde winkelcentrum. Zo niet, dan volgt een afkoopsom. Bij een gang naar de rechter, weegt de rechter mee of de verhuurder al het mogelijke heeft gedaan om de huurder tegemoet te komen.”

Detailhandel Nederland staat wel positief tegenover de wet. Volgens de organisatie wordt er veel misbruik gemaakt van de zogeheten renovatiebepaling. “Winkeliers worden onder druk gezet om meer huur te betalen of te vertrekken, met het dreigement dat de verhuurders anders gaan renoveren”, zo stelt Jelger Zee, secretaris Vestigingszaken bij Detailhandel Nederland, in het FD.

Brancheorganisatie CBW-Mitex, die vorig jaar een lobby startte om via het MKB-Nederland en het VNO-NCW dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen, is tevreden dat eindelijk een gat in de wetgeving wordt gerepareerd. De brancheorganisatie vindt dat er met de komst van de nieuwe wet meer balans is tussen de belangen van huurder en verhuurder. “De komende jaren zullen veel winkelcentra activiteiten ontwikkelen die de aantrekkingskracht van deze kooplocaties zullen versterken. Dan is het belangrijk om de belangen van alle betrokken partijen ook wettechnisch goed te regelen”, aldus de organisatie in een verklaring.

Sinds 2003 is het mogelijk om een huurcontract wegens renovatie te beëindigen. Na renovatie werd de huur in sommige gevallen aanzienlijk verhoogd en konden ondernemers niet meer terug op hun oude stek. Zo kon de verhuurder nieuwe huurders verwelkomen die meer inkomsten opbrengen. Volgens CBW-Mitex leidde het zelfs tot faillissementen bij ondernemers die onder het mom van renovatie uit hun pand waren gezet. Detailhandel Nederland schat dat jaarlijks honderden ondernemers hierdoor gedwongen worden hun winkelpand te verlaten.

Door het artikel van het Burgerlijk Wetboek te wijzigen blijft renovatie mogelijk, maar zijn verhuurders en huurders meer elkaars gelijken. Renoveren kan met voortzetting van het contract. Als het toch op ontbinding aankomt dan heeft de huurder recht op compensatie. De politieke partijen denken echter dat de wetenschap dat een huurder juridisch sterk staat, veel verhuurders die zogenaamd willen renoveren, af zal afschrikken.
renovatiebepaling
wetten
winkelier