Veiligheid in de bouw
bezig met laden...
Bijna 29% van dodelijke bedrijfsongevallen vinden plaats in de bouwsector. Het is
daarom niet vreemd dat veiligheidseisen de laatste jaren steeds strenger worden, elk slachtoffer is er immers één te veel.Veiligheidseisen
Er zijn in de afgelopen jaren al veel afspraken gemaakt met werkgevers en vakbonden over de bouwveiligheid. De Arbowetgeving is hierbij van groot belang. Artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet stelt bijvoorbeeld dat de werkgever voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers moet zorgen en voor zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden.Signalisatie- en veiligheidskleding
Om aan zulke eisen te voldoen is het verplicht dat er gebruik gemaakt wordt van veiligheidskleding. Veiligheidskleding is een vorm van bedrijfskleding, het beschermt u tegen het gevaar om u heen. Bij veel gevaarlijke beroepen bent u verplicht om deze veiligheidskleding te dragen. Als u dit niet doet kunnen u en het bedrijf waar u voor werkt grote problemen krijgen met de Arbeidsinspectie. Als door de Arbeidsinspectie wordt geconstateerd dat onvoldoende wordt gelet op veiligheid van de werknemers, dan kan het bedrijf een boete krijgen. Ook kan het gebeuren dat het werk wordt stilgelegd totdat er aan de veiligheidseisen is voldaan.Veiligheidskleding moet voldoen aan de EN 340 norm. Dit houdt in dat wettelijk is vastgelegd wat de eisen zijn voor bijvoorbeeld een veiligheidsvest.
- Pasvorm: De kleding moet het lichaam correct beschermen.
- Ontwerp: Het ontwerp moet functioneel en gebruiksvriendelijk zijn.
- Materiaal: De materialen moeten kleurecht, vormvast, duurzaam en sterk zijn.
- Markering: De kleding moet maatlabels en etiketten hebben met informatie over de maatvoering, wasvoorschriften, materiaalgebruik en overige relevante informatie.
- Maatvoering: De maatvoering moet gebaseerd zijn op Europese maatvoering.
Signalisatiekleding
Als het gaat om de verplichte veiligheidskleding kan de vraag rijzen of en wanneer het verplicht is om signalisatiekleding te dragen. Er is bijvoorbeeld geen wet die bepaald wanneer er wel of geen hoge zichtbaarheidskleding gedragen moet worden.
Die verplichting van het al dan niet dragen van signalisatiekleding hangt af van de uitkomst van de risicoanalyse welke is uitgevoerd door de werkgever vóór aanvang van de werkzaamheden.
Voor signalisatiekleding geld de EN 471 norm, deze is ingedeeld in 3 klassen:
Klasse 1
Laagste zichtbaarheidsniveau. Hoge zichtbaarheidsbroek met twee 5 cm brede reflecterende banden rond elk been. Deze broek wordt Klasse 3 wanneer hij gedragen wordt met een Klasse 3 jasje.
Klasse 2
Middelmatig zichtbaarheidsniveau. Een hoge zichtbaarheidsvest met twee 5 cm brede reflecterende banden rond het torso of één 5 cm brede reflecterende band rond het torso en beugels tot beide schouders.
Klasse 3
Hoogste zichtbaarheidsniveau. Een hoge zichtbaarheidsjas en broek met twee 5 cm brede reflecterende banden rond het torso, rond de armen en beugels tot beide schouders. Klasse 3 moet gedragen worden bij het werken vanaf 1,2 meter afstand van een autorijbaan met verkeer dat sneller rijdt dan 50 km/h.
Veiligheidsschoenen Veiligheidsschoenen kunnen allerlei verschillende functies hebben, om onderscheid te maken in de specificaties van werkschoeisel worden ze ingedeeld in klassen. In Europa wordt een bepaalde norm gebruikt voor veiligheidsschoenen die ze onderverdeeld in 5 klassen, alle veiligheidsschoenen moeten voorzien zijn van een verharde neus (verhard kunststof of staal):
- S1 Antistatisch, neemt energie op in de hiel.
- S2 Als S1 met verhoogde waterdichtheid/resistentie.
- S3 Als S2 met een verharde tussenzool en antislipprofiel.
- S4 Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.
- S5 Als S4 met verharde tussenzool en antislipprofiel.