• Home
  • V1
  • Leads
  • Adidas komt met sms-dienst voor fabrieksmedewerkers

Adidas komt met sms-dienst voor fabrieksmedewerkers

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De EU drong al aan op betere gezondheids- en veiligheidsnormen in textielfabrieken. Maar modebedrijven zoals Primark komen vooral met financiële compensaties nadat het mis gaat bij toeleveranciers. Concrete acties van merken om het toezicht

te verbeterenzijn er mondjesmaat. Adidas komt wel met vernieuwing: een sms-meldpunt voor fabrieksmedewerkers.

Het

Duitse sportmodemerk wil wantoestanden in, voornamelijk Aziatische, fabrieken sneller opsporen. In 160 tekens kunnen medewerkers van textielfabrieken alarm slaan. Dat zegt Frank Henke, verantwoordelijk voor sociale kwesties en milieuzaken bij Adidas tegen het Duitse dagblad Handelsblatt. Volgens Henke hebben de meeste werknemers een mobiele telefoon.

Wie een sms stuurt als het misloopt in een fabriek, krijgt contact met hulporganisaties in de buurt, zodat er direct actie kan worden ondernomen. Adidas heeft zelf ook inzicht in de gegevens.

Hoewel er kanttekeningen te plaatsen zijn bij het sms-meldpunt - heeft inderdaad iedereen een mobieltje? En zullen fabriekseigenaren met kwade bedoelingen die niet innemen? - zegt Adidas dat de methode werkt. Het bedrijf heeft het meldpunt getest in een fabriek in Indonesië. Het sportmerk heeft het systeem verder uitgerold naar vier toeleveranciers in Indonesië en één in Vietnam.

Na de ramp in Bangladesh waar minstens zeshonderd medewerkers omkwamen bij het instorten van een textielfabriek, heeft de EU al laten weten dat textielfabrieken strenger gecontroleerd moeten worden. De toeleveranciers moeten aan de internationale arbeidsnormen gaan voldoen.

Kritiek op hoe Adidas met werknemers omgaat is er ook. In april 2011 verloren 2800 arbeiders van de PT Kizone-fabriek in Indonesië hun baan nadat de fabriek dicht ging. Adidas weigert de medewerkers een ontslagvergoeding te geven. Het merk bood ex-arbeiders voedselbonnen aan. De vakbond heeft dit voorstel afgewezen en eist dat Adidas 1,8 miljoen dollar betaalt. Volgens de Schone Kleren Campagne hebben alle andere merken die hun kleding lieten produceren bij de fabriek, hun deel al wel betaald.

Adidas
Bangladesh