• Home
  • V1
  • Leads
  • AFW: sterke debuutcollecties op First Fashion Lab

AFW: sterke debuutcollecties op First Fashion Lab

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Oooh! Het publiek hield hardop de adem in op het moment het eerste model van Jef Montes twee buizen indigoblauwe kleurstof over een vloerlange, knisperwitte jurk goot. De ontwerper was een van de uitverkorenen die op de tweede dag van de Amsterdam Fashion Week zijn debuut mocht

maken op First Fashion Lab, het platform voor aanstormend talent.

Terwijl het model onverstoord doorliep, druppelde de vloeistof in lange banen langs de jurk naar de catwalk. De performance was een referentie naar de inspiratiebron van Jef Montes' debuutcollectie ‘Illuminosa’: een communiekaars uit het huis van zijn Spaanse grootouders.

Hoewel

zijn stof- en kleurgebruik futuristisch zijn, noemt de ArtEZ-graduate zijn silhouetten nostalgisch. In juni vorig jaar vertelde Montes aan FashionUnited dat hij veel inspiratie haalt uit zijn kindertijd en de katholieke kerken waar zijn grootmoeder hem mee naartoe nam. Hij verzamelt traditionele miskleding van priesters, die de inspiratie vormde voor een lange wijde mantel die ook een glansrol speelde in zijn afstudeercollectie.

De jas, die in zijn nieuwe collectie is uitgevoerd in wit zijde dat versterkt is met glasvezel, is op dezelfde strakke manier gevouwen als een priesterjas. Een aantal modellen droeg enorme, handgeborduurde baretten die deden denken aan religieuze halo’s.

David Laport

Ook David Laport voortborduurde met zijn debuutcollectie op het uitgangspunt van zijn afstudeercollectie: opgewaaide jurken van doorschijnende, geplisseerde stof, die hem een nominatie voor Lichting 2012 opleverde. Daarnaast liet hij zich inspireren door de verschillende stadia die een bloem doormaakt: van knop tot bloei en verwelking.

Een beeldschone vertaling van de bloeitijd was een witte, doorschijnende jurk, waarvan de voorkant als wijd opengeslagen pauwveren omhoog stond. Maar de onbetwiste hoogtepunten van de collectie waren een doorschijnend rok met en een bustier van echte bloemen. Een stressproject, vertelde de ontwerper een week voor de show. Hoewel hij verstand heeft van bloemen – Laport werkte voor zijn modecarrière zeven jaar lang op hoog niveau bij bloemisten – zou het spannend blijven. Om de bloemen op hun mooist te kunnen tonen, konden de ontwerpen pas op de dag zelf in elkaar gezet worden. Daar was niets van te zien. Behalve een sterk debuut waren zijn modeboeketten, jurken en hogetaillebroeken ook erg vakkundig gemaakt.

Duran Lantink

Duran Lantink, in 2013 afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam, viel op met zijn eigenzinnige concept. Met de collectie wilde hij een inzicht geven in zijn fantasierijke brein, die volgens de ontwerper het beste valt te omschrijven als een onnavolgbare volksdans met Marie Antoinette, moslima’s, macho-architectuur, India en techno.

Het startpunt voor de collectie was de verhullende dracht van moslima’s en de exorbitante kleedstijl van Marie Antoinette. Dat vertaalde hij in een lang, boerka-achtig gewaad van transparante stoffen, extreem wijde broeken en rechthoekige jurken. Voor de finale maakte hij een indrukwekkende zilveren jurk van 300 gevouwen lotusbloemen en een metershoge hoed geïnspireerd op de Burj Khalifa in Dubai, het grootste gebouw ter wereld en daarmee het ultieme statussymbool voor zijn hedendaagse islamitische Marie Antoinette.

Naast het First Fashion Lab is er ook Fashion Lab Pro, het platform voor ontwerpers die al eerder op de modeweek geshowd hebben, waar onder andere Jacob Kok en Ratna Ho aan deelnemen.

Foto's: Peter Stigter

Bekijk hier video's van Amsterdam Fashion Week

Amsterdam Fashion Week
David Laport
Duran Lantink
Jef Montes