• Home
  • V1
  • Leads
  • Expositie POTL: onderscheidingsdrift in beeld

Expositie POTL: onderscheidingsdrift in beeld

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

We maken allemaal deel uit van een bepaalde groep, maar willen ons binnen deze groep ook weer onderscheiden. Dit gegeven is de nieuwe fascinatie van ontwerpers Hans Demoed en Geert de Rooij, de ontwerpers van modemerk The People of the Labyrinths (POTL). Met hun

tentoonstelling in tentoonstellingsruimte Gemak in Den Haag ‘Suppose it’s true after all, what then...’, hebben ze het thema ‘onderscheidingsdrift’ dan ook breed uitgemeten.

Als de meeste mensen hun werkplek verlaten om weekend te vieren, staan Hans Demoed en Geert de Rooij vrijdagmiddag te trappelen om hun nieuwe werk eindelijk te onthullen. Bij de opening zijn vooral bekenden van het ontwerpersduo aanwezig, wat Demoed zichtbaar op zijn gemak stelt. In haar speech herinnert de directeur van Gemak, Marie Jeanne de Rooij, de aanwezigen toch nog even aan de oorsprong de tentoonstelling. Ze werd namelijk enthousiast na de bijdrage van het ontwerpersduo aan Moba 2013 in Arnhem. Voor het mode-evenement diepten Demoed en De Rooij het thema mode en religie uit. Ze vroeg de heren om een eigen concept in haar ruimte te ontwikkelen, voortbordurend op Moba.

Vooral Demoed had, zelfgezegd, een nieuwe passie ontdekt met de beeldresearch. “Het integreert me waarom sommige mensen anderen volgen,” verklaart Demoed. Maar de ontwerpers probeerden met hun kunstobjecten ook actueel te zijn. Wie het de Vrije Academie binnenloopt, stuit bijvoorbeeld meteen op een immense poster van onlangs in opspraak geraakte band Pussy Riots en even later vinden we de Joodse Kaballah-bandjes. Demoed: “Je ziet tegenwoordig iedereen met zo’n bandje om hun pols. Maar is het dan nog een kwestie van geloof? Of van mode?”

In de ruimte worden de verschillen in gedragingen op indringende wijze zichtbaar gemaakt. Tegen een wand staan 23 televisieschermen met bewegende beelden van groepen in actie, zoals van hooligans, cheerleaders en inboorlingen. Tegen weer een andere wand zien we posters van webcamfoto’s van geslachtsdelen. De kunstwerken vinden sommigen misschien schokkend, maar zijn daarom des te pakkender. Ze zetten aan tot nadenken. Waarom gedragen wij ons zo?

 

Wie: People of the Labyrinths
Hans Demoed en Geert de Rooij startten hun modelabel the People of the Labyrinths (POTL) in 1984, nadat ze een jaar eerder afstudeerden aan de mode-opleiding in Artez. De creaties van POTL staan bekend om de met de hand bedrukte en geverfde stoffen, en de vele kleuren. De mannen showen hun collecties twee keer per jaar tijdens de modeweek in Parijs. Inmiddels is het label uitgebreid met parfum, interieurartikelen en kunst. POTL is te koop in twaalf landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, en in de webshop.
Ook staat er een grote tafel met daarop de beroemde Fatima-kaarsen uit Portugal. Stukken been, arm en hand zorgen bij sommige bezoekers voor verwarring. Demoed: “In Portugal denken ze dat deze kaarsen geluk brengen. Heb je bijvoorbeeld last van je been, dan gooi je een kaars in de vorm van een been in het vuur en dan geloven ze dat het beter zal gaan. Terwijl wij denken: waar gáát dit over?”

 

De tentoonstelling is tot en met 15 maart gratis te bekijken in Vrije Academie Gemak in Den Haag.

People of the Labyrinths
POTL