Grand Seigneur naar Piet Paris
bezig met laden...
Volgens de jury, bestaande uit Han Bekke, Jan Berger, Louki Boin, Günther Frank, John de Greef en Liesbeth in't Hout, heeft hij in deze hoedanigheden veel betekend voor de modebranche: "Met zijn werk - artistiek en commercieel - bereikt hij een heel breed publiek, van gespecialiseerde modestudenten en vakmensen tot doorsnee krantenlezers en klanten van warenhuizen. In musea, tijdschriften en kranten en in het straatbeeld. Van Arnhem tot Tokio," zo stond te lezen in het juryrapport.
Piet Paris werd bekend met zijn mode-illustraties, die herkenbaar zijn aan karakteristieke krachtige lijnen. Zijn liefde voor modevormgeving ontstond in zijn vroege jeugd: als elfjarige wist hij al dat hij iets met mode wilde doen. In 1988 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waarna hij illustreerde voor kranten en magazines in zowel Nederland als daarbuiten. Verder is Paris artistiek leider van de Arnhem Mode Biënnale en medeoprichter van het Fashion Institute Arnhem. Daar geeft hij ook verschillende masterclasses in fashion-design. Ook geeft hij les in 3D-design aan verscheidene kunstacademies.
Paris is de 21'e die de Grand Seigneur in ontvangst mocht nemen: in 1980 werd de prijs voor het eerst toegekend, aan Cecile Kanteman, voor haar verdiensten als eerste modemarketingdeskundige in Nederland. Vervolgens viel de eer te beurt aan negentien nogal uiteenlopende personen, bedrijven en beroepen, waaronder Marlies Dekkers, G-star en Claudia Sträter die allen voldeden aan het criterium van de Grand Seigneur: Personen of bedrijven in Nederland die meerdere jaren achtereen middels hun professie, specialiteit, visie of product hebben bijgedragen aan het modebewust maken van het publiek in ons land.