• Home
  • V1
  • Leads
  • In 2025 moeten consumenten enkel duurzaam leer kopen

In 2025 moeten consumenten enkel duurzaam leer kopen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Leer wordt gezien als een ambachtelijk kwaliteitsproduct. Consumenten hebben vaak niet door dat de leerindustrie kampt met problemen als ontbossing, dierenleed, CO2-uitstoot, uitbuiting, watervervuiling en onveilige arbeidsomstandigheden. En consumenten zijn juist nodig om de

leerindustrie te veranderen, is de kerngedachte bij het congres 'Grensverleggers in de leersector', over duurzame leerproductie.

In Utrecht zijn bedrijven uit de leersector - van huidenhandelaren en chemicaliënleveranciers tot leermerken en retailers - samengekomen om de problemen in de industrie te bespreken. Twaalf

ondernemers hebben inmiddels de handen ineen geslagen met als doel dat iedere consument in 2025 leer koopt dat duurzaam is: Hulshof, Smit & Zoon, Stahl, Oat Shoes, Macintosh Retail Group, Traced good, Arma Leather, Hivos, Pum, Dutch Leather Vision, Wouter Verster en Hans Both. Maar wat precies duurzaam leer is, blijkt onduidelijk.

"Ik wil graag weten wat het duurzaamste leer is," zegt Ingrid Weijer van Macintosh, het moederbedrijf van schoenenformules als Dolcis en Invito. De antwoorden lopen uiteen van looien met aardolie, plantaardig looien en biologisch afbreekbaar leer. En is looien met chroom - de meest gebruikte methode om te zorgen dat de huiden niet gaan rotten - wel echt zo slecht als je er zorgvuldig mee omgaat? Is het vervuilde afvalwater niet eigenlijk het grootste probleem? Weijer: "Ik wil niet zeuren, maar ik heb geen antwoord gekregen op mijn vraag."

Consumenten zien probleem in leerindustrie niet

Wie in de leerindustrie moet beginnen met het verduurzamen van de sector blijkt ook een kip-ei-vraag. Volgens Claus Reineking van Stahl, een bedrijf gespecialiseerd in coatings voor leer en chemicaliën en kleurstoffen voor leerbewerking, is er steeds meer vraag vanuit mode- en accessoiremerken naar chroomvrijleer, wat de productiemethoden kan veranderen. Anderzijds is de gedachte dat consumenten moeten vragen naar leer dat zonder chroom gelooid is.

Adriëtte Sneep van Shoestainable, een organisatie die wil dat merken bekend maken hoe schoenen geproduceerd worden, worstelt met de vraag hoe je duurzaam leer verkoopt aan consumenten. De prijs gaat immers omhoog en consumenten snappen niet waarom. Gwendolyn Timmermans van tassenmerk Myomy do goods heeft een idee hoe dat komt: "Consumenten weten niet hoe vervuilend het proces van leerlooien is. Ze zien daarom het probleem niet. Leer wordt gezien als ambachtelijk. Terwijl bont bijvoorbeeld een heel ander imago heeft.” Is ze niet bang dat consumenten helemaal geen leer meer willen als duidelijk is hoe tassen en schoenen eigenlijk gemaakt worden? “Dat zou kunnen, zoals bij bont vaak het geval is. Maar je moet als merk daarom goed uitleggen wat je doet. Wij hebben handleidingen voor retailers. Daarin staat hoe ze aan consumenten kunnen vertellen dat onze tassen gemaakt zijn van ecologisch leer, van buffels van lokale boeren."

Om de leerindustrie aan te sporen duurzamer te ondernemen, komt MVO Nederland met een innovatieprijs. Volgens de organisatie wordt zo bewustwording en urgentie gecreëerd binnen de sector en bij consumenten. Het moet een jaarlijkse prijs worden die mensen in de leersector geven aan het meest impactvolle, duurzame initiatief.

Foto's: Myomy do goods

Bangladesh Tanners Association
leerindustrie
MVO Nederland
MYOMY Do Goods