• Home
  • V1
  • Leads
  • Landelijke afspraken winkelcriminaliteit ondertekend

Landelijke afspraken winkelcriminaliteit ondertekend

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Platform Detailhandel Nederland (PDN) en de Raad van Hoofdcommissarissen hebben deel drie van het Convenant Aanpak Winkelcriminaliteit ondertekend. Het convenant, oftewel de afspraken,

moeten ervoor zorgen dat justitie, politie en winkeliers hun samenwerking kunnen intensiveren om zo het aantal overvallen in de detailhandel terug te dringen. Het convenant is alweer de derde op rij. "We werken al een aantal jaar samen met de overheid en dit is de derde serie afspraken die we gemaakt hebben," vertelt Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit. "De afspraken uit delen een en twee zijn inmiddels nagekomen."

Deel een werd ondertekend in 2003. Toen is het Waarschuwingsregister fraudeaanpak detailhandel in het leven geroepen. Dat register geeft winkeliers de mogelijkheid potentiële medewerkers te screenen op een frauduleus verleden.

In deel drie van het convenant heeft het ministerie van Justitie een uitbreiding aangekondigd van het Waarschuwingsregister door het financieel te ondersteunen, zodat het voor alle zelfstandig ondernemers toegankelijk wordt. Ook gaan politie en justitie de handen ineen slaan om te zorgen dat preventie en opsporing van rondtrekkende bendes wordt verbeterd. "Daartoe wordt een coördinator aangesteld bij de politie," vertelt Van Golberdinge.

Tevens zal zo snel mogelijk een databank winkelcriminaliteit worden verwezenlijkt; een informatieuitwisselingssysteem waarin informatie als foto's van en waarschuwingen over bepaalde personen te vinden zijn.

Winkelcriminaliteit staat hoog op de agenda. Twee weken geleden werd bekend dat kleine ondernemers vanaf volgend jaar veiligheidsadviezen kunnen krijgen om zich te beschermen tegen criminaliteit. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken is in gesprek met Mitex om uit te maken op welke manier winkeliers het beste geadviseerd kunnen worden en hoe subsidies dienen te worden toegekend. Begin 2009 zal een aantal kleine ondernemers het plan dat daaruit voortkomt op de proef stellen. Daarna kunnen alle ondernemers om een veiligheidsadvies vragen. Ondernemers kunnen tot vijftig procent subsidie krijgen, tot een bedrag van tienduizend euro. Deze afspraak staat los van het convenant. "Maar we hebben wel hard gelobbyd voor ondersteuning van de winkelier met betrekking tot beveiliging en veiligheid," zegt Van Golberdinge. "Veiligheid is toch een kerntaak van de overheid." Het resultaat is een tegemoetkoming in de vorm van een subsidie. 24 miljoen euro in een periode van vier jaar (zie Overheid trekt geld uit voor veiligheid detaillisten).

Foto: Van links naar rechts - minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Mitex- en PDN-voorzitter Jan Meerman.

winkelcriminaliteit