• Home
  • V1
  • Leads
  • Leegstand probleem in grensgebieden en randen centrum

Leegstand probleem in grensgebieden en randen centrum

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Grensgebieden en de randen van winkelcentra zullen met name getroffen worden door leegstand als gevolg van de economische crisis. Dat stelt Locatus, het bureau dat de winkelstand in de Benelux bijhoudt. Maar in tegenstelling tot wat

Detailhandel Nederland voorspelt, zal de geplande btw-verhoging van 19 naar 21 procent volgens Locatus geen ‘desastreuze gevolgen’ hebben voor de leegstand.

”De

winkelvastgoedmarkt zal de kantorenmarkt achterna gaan,” dat is volgens Detailhandel Nederland het gevolg van de geplande btw-verhoging. De belangenbehartiger van 110.000 winkeliers meent dat door de btw-verhoging en de daaraan gekoppelde bedrijfsbeëindigingen de leegstand veel sneller toeneemt. Maar Locatus acht dit scenario ‘bijzonder onwaarschijnlijk’. Op dit moment is het aantal winkelmeters dat leegstaat 6,6 procent en het aantal winkels dat leegstaat 6,3 procent. De voorspelling van Detailhandel Nederland dat in 2020, of eerder, de winkelleegstand 20 procent bedraagt, klopt volgens Locatus niet.

“Wij zien niet zo’n snelle toename van leegstand,” aldus Gertjan Slobbe, directeur van Locatus. “De btw-verhoging helpt niet, maar wij denken niet dat het zoals Detailhandel Nederland omschrijft 'desastreuze gevolgen' zal hebben. Wij verwachten dat de leegstand per jaar met 0,5 procent zal groeien. Door de btw-verhoging zal dat iets sneller gaan.” Een leegstand van 20 procent in 2020 zal volgens Locatus niet het geval zijn. “Ik hoop en denk dat er een einde aan de economische problemen zal komen, waardoor ik verwacht dat de leegstand niet heel veel zal stijgen. Maar als de economische malaise maximaal tot 2020 doorzet, dan zal de leegstand uitkomen op 7 à 8 procent. Maar ik acht het onwaarschijnlijk dat we nog acht jaar in crisis zullen blijven.”

Volgens Slobbe dreigt de leegstand met name in grensstreken en randen van winkelcentra verder toe te nemen als gevolg van de btw-verhoging. “In de grensstreek, zeker in Limburg, wordt geprofiteerd van consumenten uit het Ruhrgebied. Maar als de prijzen door de btw-verhoging weer dichter bij elkaar komen te liggen, zullen minder consumenten uit die omgeving naar winkels in grensstreken toekomen. Andersom zullen consumenten uit de grensstreken voor een goedkoper alternatief over de grens kiezen,” aldus Slobbe.

Winkeliers kunnen leegstand tegengaan door goede
service te bieden
Mode-ondernemers in grensgebieden en de randen van het centrum kunnen de strijd tegen leegstand volgens Slobbe het beste aangaan door goede service te bieden. “Dat geldt niet alleen in tijden van crisis, maar dat is van alle tijden. Service wordt alleen maar belangrijker nu de consument steeds meer keuzemogelijkheden krijgt door de komst van webshops. Winkeliers kunnen zich daarmee onderscheiden.”

Mitzi Ottevanger, eigenaresse van Mitzi Mode in Schiedam, beaamt dit. Hoewel in Schiedam met een percentage van 20 procent de meeste leegstand is, kan Ottevanger door goede service te bieden het hoofd boven water houden. ”We hebben er last van dat er minder besteed wordt; voorheen kochten klanten drie shirtjes, nu gaan ze er met een de winkel uit. Maar doordat we door de jaren heen een goede klantenkring hebben opgebouwd lukt het ons nog steeds om de omzet te halen. Goede service en alles voor je klant over hebben is het belangrijkst in deze tijd. Daarmee kunnen winkeliers zich onderscheiden van webshops: veel klanten willen kleding kunnen aanpassen en even genieten van het kopen,” aldus Ottevanger.

Detailhandel Nederland
Leegstand
Locatus