• Home
  • V1
  • Leads
  • Lichting 09: hoog niveau *Video*

Lichting 09: hoog niveau *Video*

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

“Terecht dat mensen hiervoor naar Amsterdam afreizen,” zo liet oprichter en ex-directeur James Veenhoff van de Amsterdam International Fashion Week onlangs weten over Lichting. Lichting is de show op de Amsterdamse modeweek die wordt verzorgd door de veertien grootste

talenten van de zeven academies van ons land. Het doel is een brug te slaan tussen de academies en de mode-industrie. Veenhoff had gelijk: De zaal zat donderdagavond bomvol met belangrijke (internationale) modemensen uit binnen- en buitenland. Inkopers, journalisten en fotografen. Evenals professor Wendy Dagworthy, mede-oprichter van London Fashion Week, Garance Doré, illustratrice, schrijfster en fotografe voor verschillende internationale bladen, Susanna Lau, fashion blogger en editor van Dazed & Confused en Lucas Ossendrijver, designer bij Lanvin. Oftewel de leden van de jury van de G-Star Raw Talent of the Year Award, die later op de avond zou worden uitgereikt.

De veertien collecties (van elke academie in ons land twee) die werden geshowd, waren – hoe klein ook – uitgebalanceerd en van hoog niveau. De jonge ontwerpers kozen allen hun vijf sterkste eindexamenstukken. Stuk voor stuk leken het complete collecties, maar dan in minivorm.

Gek genoeg ontstond er een overkoepelend beeld. Meerdere ontwerpers maakten gebruik van pastelkleuren en kraaltjes, we zagen kleding die door zowel mannen als vrouwen gedragen kan worden, zwart maar ook veel kleur en volume. Een trend: materiaal dat op de een of andere manier niet af of opengewerkt was, zoals ongebreide, dikke wol, die los langs het lichaam hing of opengewerkte broeken en jassen.

Uiteraard sprongen er enkele ontwerpers uit. Malousebastiaan, het label van Malou Verharen en Ferdinand Hartgers, dat de collectie Floating garment liet zien, bijvoorbeeld. Uitgangspunt van hun collectie was ‘Een plaats zonder grenzen’. Dat was te zien in de grenzeloosheid van de ontwerpen; grote vormen werden door de blootsvoetse modellen op de rug en andere plaatsen meegetorst. De ontwerpen waren draagbaar, maar dan zonder die sculpturen, natuurlijk. Ook de collectie van Bregje Cox was opvallend. Een rok en jas leken te zijn ‘opengeknipt’, waardoor figuren in de stof ontstonden. De collectie ging over de esthetiek van architectuur en grote steden waar miljoenen mensen wonen. Tot slot konden de ontwerpen van Ann Boogaerts rekenen op hard applaus van het publiek. Haar collectie Fabiola liet ontwerpen zien van rokken en jurken in verschillende volumes en felle kleuren. Mooi waren de subtiele bewerkingen van sommige stukken met kralen en strass op de rug. De Belgische koningin (Fabiola) was de muze voor de collectie. Maar dan de koningin die verliefd wordt op een Nederlandse man. Grappig was dat dat goed te zien was; Hollandse kleuren en het Wilhelmus als muziek tijdens de show.

Hoewel de jury lovend was over het niveau van alle collecties - ‘Innovatief, fantastische snit, mooie stoffen en experimenteel’ en ‘Jullie zouden heel trots moeten zijn’ waren de eerste reacties - vond de jury dat de Vlaamse Ann Boogaerts, die afstudeerde aan ArtEZ in Arnhem, de beste was. Zij ging naar huis met de G-Star Raw Talent of the Year Award, een prijs bestaande uit 10.000 euro en een reis naar de G-Starshow in New York in september van dit jaar.


ann boogaerts
g-star raw talent of the year award
LICHTING