Maison de Bonneterie: Sluiting winkels enige oplossing
bezig met laden...
Reden voor de sluiting is de economie. Het modebedrijf acht het, door de te lang aanhoudende recessie in de detailhandel, niet langer economisch verantwoord om de activiteiten voort te zetten. "Alle mogelijkheden hebben de revue gepasseerd. Ook een overname. Maar dit bleek het enige haalbare," zegt Weijel. "Ongeveer drie weken geleden werd de knoop doorgehakt. We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan."
De
Met de vakbonden zoekt Maison de Bonneterie momenteel naar een oplossing voor het personeel. Het modebedrijf hoopt de medewerkers zo goed mogelijk van werk naar werk te begeleiden. Vandaag worden alle honderd werknemers, tijdens besloten bijeenkomsten, geïnformeerd over de sluitingen van de winkels. De vakbonden zijn uitgenodigd voor overleg over een sociaal plan.
Maison de Bonneterie gaat winkels in Amsterdam en Den Haag sluiten
Vorig jaar kondigde Maison de Bonneterie nog een nieuwe koers aan. Met de komst van een nieuw managementteam werd het concept met shop-in-shops van merken afgeschaft, en keerde het klassieke modewarenhuis terug naar een centraal inkoopbeleid. Ook opende het bedrijf een webshop. Een jaar eerder, in 2012, werd besloten om Maison de Bonneterie als merk te profileren. "Van oudsher staat Maison de Bonneterie voor stijlvol, persoonlijkheid en service. Die waardes van weleer worden in de communicatie en marketingacties naar voren gebracht," zei toenmalig algemeen directeur Edwin Boer, in juni 2013 tegen FashionUnited.nl.
Maison de Bonneterie is een van de oudste warenhuizen van Nederland. Op 18 maart 1889 opende Maison de Bonneterie haar deuren aan de Kalverstraat in Amsterdam. Het karakteristieke pand aan het Rokin in Amsterdam dateert uit 1905 en ademt met de glazen koepel, de glooiende balustrades, de trappen en de klassieke lift, de geschiedenis van het bedrijf dat dit jaar 125 jaar bestaat. Van de Amsterdamse modepaleizen die in de vorige eeuw floreerden, zijn alleen de Bonneterie en de Bijenkorf nog over. Hirsch & Cie en Modemagazijn Gerzon verdwenen veertig jaar geleden uit de hoofdstad en in 2013 sloot ook Metz & Co. haar deuren.