• Home
  • V1
  • Leads
  • Ophef afvalberg kleding

Ophef afvalberg kleding

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Opnieuw is ophef ontstaan over de milieuvervuiling als gevolg van de 'fast fashion' trend. In Groot Brittannië heeft de 'House of Lords' vorige week na een vernietigend rapport de aanval geopend op de fast fashion industrie.  Dat fast fashion ketens hebben bijgedragen aan het ontstaan

van een wegwerpcultus voor mode is al langer bekend. Winkels bestaan bij de gratie van mensen die regelmatig iets nieuws aanschaffen. Maar inmiddels is het vrij normaal dat kleding alweer na één seizoen wordt weggegooid. Het is niet alleen goedkoper geworden, het slijt ook sneller. Terwijl vermaken of herstellen de moeite niet meer loont.

In Groot Brittannië wordt per persoon jaarlijks inmiddels zo'n 35 kilo textiel weggegooid. Dat is 5 kilo meer dan in 2006. In Nederland gaat het om ongeveer 14 kilo per persoon per jaar. Bovendien zitten er nogal wat afvalstoffen in kleding. Dagblad Dag schrijft dat een katoenen T-shirt van 250 gram ongeveer 125 gram gif bevat. Daarnaast blijken veel mensen niet te weten dat kleding van polyester niet bij het reguliere huisvuil mag, maar in aparte kledingbakken thuis hoort.

Met de slogan "make do and mend" worden Britse consumenten nu opgeroepen om kleding minder snel weg te gooien en te laten repareren. 'Shoppers worden gestimuleerd om terug te keren naar een soort vooroorlogse zuinigheid', meldde het Britse vakblad Drapers. De Britse regering wil dat mensen en bedrijven afval niet langer gaan zien als duur en onhandig, maar als iets dat volstrekt onaanvaardbaar is. Liz Jones, modedeskundige van de Britse krant Daily Mail, is zelfs voor een boycot van 'snelle mode'. Zij pleit voor meer producten uit eigen land, fair trade of tweedehands kleding.

Zorg om de groeiende hoeveelheid textielafval leidde in 2007 tot uitbreiding van het wetsvoorstel voor afvalverwerking binnen de Europese Unie. Momenteel wordt in Brussel gewerkt aan regelgeving voor het apart inzamelen, verwerken en recyclen van stoffen als plastic, papier, glas en metaal. Textiel is medio vorig jaar aan het rijtje stoffen toegevoegd. In juni van dit jaar heeft het Europees parlement nieuwe wetgeving voor afvalverwerking aangenomen. Bepaald is dat over 12 jaar in alle lidstaten 50 procent van het huisafval gerecycled moet worden. Nu is dat 27 procent.

Foto: Berg kleding

afval
Fast fashion