Overheid als regisseur van het winkellandschap
bezig met laden...
Een jaar geleden waarschuwde de modebrancheorganisatie ook al voor ‘verrommeling van het winkellandschap’. Directeur Jan Meerman zei toen: "Te lang hebben de eigen belangen van overheden en vastgoedpartijen de boventoon gevoerd. De focus lag op korte termijn rendement. Resultaat is nu veel leegstand, verpaupering en een eentonig straatbeeld. Dit moet stoppen.” Meerman legde de bal vooral bij de ondernemers: “Ondernemers moeten zich realiseren dat de regie volledig bij de consument ligt. Retailers moeten zich onderscheiden, meerwaarde bieden. Meer van hetzelfde heeft geen zin."
Nu wijst CBW-Mitex, samen met het HBD, naar de overheid als verantwoordelijke voor de veranderingen in het winkellandschap en verloedering van winkelcentra te voorkomen. “De regierol van overheden is zeker nog niet optimaal,” zegt Paul te Grotenhuis van CBW-Mitex. “Veel gemeenten hebben helemaal geen beleid voor lokale winkels en dus geen kaders over wat wel en niet mag. Beleggers en winkeleigenaren zullen dan niet snel investeren” In het rapport zeggen CBW-Mitex en het HBD: “Overheden moeten keuzes maken, beleid voeren en de regie in handen nemen.” In ‘Dynamiek door beleid’ geven de organisaties zeven tips, variërend van het maken van een helder beleid, nauwe samenwerking met eigenaren- en ondernemersorganisaties en ‘alleen winkelontwikkelingen die bijdragen aan de beoogde winkelstructuur zijn gewenst.’
Dat CBW-Mitex nu naar de overheid wijst, betekent niet dat ondernemers zelf geen verantwoordelijkheid meer hebben, geeft Te Grotenhuis aan. “Het is èn èn. Iedere partij is verantwoordelijk. Ondernemers moeten nadenken over hun winkellocatie en of ze in dat gebied toekomst zien. Overheden moeten plekken aanwijzen voor nieuwe winkels, maar ook een flankerend beleid opzetten.”
Deze week versturen CBW-Mitex en het HBD het rapport naar gemeenten en provincies. De organisaties hopen dat overheden hun regierol dan op zich zullen nemen. “We hebben al veel vragen van ambtenaren gehad over waar ze het rapport konden vinden, dus we weten dat er belangstelling is,” zegt Te Grotenhuis. Maar gaan ze echt hun verantwoordelijkheid nemen? “De geluiden zijn positief. Veel gemeentes beamen dat het zo niet langer kan.”