Overheid kiest voor Fair Wear
bezig met laden...
Of
Omdat FWF nu al ruim 25 leden heeft die bedrijfskleding produceren, verwacht de organisatie niet direct een stormloop van nieuwe leden door de kwalificering door het ministerie. Wel hoopt FWF op termijn op internationale groei, zegt Sophie Koers, woordvoerder van FWF: “De Nederlandse overheid loopt op dit gebied voorop in Europa. Wellicht is het een voorbeeld voor andere landen.”
“De kwalificatie door de overheid is geweldig nieuws”, vindt Jef Wintermans, directeur van ondernemersorganisatie Modint, “Het is een vorm van erkenning van het werk waar Fair Wear Foundation zich met haar partners al elf jaar hard voor inspant”. Modint is al sinds de oprichting van FWF vertegenwoordigd in het bestuur van de organisatie. Naast Modint zijn ook brancheverenigingen CBW-Mitex (woon-, mode-, schoenen- en sportwinkeliers) en FGHS (sportleveranciers), actief in het bestuur van FWF. Ook FNV Bondgenoten,de CNV Vakcentrale en de Schone Kleren Campagne als NGO zijn in het bestuur van FWF vertegenwoordigd.
De sociale voorwaarden in het duurzaam inkoopbeleid zijn afgeleid van de universele rechten voor de mens en de internationale normen die zijn opgesteld door de ILO. Tot nu toe zijn vijf initiatieven gekwalificeerd door het ministerie. Van die vijf is de Fair Wear Foundation het enige initiatief dat zich met de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken bezighoudt.
Foto's: Van den IJssel bedrijfskleding