• Home
  • V1
  • Leads
  • Partij voor de Dieren wil importverbod op angorawol

Partij voor de Dieren wil importverbod op angorawol

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

De Partij voor de Dieren wil een importverbod op angorawol. Fractievoorzitter Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over de omstreden techniek die wordt gebruikt om angorakonijnen van hun vacht te ontdoen en roept de staatssecretaris van

Economische Zaken op een nationaal verbod op angorawol van konijnen in te voeren.

Aanleiding voor het importverbod zijn de beelden die Peta vorige week onthulde en die tot grote verontwaardiging leidden op Facebook en Twitter. Tros Radar besteedde maandagavond in de uitzending aandacht aan de videobeelden van Peta. De dierenrechtenorganisatie filmde vier maanden undercover bij negen verschillende boerderijen waar angorakonijnen voor wol worden gehouden.

Uit

de videobeelden blijkt dat de konijnen niet geschoren worden, maar onverdoofd worden kaalgeplukt terwijl ze schreeuwen van de pijn. Daarna worden de dieren teruggegooid in hun hok. Iedere zeventig tot vijfenzeventig dagen worden de haren van de dieren opnieuw uit hun lijf getrokken. Daardoor raken de dieren in shocktoestand. Nadat ze dit proces gedurende twee tot vijf jaar iedere drie maanden hebben doorstaan, worden de dieren geslacht en van hun huid ontdaan, maar de meeste dieren overlijden binnen twee jaar aan de gevolgen van het kaalplukken.

90 procent van de angorawol komt uit China

Volgens cijfers van Peta komt 90 procent van de angorawol uit China, waar geen straf staat op dierenmishandeling op konijnenfokkerijen en waar geen regels gelden voor de verzorging van dieren. Zo lang er nog geen verbod is, wil de Partij voor de Dieren een verplichte etikettering van dierlijke producten zodat consumenten weten waar de producten vandaan komen. “Ik wil dat de regering per direct maatregelen neemt,” aldus Marianne Thieme. “Zo weten mensen tenminste of er dierenleed schuil gaat achter de truien en vesten die ze deze winter kopen.”

"Angorawol is erg duur. En de boeren krijgen meer geld als ze de vacht er uit trekken in plaats van af te scheren, omdat de haren dan langer zijn," aldus Kathy Guillermo van Peta tegen CBSNews. In 2012 werd volgens de International Wool Textile organization (IWTO) 4700 ton angorawol geproduceerd.

Volgens Tros Radar berusten de vorige week gepubliceerde beelden van Peta niet op een incident. In 1990 maakte een Zwitserse tak van de Fur Free Alliance een documentaire over Franse angoraboerderijen waar eveneens de vacht van de angorakonijnen werd gerukt. Volgens de Franse boeren raakten de konijnen in thermo-shock na het abrupte verlies van hun vacht, waarna zij de beestjes een soort jasjes aantrokken na de plukbeurt. De Franse angoraboerderijen zijn verdwenen, omdat in China de productie veel goedkoper is. In China worden volgens Peta geen thermo-jasjes gebruikt.

’Modeketens kunnen niet weten of angorawol diervriendelijk geproduceerd is’

Kledingketens hebben verdeeld gereageerd op de berichten. H&M claimt dat de angorawol die de keten verkoopt onder goede omstandigheden is geproduceerd. Op de website van H&M stelt de het bedrijf alleen producten gemaakt van haar van angorakonijnen toe te staan van boerderijen ‘met een goede veehouderij’, maar nergens wordt verwezen naar officiële richtlijnen.

C&A laat weten geschokt te zijn en de zaak intern uit te zoeken. “Het is voor C&A onaanvaardbaar dat mode-producten op enkele wijze dierenleed veroorzaken,” laat woordvoerder Paulien Straeter weten. “Dit heeft uiteraard ook betrekking op angora konijnen. Wij voldoen daarom aan alle relevante nationale wetgevingen en internationale overeenkomsten.” De kledingketen leeft onder meer de richtlijnen van het UK’s Farm Animal Welfare Council na, die eerste levensbehoeftes van dieren en de minimalisering van pijn of ongemak voorschrijft.

Zara geeft echter toe aan Tros Radar dat zij als kledingfabrikant geen direct contact hebben met grondstofleveranciers zoals katoenboeren of angoraboeren. Volgens Bont voor Dieren kunnen de ketens niet weten of de angorawol die zij gebruiken daadwerkelijk op een diervriendelijke manier geproduceerd is. ‘Die vacht komt in grote bakken aan bij veilingen waar het wordt verkocht aan fabrieken die stoffen maken,’ aldus directeur Nicole van Gemert tegen Tros Radar. ‘Vervolgens is niet te herleiden of de konijnen voor de stof geplukt of geknipt werden.”

Ook wijst Van Gemert op de slechte leefomstandigheden van de konijnen. “Het filmpje van Peta laat zien dat de geschoren konijnen nog steeds hun hele leven in kleine draadstalen hokjes zitten en voor het scheren worden vastgebonden, wat voor een prooidier heel veel stress oplevert. Dat is hoe dan ook niet diervriendelijk.’

Bekijk de uitzending van Tros Radar hier

angorawol
Bont voor Dieren
C&A
H&M
partij voor de dieren
tros radar
Zara