Predicaat 'Koninklijk' toegekend aan kledingwinkel
bezig met laden...
Blijdesteijn bestaat wel al honderd jaar, en zelfs langer dan dat. Al 175 jaar is de familie werkzaam in de modebranche. Van Blijdesteijn: "Alle voorgaande generaties zijn doorgelicht door de AIVD. We hebben ons allemaal netjes gedragen." De winkel, die momenteel in verbouwing is, verkoopt labels als Manfield, Boss en Burberry. Aan de deur van het bedrijfspand duidt een houten kroontje op de Koninklijke status van het bedrijf. Ze zijn echter niet de enige met zo'n houten kroon. In Tiel zijn twee andere bedrijven die het predicaat mogen voeren, weet Van Blijdesteijn. In de mode is Blijdesteijn Mode echter wél de enige. En niet alleen in Tiel, in heel Nederland zelfs.
Er zijn wel modebedrijven die 'hofleverancier' zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Bonneterie BV, Schoenfabriek Van Bommel BV en Dechesne Noord NV Modebedrijven. Dit predicaat werd in 1815 ingevoerd door Koning Willem I en geeft bedrijven het recht om het Koninklijke wapen te voeren, met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'. De Koningin kan het predicaat toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio. Ook deze bedrijven moeten minimaal honderd jaar bestaan.
In totaal zijn ongeveer 550 Koninklijke bedrijven, instellingen en verenigingen en 250 'hofleveranciers' in Nederland. Overigens zijn beide predicaten slechts een erekwestie en verder niets, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.
Beeld: het Koninklijk wapen