Sportformule Time Out in de clinch met franchisers
bezig met laden...
"Wij
Op 7 februari jl. heeft de licentiegever de samenwerking met de licentiehouders per direct opgezegd, de leveringen stopgezet en de huur van de winkelpanden beëindigd. Volgens de advocaat van Time Out Licenties is dat gezien de hoogte van de betalingsachterstanden gerechtvaardigd. "Zoiets doe je niet voor je lol," zegt O'Herne, "we konden niet anders dan de samenwerking te beëindigen."
Volgens de ondernemers is tussen beide partijen sinds half januari al geen overleg meer mogelijk. In een email aan FashionUnited schrijven zij: 'Begin januari heeft de franchiseraad nog een goed gesprek gevoerd met de directie van USG over de strategie voor het nieuwe jaar en de voortgang van de nieuwe formule. Half maart zou de start zijn geweest van de herpositionering van Time Out Sportlifestyle, nu zitten de ondernemers met beperkte voorraad en enkele van hen zitten thuis.'
Advocaat Kees Kan, die optreedt namens de ondernemers, zegt dat openstaande posten – ook van deze hoogte - normaal zijn in dit business model waarbij de licentiegever als inkooporganisatie fungeert. Hij zegt dat die openstaande posten in de jaren voorafgaand aan dit conflict nooit voor problemen hebben gezorgd, maar dat zijn cliënten gedurende langere tijd teveel goederen uitgeleverd hebben gekregen waardoor de vorderingen nog hoger opgelopen zijn. Maar zijn grootste bezwaar is dat Time Out volgens hem de samenwerking met de ondernemers "van de ene op de andere dag" heeft opgezegd. "Voor 15 januari was er geen vuiltje aan de lucht," zegt hij. "Vervolgens zijn de leveringen stopgezet en werd het de winkeliers verboden met andere leveranciers in zee te gaan. Als licentiegever heb je ook een zorgplicht naar je licentienemer toe, die is Time Out Licenties niet nagekomen.”
De gemoederen zijn hoog opgelopen. Kan zegt dat de licentiegever beveiligings teams heeft langs gestuurd om ondernemers uit hun winkels te zetten. “Bij drie winkels is dat behoorlijk uit de hand gelopen en de politie ingeschakeld.” Volgens O’ Herne gaat het echter om deurwaarders die hebben geprobeerd om de aanwezige voorraad te inventariseren. “Een normale gang van zaken als je schuldeiser bent, maar geen betalingen ontvangt.”
Kees Kan sterkt zich in de wetenschap dat vier van zijn cliënten bij vier verschillende zaken door rechters in Haarlem, Utrecht, Assen en Leeuwarden in het gelijk zijn gesteld. De vorderingen van Time Out tot ontruiming van de winkelpanden zijn in deze gevallen afgewezen en de licentiegever gesommeerd de leveringen te hervatten. Over de betalingsachterstanden lopen nog diverse bodemprocedures. De zaak is dan ook verre van afgerond, " zegt O'Herne. "Dat er een oplossing moet komen is duidelijk en die oplossing komt er.”