• Home
  • V1
  • Leads
  • Volgend jaar pas herstel volgens ING

Volgend jaar pas herstel volgens ING

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Hoewel de omzet in de kledingbranche volgens het ING Economisch Bureau dit jaar nog blijft dalen, is er goed nieuws in zicht. In 2011 volgt naar verwachting licht herstel voor de branche als geheel met een omzetstijging van 2 procent.

Voor dit jaar verwacht ING Economisch Bureau voor de kledingbranche een omzetkrimp van 2 procent, waarbij alleen textielsupermarkten licht weten te groeien in omzet. Het omzetniveau schommelt rond de 7 miljard euro en zo laag is het omzetniveau sinds 2006 niet meer geweest. In 2009 daalde de omzet met 4,3 procent en volgens ING valt dat mee gezien de omvang van de recessie.

De uitverkoop begon al in december in plaats van januari. Ook werd er sneller afgeprijsd. Waar kleding in december normaal 8 procent onder het niveau van november liggen was dat, dit jaar bijna 12 procent. In juni lagen de prijzen 10,5 procent lager dan in mei, in plaats van de gebruikelijke 8 procent. In beide gevallen daalden de prijzen een maand later minder hard.

De verkoop van spijkerbroeken nam verder af. Waar het jeanssegment in 2009 al 6,7 procent moest inleveren kwam daar in de eerste helft van 2020 wederom een omzetdaling bij; van 5 procent dit keer. De uitvoer van kleding ging goed; in de periode januari tot en met mei 2010 kwam de export met 2,1 miljard euro bijna 4 procent boven het niveau van vorig jaar.

Het aantal faillissementen blijft hoog. De overgebleven retailers kunnen daarvan profiteren doordat er extra ruimte ontstaat in de markt. Vooral voor multibrand-stores -die fors marktaandeel hebben verloren aan de grote modeketens- zijn er mogelijkheden. Door meer cijfersturing en een nauwere relatie met enkele leveranciers kunnen zij een beduidend hoger rendement realiseren. Toch kiezen nog relatief weinig kledingretailers voor een dergelijke samenwerking met leveranciers.