• Home
  • V1
  • Leads
  • Voorsprong China verkleind

Voorsprong China verkleind

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

China's voorsprong op concurrerende productielanden begint kleiner te worden. Dat blijkt uit een rapport van Textiles Intelligence. In het eerste kwartaal van 2008 is de import van Chinese kleding en textiel in de Verenigde Staten met 10 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode in

2007. Berekend in Chinese valuta bedroeg de daling zelfs 17 procent.

Reden voor de daling is dat de productiekosten in China zijn gestegen, waardoor producten uit het land duurder zijn geworden. Met name de loonkosten in China stijgen snel, vanwege een groeiend personeelstekort bij Chinese fabrikanten. Daarnaast heeft de overheid het belastingvoordeel op de export verlaagd en is het voor bedrijven moeilijker geworden hun financiering rond te krijgen, omdat ook de kredietlimiet is verlaagd. Bovendien zijn de regels voor werkomstandigheden en milieu aangescherpt, de logistieke kosten gestegen en worden door de VS nog maximumquota gehanteerd op de invoer van 34 textiele producten uit China.

Eerder sprak FashionUnited met Jeroen Muijsers van Eye for You Ltd, een inkoopkantoor en agent in China dat gespecialiseerd is in kleding. Hij vertelde dat het arbeidstekort in China niet alleen een gevolg is van de één-kind politiek in het land, maar ook van de enorme toename van het aantal fabrieken. Waar Chinese arbeiders vroeger genoodzaakt waren voor werk uit het westen van het land naar het oosten te trekken, kunnen zij nu vaker in hun eigen provincie aan de slag. Het arbeidstekort weegt dan ook zwaarder in de Oosterse kustprovincies, waar voornamelijk voor de export wordt geproduceerd. Daarnaast wordt werk in textielfabrieken minder goed betaald dan bijvoorbeeld in de elektronica. Betere werkomstandigheden en hogere salarissen maken dat fabrieksarbeiders ergens anders gaan werken.

Volgens het rapport van Textiles Intelligence is China slachtoffer geworden van zijn eigen succes. 'De gestegen arbeidskosten zijn een direct gevolg van de enorme economische vooruitgang in het land. Met name in de Oosterse kustprovincies van waar het makkelijker maar het buitenland exporteren is.' Daarnaast heeft China ook last van de kredietcrisis in Amerika, waardoor de consumentenbestedingen in dat land zijn gedaald.

Vietnam is volgens het onderzoeksbureau de eerste erfgenaam van China. In het eerste kwartaal van dit jaar is de verkoop van Vietnamese kleding en textiel op de Amerikaanse markt met ruim 30 procent toegenomen.

In Nederland en de EU blijft de import van kleding en textiel uit China nog groeien. Volgens gegevens van het CBS is de importwaarde van textiel uit China in 2007 in Nederland opgelopen tot 22,8 procent en in de EU zelfs tot 40 procent.

 

 

 

Foto: Chinese kledingfabriek

China