Watervervuilende chemische stoffen in luxe kinderkleding
bezig met laden...
Het nieuws komt een maand nadat Greenpeace een grootschalig onderzoek presenteerde waaruit bleek dat kinderkleding van merken als American Apparel, C&A, Disney, Gap, H&M, Primark, Uniqlo, Adidas, Lining, Nike, Puma en Burberry giftige chemische stoffen bevat.
In
De chemische stoffen worden afgebouwd uit bezorgdheid over de vervuilende impact
In nog eens vijf kledingstukken werden per- en gepolyfluoreerde chemicaliën (PFC’s) aangetrokken, die gebruikt worden om kledingstukken waterafstotend te maken. Veel modebedrijven hebben aangegeven hun kleren PFC-vrij te willen maken, maar volgens een aantal jassenmerken zijn er momenteel geen PFC-vrije technologieën beschikbaar die hetzelfde niveau van regenbescherming kunnen bieden.In vijf kledingstukken werden ook ftalaten ontdekt, chemische stoffen die gebruikt worden bij het het printen van opdrukken op kleding. In nog eens drie vond Greenpeance antimonen, een coating die gebruikt wordt om polyester te vervaardigen. De chemische stoffen die Greenpeace testte worden veelvuldig gebruikt bij de productie van textiel, maar worden geleidelijk afgebouwd omdat sommige merken bezorgd zijn over de vervuilende impact.
Greenpeace voert sinds 2011 campagne tegen het gebruik van schadelijke stoffen in de textielindustrie. De milieuorganisatie wil dat grote merken hun leveranciers verplichten om te stoppen met afvoeren van potentieel schadelijke chemische stoffen in afvalwater in 2020. Uit zorg over de toxiciteit voor waterorganismen en het feit dat de stoffen niet gemakkelijk biologisch afbreken, heeft de Europese Unie het industriële gebruik van sommige van deze stoffen beperkt, maar er zijn geen regels voor de verkoop van textiel met hun residuen.
20 modebedrijven doen mee aan het Detox-project van Greenpeace
Hermès, Dolce & Gabbana, Versace, Dior en Marc Jacobs hebben nog niet gereageerd op de bevindingen van Greenpeace. Armani laat weten dat zijn producten ‘totaal veilig voor consumenten’ zijn, omdat het bedrijf naar eigen zeggen internationale richtlijnen naleeft die nog strenger zijn dan de eisen van het EU-beleid. Het Italiaanse modebedrijf liet ook weten alle chemische stoffen die schade aan het milieu toe kunnen richten in 2020 af te schaffen.Ook Louis Vuitton zegt dat al zijn producten volledig volgens internationale milieu- en veiligheidsvoorschriften zijn geproduceerd, met inbegrip van de ballerina’s en sneakers waarin Greenpeace PFC’s aantrof. Volgens het Franse modehuis bevatten beide schoenen lagere concentratieniveaus dan internationaal is toegestaan. Louis Vuitton liet wel weten Greenpeace' zorgen te delen over de intrinsieke gevaarlijke eigenschappen van de chemicaliën die worden gebruikt in de industrie en zegt hard te werken om de huidige milieunormen te overschrijden.
Greenpeace vindt het onacceptabel dat veel items die getest werden, voorzien zijn van een made in Italy-label. De titel is synoniem geworden voor kwaliteit, terwijl er wel chemische resten in verwerkt zijn. “Het wordt tijd dat luxemerken hun reputatie als trendsetters waarmaken en de gifvrije moderevolutie gaan leiden,” aldus Chiara Campione, woordvoerder van Greenpeace Italië. Tot nu toe hebben twintig bedrijven toegezegd om mee te werken aan een detox van Greenpeace om kleding gifvrij te maken, waaronder H&M, Adidas, Burberry en Valentino.