Winst Inditex stijgt 22 procent in 2012

Werkeloosheid, bezuinigingen en schulden teisteren Spanje, maar Inditex – de grootste retailer ter wereld die gevestigd is en produceert in thuisland Spanje – merkt er niets van. De omzet van het bedrijf achter Zara, Bershka, Pull & Bear,

Massimo Dutti en Ulterqüe is het afgelopen jaar met 16 procent toegenomen naar 15,9 miljard euro. De winst nam 22 procent toe naar 2,3 miljard euro.

Oorzaak Winst Inditex stijgt 22 procent in 2012van de groei? De honderden nieuwe winkels en online shops in tal van nieuwe landen die het modeconern in 2012 heeft geopend. In totaal opende het bedrijf maar liefst 482 nieuwe winkels in 64 landen, waaronder nieuwe markten Armenië, Bosnië-Herzegovina, Georgië en Macedonië. Aan het eind van 2012 stond de teller op 6009 filialen. Ter vergelijking: concurrent H&M sloot het boekjaar af met 2800 winkels.

Alle Inditex-ketens werden het afgelopen jaar uitgebreid. Hoogtepunten voor het bedrijf waren Pull&Bear’s eerste winkels in Oostenrijk, Colombia en Thailand, Massimo Dutti’s debuut op de Taiwanese, Canadese en Amerikaanse markt, de eerste vijf Stradivarius vestigingen in Mexico, Zara Home’s lancering in Brazilië en Ulterqüe’s uitbreiding in China. In Europa breidde de keten fors uit in Rusland (+ 75 nieuwe winkels), Polen (+38), Romenië (+ 16), Frankrijk (+14), Duitsland (+13), Turkije (+11) en Nederland (+7).

2012 stond ook in het teken van online uitbreiding. In totaal is het bedrijf nu online actief in 23 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Mijlpalen voor Inditex waren de lancering van Zara Online in China, de Massimo Dutti en Zara Home online shops in de Verenigde Staten.

Dit jaar staan er ook weer diverse online openingen op de agenda. 6 maart is Zara’s Canadese webshop open gegaan en komende herfst wordt de Russische Zara webwinkel gelanceerd. Online uitbreiding in zulke grote landen vereist een forse investering in logistiek. Inditex pompte in totaal 1,4 miljard euro in nieuwe (online) winkels en logistiek.

Behalve renoveren en upgrading van fysieke winkels ging ook een fors gedeelte van de investering naar de modernisering van de acht huidige distributiecentra van Inditex in Spanje. Aan het hoofdkantoor in Arteixo wordt in het tweede kwartaal van 2013 70.000 vierkante meter extra toegevoegd. De bestaande distributiecentra worden voorzien van de nieuwste technische snufjes, zoals een geautomatiseerd hangsysteem.

Dankzij de nieuwe (online) winkelopeningen creëerde Inditex het afgelopen jaar 10.802 nieuwe banen. In totaal heeft het bedrijf nu 120.314 werknemers in dienst in alle regio’s in de wereld, maar voornamelijk in Spanje.

In 2013 wil Inditex zijn retailnetwerk nog verder uitbreiden met 440 à 480 nieuwe winkels. De eerste indicatie dat het modebedrijf er ook dit jaar zonder kleerscheuren vanaf komt is er al: in de periode 1 februari tot 11 maart is de omzet 12 procent gestegen.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN