• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Varova verkoopt moederbedrijf Sissy Boy en Open32

Varova verkoopt moederbedrijf Sissy Boy en Open32

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Varova neemt afscheid van haar modetak Varova Fashion Group, zo bevestigt algemeen directeur Jop Pollman naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad. Amsterdamse investeerder Standard Investment heeft de gehele portefeuille van het moederbedrijf met onder andere Sissy Boy, Open32 en Tumble ‘n Dry overgenomen.

In de mode portefeuille van Varova zitten Sissy Boy, Open 32, Men at Work, Gsus, Less, Mees, Silvercreek, Kings of Indigo, Tumble ‘n Dry, J.C. Rags, Miniverse en Ontour. De reden voor de verkoop wordt in het Financieele Dagblad aangeduid als ‘de trage groei van de bedrijven van Varova en dat het hoofdkantoor in Amsterdam-Noord te duur was’. Afgelopen zomer besloot Varova de strategie te wijzigen en zich te focussen op de drie sterkste bedrijven, aldus de berichtgeving. Sissy Boy, Open32 en Tumble ‘n Dry zouden de focus worden. Deze bedrijven zijn samen goed voor zo’n 150 miljoen euro aan omzet ieder jaar en maken daarmee iets meer dan tachtig procent uit van de gehele omzet van de roep. Om de strategieverandering te financieren zocht Varova hulp bij Standard Investment, wat er uiteindelijk in resulteerde dat het investeringsbedrijf de gehele portefeuille van Varova Fashion heeft overgenomen. Standard Investment zet de opgezette strategie van Varova voort en zal zich richtten op bovenstaande drie merken. Voor de overige merken wordt een koper gezocht. Men at Work wisselde in september al van eigenaar toen oprichter Marcel van Gelderen de 33 winkels van het merk overnam.

Varova Fashion Group verkoopt alle modemerken

Standard Investment en Marcel van Gelderen hebben een meerderheidsbelang genomen in de Varova Fashion Group. Het vermogen van de groep is hierdoor met 1,8 miljoen toegenomen. Hendrik Jan ten Have van Standard Investment benadrukt tegen het Financieele Dagblad dat de gehele investering substantieel hoger is dan 1,8 miljoen ‘maar lager dan 10 miljoen’.

Een deel van het management van Varova Fashion Group, waaronder algemeen directeur Jop Pollmann, gaat mee naar Standard Investment. Op het hoofdkantoor zullen ‘enkele tientallen banen’ geschrapt worden en met een kleiner verder gegaan worden. “Voor de rest van de 1500 medewerkers, die voor het grootste deel in de winkels werken, hoeft de overname geen gevolgen te hebben,” zo bevestigt Pollmann. Varova Fashion Group heeft inmiddels ook haar naam veranderd in Brand Retail Group.

Leveranciers en schuldeisers van Gsus, J.C. Rags en Less zijn volgens het Financieele Dagblad ‘de dupe’. De Brand Retail Group heeft deze partijen 40 procent van de openstaande rekeningen te betalen, mits de rest wordt kwijtgescholden. Volgens Pollmann is de meerderheid van de leveranciers hier op in gegaan. Op deze manier wil Pollman ‘een faillissement voor de kleine merken voorkomen’. Pollmann benadrukt tegenover FashionUnited dat een dergelijk voorstel niet voor leveranciers en schuldeisers van de overige merken van toepassing is.

Over Standard Investment

Het Amsterdamse Standard Investment, dat in 2004 is opgericht, heeft 14 bedrijven in het portfolio waaronder de Dutch Bakery Group, United Home Brands, Burger King Nederland en Key Music International. Brand Retail Group, het voormalige Varova Fashion Group, is de eerste modegroep waarin de investeringsmaatschappij investeert. Tegen het Financieele Dagblad meldt het bedrijf grote potentie te zien in Sissy Boy, Open32 en Tumble ‘n Dry ‘wanneer een zelfstandige koers wordt gevaren en niet gebonden zijn aan gezamenlijke inkoop en diensten’.

Over Varova Fashion Group

De Varova Fashion Group is een dochteronderneming van investeringsmaatschappij Varova. In 2010 begint het bedrijf aan een mode portefeuille op te bouwen met de aankoop van Men at Work, Sissy Boy Open32, Kings of Indigo en Gsus. Het doel is om een internationaal mode platform op te bouwen.

Beeld: Website Open32

Brand Retail Group
Gsus
Kings of Indigo
Men At Work
Open32
Sissy Boy
Tumble n Dry
Varova Fashion Group