• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • V&A Museum in Londen zet grootste tentoonstelling ooit over fotograaf Tim Walker op

V&A Museum in Londen zet grootste tentoonstelling ooit over fotograaf Tim Walker op

Door Marjolein Stormezand

22 mrt. 2019

Cultuur

Het V&A (Victoria and Albert Museum) in Londen heeft aangekondigd de grootste tentoonstelling ooit over modefotograaf Tim Walker op te zetten. De tentoonstelling 'Tim Walker: Wonderful Things' opent in september dit jaar zijn deuren en toont meer dan driehonderd werken, waaronder foto's, V & A-objecten die hem hebben geïnspireerd, korte films, fotografische sets en rekwisieten, plakboeken en schetsen. Onderdeel van de tentoonstelling zijn ook Walkers foto’s met de bekendste namen uit de mode-industrie waaronder Edie Campbell, Lily Cole, Karen Elson en Stella Tennant en ontwerpers Alexander McQueen, Balenciaga, Comme des Garçons en Rick Owens.

Walker bereidde zich drie jaar voor op deze tentoonstelling. De fotograaf deed onderzoek naar de archieven en de omgeving van het V & A en hij ontmoette conservatoren en technici van het V & A-museum om zich te laten inspireren. "Voor mij was V & A altijd al een paleis om van te dromen - het is de meest inspirerende plek ter wereld. De collectie van het museum is zo breed en eclectisch, ik denk dat dat de reden is waarom het zo met mij en mijn werk resoneert. Veel van de objecten die ik tijdens mijn onderzoek in het museum zag, deden mijn hart sneller laten kloppen. Ik heb foto’s gemaakt die niet alleen betrekking hebben op de fysieke aanwezigheid en schoonheid van de objecten, maar die ook mijn emotionele reactie weergeeft”, aldus Walker in het persbericht.

‘Tim Walker: Wonderful Things’: een liefdesbrief van de fotograaf aan het V&A museum

"Elke nieuwe shoot is een liefdesbrief aan een object uit de V&A-verzameling en een poging mijn ontmoeting met het sublieme te vatten. Voor mij is schoonheid alles. Ik ben geïnteresseerd in het doorbreken van de grenzen die de maatschappij heeft gecreëerd; om meer gevarieerde soorten schoonheid en diversiteit van de mensheid te kunnen vieren. Door mij de afgelopen drie jaar op deze tentoonstelling voor te bereiden, heb ik nieuwe disciplines ontdekt, wat erg spannend is. Ik ben in een fase van mijn leven waar ik me moedig genoeg voel om dit te doen”, voegt Walker toe.

Zijn vooruitstrevende modeseries worden in het museum gepresenteerd naast portretten van kunstenaars zoals Sir David Attenborough, Peter Blake en David Hockney. Er zal ook een muur gewijd zijn aan de muzen van de fotograaf, waaronder actrice Tilda Swinton, danser Lindsay Kemp, modellen Kristen McMenamy en Kate Moss en de kunstenaar Grayson Perry. Het eerste deel van de tentoonstelling wordt afgesloten met vijf projecten die zijn gewijd aan het thema naakt.

Deze ruimte leidt naar, wat het museum omschrijft als, de belangrijkste ruimte van de tentoonstelling; het onderdeel waarin Walkers nieuwe fotoseries toont geïnspireerd op het museum. Andere ruimtes dragen namen zoals Pen & Ink, geïnspireerd op de grafische lijnen van de provocerende illustraties van Aubrey Beardsley uit de jaren 1890, en 'Handle with Care', geïnspireerd op het werk van de textielconservatoren van het V & A.

‘Tim Walker: Wonderful Things’ opent in het V&A op 21 september 2019. De tentoonstelling loopt tot 8 maart 2020.

Beeld: V&A/Tim Walker Studio

expositie
Modetentoonstelling
Tim Walker
Tim Walker: Wonderful Things
V&A
Victoria and Albert Museum Londen