• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Je hoeft geen expert te zijn om succes te boeken in de mode

Je hoeft geen expert te zijn om succes te boeken in de mode

Door Jackie Mallon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

New York - Ontwerpers, modellen, retailers en professionals van allerlei soorten in onze branche zullen binnenkort de waarde van hun dure opleidingen, zwaarbevochten promoties en het geduldige opwerken, moeten bevragen. Carrièrepaden zijn tegenwoordig namelijk niet meer zo eenvoudig als dat ze ooit waren.

Neem Virgil Abloh, wiens naam momenteel een groot begrip is. Hij werd onlangs aangesteld als Creative Advisor for Sustainable Innovation Design. Niet van een hip streetwearmerk, maar van bronwaterproducent Evian. Daarnaast is Abloh bekend om de immens populaire samenwerkingen met onder meer Nike, Ikea, Kith, Equinox, Sunglass Hut, Jimmy Choo en de Japanse beeldend kunstenaar Takashi Murakami. Zonder formele modeopleiding, maar met een graad in civiele techniek en een master diploma in architectuur, werd hij artistiek directeur van Louis Vuitton’s herenlijn en CEO van zijn eigen streetwearlabel Off-White. Bovendien staat hij genoteerd in Time Magazine’s 2018 lijst van honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Abloh is ook DJ en hij produceert muziek.

Niet zoals het hoort

Modellen in een agentschap bevinden zich in castings onder personen die niet eens foto’s van zichzelf hebben, maar die zelfverzekerd genoeg zijn om te denken dat ze een klus kunnen krijgen. Rio Uribe, CFDA-prijswinnaar en het brein achter Gypsy Sport, is bekend geworden vanwege inclusiviteit op zijn catwalk als gevolg van zijn casting op straat. Zijn shows zijn een triomf van de anarchistische vrijheid en weerspiegelen de oneerbiedigheid en energie van de straatcultuur als belangrijkste bron van inspiratie. Voor zijn Lente 2018-collectie hield hij een castingfeest in een galerie in Brooklyn, welke werd bijgewoond door 500 onbekenden die hoopten dat ze de juiste uitstraling zouden hebben, die zou voldoen aan de beschrijving “alle verschillende stammen, alleen goede vibes”. Deelnemers kregen het advies om hun “stijl en vaardigheden” mee te brengen, of het nu in de vorm van muziek, dans of poëzie was. Ze kregen vervolgens 15 seconden de tijd met een professionele fotograaf, waarna ze mochten bijkomen in de gemeenschappelijke sfeer.

Houd niet voor altijd dezelfde baan, zo luidt het motto vandaag de dag. Ruimdenkendheid en opportunisme gaan hand in hand en werelden worden samengevoegd. Neem basketbal en mode als voorbeeld: in de Jordan x Vogue-samenwerking verliet Vogue’s Anna Wintour voor even haar bureau om haar stempel te drukken op twee verschillende stijlen van Air Jordans. Een culturele verschuiving voor de één, een natuurlijke ontwikkeling van een liefdesverhouding tussen streetwear en catwalk voor de ander.

Kristallen en welzijn hebben een lange geschiedenis samen. Maar voeg er mode aan toe, en je hebt het nieuwe merk Advisory Board Crystals. De organisatie, die casual kledingstukken bewerkt met een speciale kristalverftechniek, heeft al deelgenomen aan populaire samenwerkingen met Grailed, Colette, Bergdorf Goodman en Barneys New York. Het bedrijf heeft het voorrecht om informatie te verspreiden omtrent het bevorderen van welzijn en ontwierp onlangs een T-shirt in samenwerking met Wikipedia. De winst van het T-shirt, genaamd ‘abc x Wikipedia’, ging naar de non-profit online encyclopedie.

Durf normaal te zijn

Niemand zal als advies geven om alles te vergeten wat wordt gezegd. Maar om fris te blijven in de huidige markt, is het belangrijk om “open source-denkmethodes te implementeren en ‘normaal’ te omarmen als het nieuwe ‘cool’”. Dat stelt het Stylus team, dat onlangs zijn Decoded Futures summit in New York organiseerde. Inclusiviteit, etnische diversiteit, de groei van simplistische mode en functionaliteit voor andersdenkenden: deze worden gezien als nieuwe normen. Dus de manier waarop merken het aandurven om anders te zijn, kan afhankelijk zijn van hoe ze omgaan met verschillende consumenten.

Na vier intense jaren afstuderen aan een modeopleiding aan Parsons, en er dan achterkomen dat een ongetraind persoon je plaats in een bedrijf overneemt. Dat is hard. Maar de modeindustrie verandert zo snel dat alleen degenen die veelzijdigheid opbouwen, de koers zullen kunnen blijven varen. Een manier waarop dit kan worden gerealiseerd, is door de ondernemersgeest van de jongere generatie te begrijpen. Traditionele detailhandelaren en erfgoedmerken verdwijnen naar de achtergrond en maken plaats voor leden van de jongere generatie. Neem de 22-jarige Bella McFadden, die de naam Internet Girl draagt. Ondanks dat ze school voortijdig heeft verlaten, verkoopt ze al vijf jaar lang kledingstukken via de e-commerce app Depop. Haar honderdduizenden volgers kunnen geen genoeg krijgen van haar unieke stijl en edelstenen uit de jaren ‘90 en ‘00. Of Benjamin Kickz, die op 16-jarige leeftijd, in zijn middelbare schooltijd, een eigen sneakerverkoopbedrijf startte. Daardoor heeft hij nu rappers als vrienden en heeft hij een nettovermogen van 1 miljoen dollar (0,87 miljoen euro).

Expertise is niet langer een garantie in deze branche. Diploma’s en prijzen helpen je niet de ladder te beklimmen. Soms zijn grenzeloze energie, intelligentie, een geweldig idee en een iPhone alles aspecten die nodig zijn.

Door gastredacteur Jackie Mallon, die les geeft aan de faculteit van diverse modeprogramma’s in New York en de schrijfster is van ‘Silk for the Feed Dogs’, een roman die zich afspeelt in de internationale modeindustrie.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: FashionUnited

diploma's
expertise
modeopleiding
ondernemerschap
Virgil Abloh
werken in de mode
Workinfashion