• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Gespot: Top-10 trends tijdens New York Fashion Week

Gespot: Top-10 trends tijdens New York Fashion Week

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

New York Fashion Week zit er op. Terwijl de internationale modewereld zich naar Europa verplaatst, met de aftrap van Londen Fashion Week op donderdag en modeweken in Milaan en Parijs in het verschiet, zijn hier tien trends die New York te bieden had dit seizoen:

Au revoir

New York heeft al een aantal seizoenen last van een braindrain - zo ook deze editie. Carolina Herrera, 79 jaar, gaf haar laatste show als creatief directeur, na vier decennia aan het roer te hebben gestaan van haar gelijknamige label. Het Canadese wonderkind Jason Wu vertrekt bij Hugo Boss om zich volledig te kunnen richten op zijn eigen collectie. Zowel Victoria Beckham als Jenny Packham verhuizen naar Londen voor het volgende seizoen ter gelegenheid van hun tiende en dertigste jubileum.

Back to black

Zwart is weer helemaal terug van weggeweest, vooral omdat de kleur dit seizoen centraal staat op de rode loper als protest tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Voor zwarte jurken, zwarte broeken en zwarte jasjes: kijk niet verder dan Michael Kors, Tom Ford, Tadashi Shoji of Christian Siriano.

Diane von Furstenberg sprak tijdens de presentatie van haar label met een aantal journalisten: “Ik ben toegewijder dan ooit om me in te zetten voor de emancipatie van vrouwen.” Acht modellen liepen mee in een #MeToo-show, die hun persoonlijke verhalen vertaalden op de catwalk om meer bewustzijn te creëren rondom het onderwerp.

Past perfect

Ralph Lauren stuurde een wit broekpak de catwalk op, een kledingstuk dat geliefd was bij Hillary Clinton en vrouwen op de Grammy’s. Er waren leggings van Philipp Plein en geblokte 1980 yuppy-stijl pakken van Marc Jacobs.

Deugdelijkheid is een goed iets

De high-end modeklant strekt zich uit over alle markten en lagen. Het merendeel van Calvin Klein’s nucleaire wintercollectie, met lange rokken, haar en nek bedekt, lichamen gehuld in flodderige kleding, zou niet misstaan in de kledingkast van religieuze Joodse of Islamitische vrouwen. Jenny Packham onthulde capes als extra accessoire voor haar jurken. Ralph Lauren’s kleurrijke cocktailjurken hadden hoge halzen en mouwen. “Bijzonder veel vrouwen die onze jurken kopen hebben moeite met het tonen van hun schouders,” aldus Packham tegenover AFP. “Je kan er een beetje mee spelen aangezien het een accessoire is.”

Rawr

Dierenprints waren overal deze editie van Fashion Week. Van Tom Ford’s opvallende jaguar-print pakken, tot het Italiaanse luxemerk Bottega Veneta, tot de veelbelovende Christian Siriano en zelfs Victoria Beckham.

Alle seizoenen vrouw

De catwalk-klant is welvarend, leeft een jetset-leven en woont misschien niet eens in New York, Parijs of ergens anders waar het koud is in de winter. Het was dus laagjes op laagjes bij onder meer Tony Burch en Victoria Beckham, perfect voor hun loyale klanten in het Midden-Oosten. Bottega Veneta had shorts voor in de herfst.

Belt up

Er was een herleefde interesse merkbaar voor riemen, zoals bij Adam Selman. Marc Jacobs omhulde zijn middel in extravagante leren sjerpen. Riemen waren de blikvangers tijdens de afscheidsshow van Carolina Herrera.

Dreamer

Het is een woord dat in de Verenigde Staten gebruikt wordt om kinderen aan te duiden die door hun ouders naar de Verenigde Staten zijn gebracht en nu moeten vrezen voor uitzetting, tenzij het congres last-minute nog tot een deal komt. De geboren Colombiaan Esteban Cortazar, die na een verblijf van twaalf jaar in Parijs terugkeerde naar New York en waarvan zijn creaties gedragen worden door Melania Trump, typeerde zichzelf als ‘Dreamer’. Dream was één van de vijftig woorden die Raf Simons koos om Amerika te definiëren. Coach lanceerde een Dreamer boekentas.

Het heelal

Één keer is leuk, twee keer is toeval en drie keer is een trend. Philipp Plein vervoerde zijn gasten naar een besneeuwd landschap, compleet met ruimteschip, transformer-robot en enorme hoeveelheden zilver. Jenny Packham’s met sterren en kralen gevulde jurk was geïnspireerd op de kosmos. Calvin Klein gaf zich ook over aan zilver en noemde de ruimterace van de jaren zestig als inspiratie voor zijn Amerika-met-een-donker-randje show.

Tekst: AFP. Vertaling en bewerking: Arjan Ranjbar

Beeld: Ralph Lauren AW18 Catwalkpictures | Victoria Beckham AW18 Catwalkpictures | Tom Ford AW18 /Catwalkpictures | Tom Ford AW18: Angela Weiss / AFP | Marc Jacobs AW18 Catwalkpictures | Esteban Cortazar: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP | Philip Plein AW18 Catwalkpictures

Calvin Klein
Carolina Herrera
Fashion Week
Jason Wu
Jenny Packham
New York Fashion Week
NYFW
Philipp Plein
Raf Simons
Trends
Victoria Beckham