• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Trends: wat ligt najaar 2018 in de winkel?

Trends: wat ligt najaar 2018 in de winkel?

Door Céline Vautard

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

FashionUnited heeft trendsites, modelabels en catwalkpresentaties in de gaten gehouden en aan de hand daarvan de grootste trends op een rijtje gezet van het komende seizoen. Een shortlist met 8 modetrends voor herfst/winter 2018. Handig als retailer voor eventuele nabestelling of als consument om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar.

Shortlist: 8 modetrends voor herfst/winter 2018

1. Franjes

De Western trend vereist franjes. Bewegingen worden versterkt, de franjes dansen en geven een look leven. In het ready-to-wear segment (mantels, jacks of blouses) maar vooral op het gebied van accessoires vernieuwt het een garderobe. Wil je als winkelier een last-minute aankoop doen, kies dan voor tassen met franjes. Het is laagdrempelig en de tas kan een klassieke jurk op een makkelijke manier naar een hoger niveau tillen.

Foto’s: Look Isabel Marant herfst/winter 2018 - Laarzen Saint Laurent Paris - Tas Maje - Look Chloé herfst/winter 2018.

2. Hoofddeksels

Hoofddeksels, chic of trendy, waren te zien in verschillende modeshows. Alles kan deze winter, een hoed met borduursel of een wollen exemplaar met marinelook, een vilthoed, fedora, muts of baret. Maria Grazia gaf de baret een groot podium in de catwalkpresentatie van Dior’s ready-to-wear herfst/winter 2017/18 collectie. De modeaccessoire beleeft een heropleving. Hoedenmaker Stephen Jones bevestigt: “De baret is het T-shirt onder de hoeden.”

Foto’s: Baret Laulhère – Look Mes Demoiselles herfst/winter 2018.

3. De ruiterlook

Ja, Hermès is hét modehuis dat de vlag draagt van de paardensport, maar de hippische sport diende ook bij andere merken als inspiratiebron. De Dior 2019 cruise collectie presentatie, die op 25 mei plaatsvond in de stallen van het Chantilly kasteel, verenigde vrouwelijke ruiters met de Franse traditie en Zuid-Amerikaanse esthetiek. Terug zijn de rijbroek, rijlaarzen, mantels en mooie gebruinde huiden. (Paarden)dekens worden opnieuw uitgevonden als rok (Derek Lam) of als korte jas (Hermès). Accessoires om de look compleet te maken zijn brede riemen, lange handschoenen en grote leren tassen.

Foto’s: Look Chloé herfst/winter 2018 – Look Zara herfst/winter 2018.

4. De maxi trui

Knitwear is nog steeds populair. Dit najaar moeten gebreide truien en vesten met oversized pasvorm de vrouwelijke consument verleiden. Kleur is een vereiste, ga voor knal- of zelfs fluoriserende kleuren. Nadat meerdere grote merken mohair in de ban hebben gedaan (Gap, H&M, Topshop..), geven ze nog steeds de voorkeur aan zachte materialen maar letten wel beter op de samenstelling en het verhaal achter het product. Het draait om ethische verantwoordelijkheid.

Foto’s: Look Zara herfst/winter 2018 – Look Des Petits Hauts herfst/winter 2018 - Look Sonia Rykiel herfst/winter 2018.

5. Dierenprints (nog steeds!)

Al een aantal seizoenen onmisbaar: dierenprints blijven op de catwalk zorgen voor pit. Een top-tot-teen look of een kledingstuk met dierenprint gecombineerd met andere stijlvolle items, het mag allemaal. Dit seizoen draait het om de combinatie van dierenprint met andere prints, of kies voor een sportswear uitvoering (zoals Kenzo een technisch materiaal in dierenprint uitvoerde). Luipaard, panter, zebra, slangenprint, everything goes. De truc: combineer prints van verschillende groottes (Max Mara en Roberto Cavalli) of mix ze met een streetwear garderobe (Balenciaga en Kenzo).

Foto’s: Paule Ka herfst/winter 2018 – Look Michael Kors herfst/winter 2018 – Kenzo herfst/winter 2018

6. De lingeriejurk

Ondermode gedragen als bovenkleding is een terugkerende trend. Hoewel de pyjama-dressing-trend nog voortduurt (Bottega Veneta), is het deze winter gedurfd te kiezen voor een zijden of satijnen slipdress, bekend uit de lingeriesector. Draag enkel de jurk, op de blote huid (Bluemarine, Givenchy) of combineer met een grote trui (zie de maxi-truien-trend) voor een “boudoir” look buitenshuis. In etalages wordt de slipdress gestijld met een lange jas of over een jeans. De slip dress is een nieuwe hit voor winter 2018.

Foto’s: Look Mes Demoiselles herfst/winter 2018, Look Mango herfst 2018 - Look Zadig & Voltaire herfst/winter 2018.

7. Schapenbont

Hét modemateriaal voor het herfst/winter 2018. Stijlvol en rustiek, schapenbont is een grote trend in de mode en accessoires (nepbont is tevens welkom). Het zachte en warme materiaal kan op verschillende manieren gedragen worden. Schapenbont wordt niet alleen gebruikt voor kledingstukken (mantels, jacks) en ter decoratie (kragen), maar is ook een geliefd materiaal in de schoenen en tassen branche voor een nomadische touch. Het natuurlijke materiaal kan ook uitgevoerd worden in kleur voor een modernere look (Prada, Zadig & Voltaire).

Foto’s: Tas rond Marie Martens – Mules Isabel Marant - Look Mango herfst/winter 2018.

8. Ruiten in de mix

Vergeet de Schotse rok, de uitvoering voor herfst/winter 2018 is veel levendiger! De chique tartan ruit in verschillende maten en kleuren zorgt voor een spannend mix-en-match resultaat. De meest trendy looks zijn die met onwaarschijnlijke combinaties van ruiten (Michael Kors Collection, Day / Born, Versace). Als complete look of als accent: tartan doet de "Britse stijl" herleven. De ruit kan klassiek of trendy, zoals gewenst.

Foto’s: Look Stradivarius herfst/winter 2018 – Look Zara herfst/winter 2018.

Altijd up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen in de modeindustrie? Meldt u hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.fr. Vertaling en bewerking vanuit Engels: Esmée Blaazer en Caitlyn Terra

Homepagefoto: Zara herfst/winter 2018.

herfst 2018
herfst/ winter 2018
modematerialen
Modetrends
najaar 2018
Stoffen
Trends
trends herfst/winter 2018