• Home
  • Press
  • Mode
  • HAUTE NATURE: dromerige coutureshow in een zee van bloemstillevens

HAUTE NATURE: dromerige coutureshow in een zee van bloemstillevens

PRESS RELEASE
Door Press Club

31 mei 2019

Mode

Tosca Otten (TOS gallery) en Zyanya Keizer toonden op donderdag 23 mei tijdens de mode- en kunstshow ‘Haute Nature’ hun nieuwste werken. Creaties als een ode aan de natuur, bloemen en planten in het specifiek. De show was namelijk onderdeel van de opende tentoonstelling ‘Flower Lives’ in de Amsterdamse Kunsthandel P. de Boer, waar hedendaagse kunst en bloemstillevens van Hollandse & Vlaamse oude meestersmet elkaar in dialoog gaan.

Met ‘Haute Nature’ transformeerde het zeventiende-eeuwse grachtenpand aan de Amsterdamse Herengracht voor even in een fantasiewereld. De jurken vol geborduurde bladeren, mosplanten en bloembladtexturen dansten als het ware om de modellen heen. Het gebruik van de natuurlijke elementen toverden hen om tot levende kunstwerken, een beeld dat extra werd benadrukt dankzij de bloemen van samenwerkingspartners LM Flower Fashion en Athurium.
Tijdens de show verplaatsten de modellen zich met een kalme tred langs het kleurrijke vilt van Claudy Jongstra, glaswerk van Bernard Heesen, keramiek van Eva Crebolder, poëtische fotografie van Marcel van der Vlugt en modern bloemstillevens van Matthijs Immink. Een tableau vivant bracht de rijke mix van minimalistische, chique avondjurken van Otten en de decoratief geborduurde fantasiewerken van Keizer uiteindelijk samen.

Tosca Otten presenteerde haar capsulecollectie geïnspireerd op bloemen en de circulairewerking van de natuur. Een collectie met scherp gesneden belijningen en eenminimalistische elegantie, die ze opbouwde met materiaal van vorige creaties. “Het concept is dat nieuw leven uit het oude ontstaat en dat de natuur daardoor onuitputtelijk blijft creëren vanuit dat wat er al is.”, aldus Otten. Duurzaamheid als inspiratie dus, maar dan vanuit een filosofische invalshoek. Otten: “Ik heb voor deze capsule gekeken naar mijn eerdere creatieswerken, maar ook naar oude meesters uit de mode die ik bewonder, zoals Cristóbal Balenciaaiga. Door de essentie van die werken te bestuderen, vond ik nieuwe ideeën.”

Zyanya Keizer toonde een selectie van haar meest recente collectie: Conatus 1. Ontwerpen waarin de kracht van de natuur, die zich vaak onder de meest onmogelijke omstandigheden vormt, centraal staat. Keizer: “Hoe planten door gebarsten beton heen groeien en verlaten steden terugclaimen, vind ik inspirerend.” Deze zachte en harde kant van de natuur zijn duidelijk zichtbaar in haar verfijnde, maar stoere creaties. De ontwerpen lijken te zijn ontstaan uit de handbeschilderde plissédetails en het op mos-geïnspireerde borduurwerk die vanuit de naden tevoorschijn komen. Keizer: “Het krachtige vermogen van de natuur om altijd door te gaan, vind ik beeldschoon.”

Flower Lives
De tentoonstelling ‘Flower Lives’ en de mode- en kunstshow ‘Haute Nature’ zijn initiatieven van Jacky Simons, curator van Kunsthandel P. De Boer. ‘Flower Lives’ is nog te zien t/m 26 mei 2019, donderdag t/m zondag van 12u-18u op Herengracht 512, 1017 CC Amsterdam.
Toegang is gratis en op afspraak via +31642170468.

Credits
Fotografie: Dorina van der Graaff
Haar en Make-up team: Colourfool agency
Bloemen: LM Flower Fashion en Athurium
Tekst: Marjolein Lammerts van Bueren
Models: Solid model management, Models Rock Agency, The Pure model managent, Next Generation Model Management, Human Models

Haute Nature
Kunsthandel P. de Boer
TOS gallery
Tosca otten
Zyanya Keizer