Aandelen modebedrijven dalen

Nadat kredietbeoordelaar Standard and Poor's de Amerikaanse kredietwaardigheid vrijdagavond verlaagde van AAA naar AA+, staan de Europese en Amerikaanse beurzen in de min. Geïnfecteerd met de somberheid op de beurs, schommelde ook de

FashionUnited Top 100 Index vandaag. Vorige week daalde de mode-index al, en de week sloot op 1251.14 punten. Een week eerder, op 29 juli was dit nog 1352. Vooral modebedrijf Asos had een zware dag vandaag.

Aandelen modebedrijven dalenBijna alle modebedrijven op de FashionUnited Top 100 Index lieten vandaag een daling zien, gemiddeld zo'n 5 procent. De FashionUnited Top 100 Index is een kapitalisatie gewogen index waarin enkele van ‘s werelds grootste beursgenoteerde kledingbedrijven verenigd zijn. Alle in de index opgenomen bedrijven, zowel echte winkels als webwinkels, hebben zich gespecialiseerd in de kledingverkoop. Jimmy Yates, hoofd aandelen bij CMC Markets, legde vorige week aan de financiële redacteur van FashionUnited uit dat de zorgen op de beurs vooral te maken hebben met de schuldencrisis in Europa en de Verenigde Staten.

Het Britse internetbedrijf Asos, liet vandaag de grootste daling zien op de mode-index. De aandelen van de kledingretailer werden meer dan 14 procent minder waard. In het jaaroverzicht van FashionUnited, gepubliceerd op 1 juli, stond Asos met een stijging van 179 procent op jaarbasis, nog bij de 'Top 10 stijgers'.

De aandelen van een klein aantal bedrijven steeg nog wel. Daarvan liet modemerk French Connection, dat momenteel bezig is met een internationale expansie naar onder meer Rusland en Turkije, de grootste stijging zien. De aandelen van het Britse merk werden 2 procent meer waard.

Ook Prada deed het naar verhouding met de andere bedrijven op de mode-index niet slecht. De aandelen van het bedrijf stegen een bescheiden 0,85 procent. Het luxe modebedrijf maakte in juni haar debuut op de beurs van Hong Kong. "China is een van de belangrijkste luxe markten," zei de CEO van Prada, Patrizio Bertelli, toen. Voor Prada, maakte in juni een andere luxemerk, Samsonite, al haar start op de beurs van Hong Kong. De aandelen van het merk in luxe bagage en accessoires kelderden flink na de beursgang, van 14,50 Hong Kong dollar naar naar 12,96.

Vrijdagmiddag werd de Amerikaanse kredietwaardigheid verlaagd, en die gevolgen kunnen op lange termijn groot zijn, denkt bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING Groep. Dat zei hij vanmorgen tegen het Financieele Dagblad. “Een gevolg zou kunnen zijn dat er minder in dollars wordt gehandeld en meer in andere valuta."

Maandagochtend opende de AEX 1,6 procent lager, op 291,53 punten. De Parijse beurs opent 0,7 procent lager. 's Ochtends spraken veel analisten over een 'zwarte maandag' en werd er gevreesd voor een nieuwe economische crisis. Om de onrust op de financiële markten te beteugelen is de Europese Centrale Bank maandag overgegaan tot de aankoop van Italiaanse en Spaanse staatsleningen. Om half vijf, maandagmiddag stond de AEX bijna 4 procent lager, de Dow Jones verliest meer dan 3,2 procent.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN