• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Waldläufer bekroond met Gouden Schoen 2018

Waldläufer bekroond met Gouden Schoen 2018

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

De ‘Oscars’ van de Nederlandse schoenenbranche zijn weer uitgereikt door brancheorganisatie Anwr-Garant. Waldläufer (Vekemans Schoenagenturen) kreeg de Gouden Schoen toegekend, DL Sport (Antonio Due Shoe Import) mocht de Zilveren Schoen in ontvangst nemen.

Elk jaar kiezen leden van de inkoopcombinatie uit hun merkleveranciers het schoenenbedrijf waarmee ze het afgelopen jaar het meest succesvol hebben samengewerkt. Om de uitreiking bij inkoopcentrum C.A.S.T. in Nieuwegein wat meer sjeu te geven werd Marc Morelli ingehuurd. De goochelaar, bekend van Holland’s Got Talent en de Uri Geller Show, toverde speelkaarten uit zijn schoen en gebruikte de sneaker van iemand uit het publiek voor een magische verdwijntruc.

Goede service speerpunt voor succes

Winnaar Waldläufer wordt in Nederland vertegenwoordigd door Vekemans Schoenagenturen. De leverancier scoorde hoog op de volgende criteria: een goede afverkoop voor de opruiming, voorraadhoudend in de juiste modellen, correcte en tijdige levering en de beste aftersales. “Service verlenen zit in onze genen en is een speerpunt om succesvol te zijn,” aldus Erik Vekemans, directeur Vekemans Schoenagenturen. “Een goed product is niets zonder een goede service en andersom ook niet. In beide steken we veel tijd en energie. Het succes in de winkels is voor ons al een beloning op zich en we zijn blij verrast met deze extra waardering vanuit de markt.” Vekemans, die het bedrijf leidt, vormt samen met zijn vrouw Monique en schoonzus Bianca het team van Vekemans Schoenagenturen. Het is dus een echt familiebedrijf.

Retailtrend: minder merken, breder aanbod

Zelf is Vekemans nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe collecties voor Waldläufer. De comfortschoenen zijn soepel, lichtgewicht en verkrijgbaar in verschillende breedtematen. Met name in de afgelopen vijf jaar is hij met zijn team continu bezig geweest om de collectie van Waldläufer binnen het DNA te verjongen. Een onderscheidende factor is bijvoorbeeld de bijzondere materialenmix. Hiermee boort het merk een nieuwe doelgroep aan. “We groeien stap voor stap. Liever een organische groei dan pieken en dalen.” Vekemans erkent dat het voor schoenenretailers vandaag de dag een uitdaging is om zich onderscheiden ten opzichte van de internetspelers. “Een trend die wij zien is dat veel winkeliers kiezen voor minder merken. En de merken die ze hebben, daar staan ze helemaal achter en gaan ze breder presenteren.”

Zilveren Schoen voor DL Sport

De Zilveren Schoen is voor een leverancier die in zeer korte tijd een enorme groei heeft doorgemaakt en op de juiste manier tegemoet komt aan de vraag van de markt. “Het is dus geen tweede plaats of runner-up,” benadrukt directeur Anwr-Garant Dennis Beute. DL Sport heeft zich toegelegd op sportieve damesschoenen met een Duitse pasvorm en een Italiaans designsausje, met als troef dat alle modellen een uitneembaar voetbed hebben. De schoenen worden geproduceerd in het Italiaanse Le Marche. “Retailers kunnen bij ons terecht met speciale wensen wat betreft kleuren en materialen”, vertelt Antonio Due. “Mijn vrouw en ik hebben een jaar in Italië gewoond en spreken vloeiend Italiaans, daarom kunnen we snel schakelen en zijn we zeer flexibel. Daarnaast hoeven retailers bij ons geen grote aantallen in te kopen.”

Het had overigens niet veel gescheeld of de verkiezing was dit jaar niet doorgegaan. Vanuit Anwr-Garant was er twijfel of de vakprijs, die halverwege de jaren tachtig in het leven werd geroepen, nog wel van deze tijd is. Beute: “Maar uiteindelijk is besloten om de verkiezing dit jaar toch weer te organiseren. Want het is nog steeds belangrijk om als schoenenbedrijf erkenning te krijgen vanuit de markt, misschien wel juist in deze uitdagende tijden.”

Lees ook de serie van FashionUnited over familiebedrijven:

Beelden: door Maurice van Franck

ANWR-GARANT
CAST
dl sport
gouden schoen
Waldläufer
zilveren schoen