• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 13 Belgische winkels McGregor en Gaastra maken doorstart

13 Belgische winkels McGregor en Gaastra maken doorstart

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Belgische winkels van Doniger Fashion Group zijn deels gered. De Rechtbank van Koophandel in België heeft vrijdag goedkeuring gegeven voor de overname van dertien winkels van McGregor en Gaastra door twee kandidaat-kopers.

Doniger Fashion Group neemt zelf 6 winkels en outlets over, samen met 102 werknemers. De andere partij is een externe koper, Belgische franchisenemer Fashion Matters, die 7 winkels in Vlaanderen overneemt. De formule blijft behouden en ook 22 werknemers gaan mee in de overname. Wat er met de overige tien winkels gaat gebeuren is nog niet bekend.

CEO Kris van de Mierop stelt in het persbericht dat het moeilijk was om een doorstart te realiseren, maar dat hij blij is met de uitkomst. “Onze mensen liggen ons aan het hart. Wij hebben dan ook steeds gehoopt op een doorstart voor een zo groot mogelijk aantal personeelsleden en winkels. Gezien de moeilijke context voor fysieke winkels op de retailmarkt zijn wij dan ook tevreden dat 13 winkels zullen open blijven en meer dan 70 procent van de werknemers zijn baan kan behouden,” laat hij weten.

Doorstart voor 13 Belgische winkels McGregor en Gaastra

“De herstructurering in België was ingezet omdat de omzet van de winkels al enige tijd onder druk stond. Dat heeft vooral te maken met het veranderende consumentengedrag, steeds meer klanten doen hun aankopen online,” zegt Doniger Fashion Group in een persbericht. De groep laat weten ‘blij te zijn dat de sterke distributiemix van de merken McGregor en Gaastra - met het behoud van een groot aantal winkels - behouden zal blijven’.

De Belgische Rechtbank van Koophandel gaf in maart al groen licht voor een reorganisatie van McGregor en Gaastra. De winkelketens hadden zelf een verzoekschrift ingediend tot een gerechtelijke reorganisatie van de retailactiviteiten in België. “Het modehuis verkrijgt hiermee ademruimte om een doorstart van de winkelketens McGregor en Gaastra mogelijk te maken,” laat McGregor Group België in een persbericht weten.

De modegroep in België nam al eerder belangrijke herstructureringsmaatregelen (waarbij een aantal winkels werd gesloten), maar ‘om de toekomst van de onderneming veilig te stellen is een ingrijpendere reorganisatie nodig’. De gerechtelijke reorganisatie heeft alleen betrekking op de fysieke verkooppunten.

Doniger Fashion Group gelooft nog steeds in de ‘fysieke winkelbeleving’ en benadrukt in het persbericht tevens dat de online omzet erg in de lift zit. In het afgelopen halfjaar steeg de online omzet met 24 procent. Doniger Fashion Group: “De verwachting van het management is dat deze trend doorzet. De groothandels- en warenhuis-activiteiten zijn stabiel en worden onverminderd doorgezet.”

Beeld: McGregor website
GAASTRA
McGregor